Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно

Държавите да не плащат повече от 60 долара за барел
130
Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно
Снимка: БГНЕС/EPA

Таванът на цените на петрола ще засегне Путин незабавно

Новият таван на цената на руския петрол "незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", заявиха САЩ.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че таванът - който беше официално одобрен от западните съюзници вчера е дошъл след месеци усилена работа.

Ограничението налага държавите да не плащат повече от 60 долара за барел за внесен по море руски суров петрол.

Ограничението трябва да влезе в сила на 5 декември или скоро след това.

Страните с ниски и средни доходи, които са силно засегнати от високите цени на енергията и храните, ще имат особена полза от ограничението, заяви още Йелън.

Тя каза, че то също така ще ограничи още повече финансите на руския президент Владимир Путин и "средствата, които той използва, за да финансира бруталната си инвазия в Украйна. Същевременно ще се избегне нарушаването на световните доставки, което може да доведе до рязко повишаване на цените на бензина в целия свят.

"При положение, че икономиката на Русия вече се свива, а бюджетът й е все по-ограничен, таванът на цените незабавно ще намали най-важния източник на приходи на Путин", каза Йелън.

Ограничението на цените беше предложено през септември от групата на държавите от Г7 (САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия, Япония и ЕС).

Държавите от Г-7 и Австралия се договориха вчера да приемат ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол, вземайки решението малко след като Европейският съюз постигна единодушно споразумение за същата цена по-рано през вчерашния ден, предадоха световните агенции.

Този ход е ключова стъпка, тъй като западните санкции имат за цел да реорганизират световния пазар на петрол, за да се предотвратят скокове в цените и да лишат президента Владимир Путин от възможност да финансира своята война в Украйна.

Европа трябваше да определи намалената цена, която други държави ще плащат до понеделник, когато ще влязат в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол, транспортиран по море, и забрана за застраховане на тези доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
поредната провокация на убии-ците по генезис
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ми се струва, че като накажт Русия, ние/бедните/ ще плащаме на САЩ да печелят още повече!
105
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ВЪРТИ.... преди 1 година
..ДЪМПИНГ С РУСКИ ПЕТРОЛ В ЕС !
104
0
 
1
 
! Отговори
"ЛУКОЙЛ "- преди 1 година
ПРОДАВА НА ДЪМПИНГ ГОРИВА В ЕС , В ПОЛЗА НА РУСИЯ!
103
0
 
1
 
! Отговори
Многознайко преди 1 година
Унгария точно това и чака, за да продава унгарска нефт. Защо ли само за Унгария няма да има таван за руска нефт?
102
0
 
0
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Като убиват руски терористи , що да не плащаме...??!
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ли ми се чини, че обикновените европейци плащат за войната , даже авансово!!
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да има руски петрол за вас. Путин продава през Саудитска Арабия - ще му накривите шапката. Лицемери. Загрижили се за бедните държави??? А досега къде спахте??
99
0
 
0
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
"ЛУКОЙЛ"--готов ли е да внася нефт от Русия за България за 60$/барела...че нещо не разбрах...??!
98
0
 
0
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 1 година
Абе къв петрол ше внасяте, като сте врагове на Русия за 60-$....ха,ха,хааа...КОЙ ШЕ ВИ ДОПЛАЩА ГОРНИЦАТА ОТ БОРСОВАТА ЦЕНА??!
97
0
 
0
 
! Отговори
Бонго преди 1 година
Само на мен ли ми прави впечатление, че Саудитска Арабия се изтегля от Китай и навлиза в Европа, а Русия обратно? Защо ли Русия е купила над 100 танкера? Защо Отношенията между Русия и Саудитска Арабия са толкова добри последно време? На кого ли ще му трябва много вазелин?
96
0
 
0
 
! Отговори
До Заключение преди 1 година
Нещо бъркаш нещата! Европа няма да купува от Русия! Това вече е решено. Тавана е за застраховките, които пак идват главно от ЕС. Над 60 долара няма да застраховат, както и е възможно да има вторични санкции. Във всеки случай, руски петрол в ЕС няма да има! С изключение на Унгария, Словакия и БГ за още 1 г
95
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оно я иам 2 тона рикия 70 градуса.Бензин ми не требе.Пием и у колата сипвам.Връви та цепи
94
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като сложат таван на горивата Русия ще спре да продава и вместо ефтиният руски петрол да идва директно до рафинерията, ще трябва някак да докарат скъпият брент който е на почти двойна цена. Е дали ще сме добре?
93
0
 
0
 
! Отговори
Заключение преди 1 година
Европа към Русия- давам ти $60 за барел ако искате Русия - нет .....ще намерим друг копувач.Европа - добре ваша си работа русия към индия - петрол искате ли само за $80 индия - давам ви $65, ако искате ако не дайто го на европаРусия- ама за $70 докато ви го доставя с кораба ние ще сме на загуба .Индич - ако искате и така Русия ще си турси пазари......... и ще си осстане с търсенето.Е сега ще видите как се доставя Петрол с кораб през половината кълбо, и къде ще е по евтено. Наздраве !!!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оффф. Направо ще падне от стола Путин.
91
0
 
0
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анонимен 104, ние внасяме 100%. Колкото по-ниски цени, толкова по-добре за нас. Това не го ли разбираш?
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За първи път виждам клиенти да се оплакват от таван на цените. Явно троловете имат друга логика на мислене. Щом толкова искате да плащате повече на руснаците, зареждайте само на Лукойл и вместо 2.60, оставяйте още толкова директно бакшиш за фирмата.
89
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната и9и0тия на русофобите, от която ще загубим още милиарди!!! Казвам ние обикновенните хора, народите на страните от ЕС, а някои ще направят милиарди, както стана с тези от ел.енергията, газа и истерията от Ковида-фармацевтичните компании. Всъщност сега е ред на петролните компании да ударят кьоравото, като яхнат вълната на русофобията, а нашите русофоби ще са особенно доволни и щастливи, сам не знам от какво и защо!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То това ми прилича на онзи случай с нашият бивш премиер тиквата и директора на АПИ при което тиквата казва на директора: Сега отиваш до всяко село до София и като едно времешните глашатаи почваш да викаш НЯМА ДА ПЛАЩАТЕ ЗА ВИНЕТКИ! Онзи ден гледам репортаж по телевизията дето на някои от тези дето уж нямаше да плащат за винетки сега са им се събрали глоби по 30, 40, че и по 50 хиляди лева.Че и тези тука с този таван, чакайте си за руски нефт по 60 долара и си доунищожете икономиката!!!