Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно

Държавите да не плащат повече от 60 долара за барел
130
Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно
Снимка: БГНЕС/EPA

Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно

Новият таван на цената на руския петрол "незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", заявиха САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът - който беше официално одобрен от западните съюзници вчера е дошъл след месеци усилена работа.

Ограничението налага държавите да не плащат повече от 60 долара за барел за внесен по море руски суров петрол.

Ограничението трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това.

Страните с ниски и средни доходи, които са силно засегнати от високите цени на енергията и храните, ще имат особена полза от ограничението, заяви още Йелън.

Тя каза, че то също така ще ограничи още повече финансите на руския президент Владимир Путин и "средствата, които той използва, за да финансира бруталната си инвазия в Украйна. Същевременно ще се избегне нарушаването на световните доставки, което може да доведе до рязко повишаване на цените на бензина в целия свят.

"При положение, че икономиката на Русия вече се свива, а бюджетът й е все по-ограничен, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", каза Йелън.

Ограничението на цените беше предложено през септември от групата на държавите от Г7 (САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Япония и ЕС).

Държавите от Г-7 и Австралия се договориха вчера да приемат ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол, вземайки решението малко след като Европейският съюз постигна единодушно споразумение за същата цена по-рано през вчерашния ден, предадоха световните агенции.

Този ход е ключова стъпка, тъй като западните санкции имат за цел да реорганизират световния пазар на петрол, за да се предотвратят скокове в цените и да лишат президента Владимир Путин от възможност да финансира своята война в Украйна.

Европа трябваше да определи намалената цена, която други държави ще плащат до понеделник, когато ще влязат в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол, транспортиран по море, и забрана за застраховане на тези доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мохамед Бин Салман ще им продаде за 60$ сякаш ама може би не :) отиде коня у ряката с петрола. Купивайте си тесли
26
0
 
0
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 1 година
Ограничението налага държавите да не плащат повече от 60 долара за барел за внесен по море руски суров петрол. Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно, казва колективният запад, а самият Президент Путин още през лятото заяви, че нито капка петрол няма да влезе в приелите ограничението фирми и страни. Ние българите, ще изпитаме това на гърба си още преди Нова година, чрез Нефтохим. Колко ще е цената на бензина и нафтата, след като пресъхне руската петролна река?
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин се е подсигурил с милиарди от санкциите страдат обикновените хора, а не обкръжението му от милиардери. Но явно обикновените хора са чното прости и страхливи, та го търпят още.
24
0
 
0
 
! Отговори
джо преди 1 година
Ето ,анонимника пак каканиже глупотевини, тези хора не могат да проумеят, че руснаците потопиха цяла Европа, джуджака спрямо европейските карикатури"политици" си е направо супер. А на фона на деменцията си е Супермен. Като говорим за загуби да погледнем укрите, те загубиха най - много но продължават да джафкат.нека да минат още два , три месеца и пак ще видим къде ще сме в джаза.Майтапчии и дилетанти гейзерни...
23
0
 
0
 
! Отговори
Комунделник преди 1 година
Планова икономика, цени определени от Политбюро, купони за хляб и бензин, режим на тока = комунизъм!
22
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 1 година
Те тия май живеят в някакъв паралелен свят
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма по-п'р'oc'т държавник в цялата история на Русия от плeшивия сypикат в Кремъл.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ще сме засегнати незабавно,дори още преди да са го сложили.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашистка Русия отива в небитието при крайцера Москва... благодарение на един изветрял, руски, клeпоух джyджак. Всички успехи (колкото и малко да са) в РФ се дължат на единствено на западните държави, фирми и технологии... които след началото на тази безyмна война избягаха от Империята на злото.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За разлика от импотентните управници на Запад, поставени на постовете им не заради качества а заради преданост към САЩ, в света е пълно с умни управници, които действат в интерес на собствените си държави. Китай, Индия и други вдигнаха потреблението на руски петрол с 30% и молят за още. Затова Русия просто може да игнорира кресливите евро-гейове относно петрола.
17
0
 
0
 
! Отговори
джо преди 1 година
Добре,че са статии като този бълвоч, та поне мислещите хора да си направим извод. Вече тези санкции са девети пакет ,не знам какво ударихме руснаците,но като гледам нашето дередже, сигурно до Нова година Русия ще фалира. Английското разузнаване ще ни информира. А ние направо ще скочим в бъдещето и ще минем изцяло на слънце и фотосинтеза...
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Русия не знам , но нас определено ще ни засегне незабавно .
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пак сега с пропагандата - Таванът щял да засегне Путин??? Да не би Путин да работи някъде в Сибир на помпите за петрол или може би да си изкарва хляба в заводите за преработка на петрол? Още след обявяването на така наречения таван, цената на петрола скочи. Тоест, ще стане като с газа - щом западните бюрократи започнат да се месят в пазара му, цените ще скочат. От това ще пострада само Западът (и ние, като пътници в този вагон). Русия с по-малко продажби ще печели повече.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експертите дето се занимават с петрол твърдят друго, ама щом пуйките дето списват това сайтче са рекли. Само дано руснаците да не ни ударят първо нас като ни спрат петрола, че тогава ще видите цени на бензина и особено дизела дето никога не сте виждали.
13
0
 
0
 
! Отговори
5 преди 1 година
Абе ти ми дай руския петрол и газ пък не ми бери кахъра!Ще му намеря пазара и то на добри цени!Ние с голия си з,дник да му мислим , че нямаме нито едното нито другото , а дървата гонят 300 лева.Добре , че Господ ни дава малко по-топло време!Късайки връзките с Русия ЕС в угода на Америка къса източника си на суровини неограничени и необятен руски пазар!И това ще мине и замине ,но новото вече няма да прилича на старот!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най много да му го премести от западния, на източния крачол...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а колко ще плащат на арабите и краварите?!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кървавото, кремълско джyдже е стрАхливец, подлец и масов убиец. Никога няма да го чуете да си признае греховете и грешките. Нашите русофили са същите, като него. Лъжци и пoдлеци...
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плeшивият, бункерен, невеж сypикат в Кремъл вкара РФ в брутална международна изолация. Руснаците никога не са имали, толкова неадекватен ръководител.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно", както ще засегне незабавно и всички, с които Русия незабавно ще спре да търгува петрол.