ООН предупреди: Земята трудно изхранва увеличаващото се население

Глобалните хранителни кризи ще се увеличат
87
ООН предупреди: Земята трудно изхранва увеличаващото се население
Снимка: Pixabay

Способността на Земята да изхранва нарастващото си население е застрашена и без по-широка социално-икономическа и екологична промяна ще бъде невъзможно да се постигнат устойчиви хранително-вкусови системи, според нов доклад на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО).

Докладът "Бъдещето на храните и селското стопанство – Двигатели и стимули за трансформация" анализира настоящите и нововъзникващите двигатели на хранително-вкусовите системи и техните възможни бъдещи тенденции. Докладът идентифицира заложените проблеми и заплахите и проблемите, които оказват влияние върху бъдещото потребление на храни и производството на селскостопански храни.

Докладът призовава вземащите решения да мислят отвъд краткосрочните нужди, като предупреждава, че липсата на визия, частичните подходи и "бързите решения" ще имат висока цена за всички.
Спешно е необходим нов начин на мислене, който дава приоритет на дългосрочните цели и устойчивостта, се казва още в него.

Докладът продължава да идентифицира ключовите "тригери" за трансформация на агрохранителни системи, които могат да помогнат за постигане на продоволствена сигурност, хранене, опазване на природните ресурси, възстановяване на екосистемите и смекчаване на изменението на климата.

Тенденции като нарастващо население и урбанизация, макроикономическа нестабилност, бедност и неравенства, геополитически напрежения и конфликти, по-ожесточена конкуренция за природните ресурси и изменението на климата жънат хаос в социално-икономическите системи и увреждат екологичните системи, пише в доклада.
"Много от целите за устойчиво развитие не са на път и ще бъдат постигнати само ако хранително-вкусовите системи се трансформират правилно, за да издържат на продължаващите глобални трудности, които подкопават продоволствената сигурност и изхранването поради нарастващите структурни неравенства, а също и регионалните неравенства", каза генералният директор на ФАО Ку Донгю на събитието за пускане на доклада.

Двигатели на производителността на системите за хранително-вкусовата промишленост

Докладът идентифицира 18 взаимосвързани социално-икономически и екологични сили, наречени движещи сили, и анализира как те си взаимодействат и оформят различните дейности, протичащи в хранително-вкусовите системи, включително земеделие, обработка и консумация на храни.

Бедността и неравенствата, геополитическата нестабилност, недостигът и влошаването на ресурсите и изменението на климата са някои от ключовите двигатели и начинът, по който те се управляват, ще определи как ще изглежда бъдещето на храните.

Ако хранително-вкусовата промишленост остане в сегашния си път, доказателствата сочат към бъдеще, характеризиращо се с постоянна продоволствена несигурност, деградиращи ресурси и неустойчив икономически растеж, предупреждава докладът.

Четири бъдещи сценария

Докладът илюстрира четири бъдещи сценария за хранително-вкусови системи, които водят до различни резултати по отношение на продоволствената сигурност, храненето и цялостната устойчивост: "Още от същото", което предвижда продължаване на объркване чрез реагиране на събития и кризи; "Коригирано бъдеще", където някои движения към устойчиви системи за хранително-вкусовата промишленост се извършват с бавни, несигурни темпове; "Състезание до дъното", който описва свят в безпорядък в най-лошата му версия; и "Размяна за устойчивост", където краткосрочният растеж на брутния вътрешен продукт се разменя за приобщаване и устойчивост на селскостопанските, социално-икономическите и екологичните системи.

"Стратегическото предвиждане ни помага на всички нас и в частност на правителствата, като анализира краткосрочните и дългосрочните тенденции и вижда възможни алтернативни бъдещи сценарии. Като разглеждаме най-лошите сценарии, можем да предвидим възможни негативни пътища и да предприемем мерки, за да ги избегнем", обясни Ку.

Тригери за трансформация

За да се увеличат шансовете за създаване на по-устойчиво бъдеще за хранително-вкусовите системи, докладът подчертава спешната необходимост от промяна на курса. За да се постигне това, той предлага четири ключови "тригера за трансформация" – подобрено управление, критични и информирани потребители, по-добро разпределение на доходите и богатството и иновативни технологии и подходи.

"Много малко страни с ниски и средни доходи, може би нито една, няма да имат възможността да постигнат хегемонна власт и статут на империи, които много страни с високи доходи използваха, за да облагодетелстват своето благоденствие. Бъдещите модели на глобално развитие зависят от разрешаването на ключови въпроси: институции, предоставящи решения за споделяне на "глобалните блага"; разпределението на политическа власт и богатство; и разрешаването на обширните неравенства, присъстващи в днешните икономики", се твърди в доклада.

Докладът предлага, че в сценарий, при който светът избира по-устойчиво бъдеще, глобалните предизвикателства ще бъдат преодолявани чрез "по-ефективно участие и ново, многостепенно управление", където правителствата, потребителите, бизнеса и академичните среди си взаимодействат с различни функции, но като цяло сближаващи се цели.

"За да осигурим достъп до достатъчно и питателна храна, достойни работни места, възможности за доходи и екологични услуги, наред с други, се изисква от нас да бъдем по-умни при идентифицирането на стимулите, необходими за ускоряване на процесите на трансформация", коментира Ку.

Ролята на потребителите и на инвестициите

Потребителите ще трябва да бъдат по-отговорни участници, тъй като те "държат силата да задействат трансформиращи процеси, като насочват търсенето към по-екологични и социално отговорни и питателни продукти".

За по-добро разпределение на доходите и богатството докладът призовава за по-големи инвестиции в социални резултати и увеличаване на социалния капитал, за да се измъкнат хората от бедността, а не само от глада. Той също така препоръчва по-богатите страни да са готови да поемат повече от разходите за тази трансформация.
Трансформацията ще бъде подпомогната и от по-нататъшното развитие на иновативни технологии и подходи, за които авторите на доклада предлагат да се даде приоритет на научните изследвания и разработки и че тези постижения трябва да бъдат достъпни за най-уязвимите групи.

Предстои нелек път

Този вид всеобхватна трансформация обаче ще има своята цена и ще има компромиси, които правителствата, политиците и потребителите ще трябва да разгледат и балансират, като същевременно се справят със съпротивата срещу промяната на парадигмата.

Държавите и социалните групи, които могат да поемат разходите, свързани с необходимите трансформации, трябва да осигурят облекчение на онези, които вече са засегнати от отрицателните ефекти на неустойчивото развитие.

"Ще трябва да се направят избори за компромис с противопоставящи се цели, като увеличаване на непосредственото потребление и благосъстояние срещу инвестиране, за да се осигури по-добро бъдеще за настоящите и следващите поколения, или решаване как да се начислят разходите за неустойчиво развитие на по-богатите общества към предимство на по-бедните", каза генералният директор на ФАО в предговора на доклада.

Все още не е късно, но са необходими спешни действия

До 2050 г. в света ще има 10 милиарда души, които трябва да се изхранват и това ще бъде безпрецедентно предизвикателство, ако не бъдат направени значителни опити за обръщане на настоящите тенденции. Докладът изтъква, че светът е "изключително много извън пътя" за постигане на целите за устойчиво развитие, включително целите за хранително-вкусовата промишленост. Но въпреки че има причини да бъдем песимисти, докладът е предпазливо оптимистичен, че ако правителствата, потребителите, бизнеса, академичните среди и международната общност действат сега, все още е възможно да се постигне дългосрочна устойчива промяна. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: гладоонхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Някой до Снайпера преди 1 година
Точно в опредението попадаш. Цел 10ка. И внимавай да улучиш в отговора си, че иначе *** е загазил....ако разбираш
24
6
 
7
 
! Отговори
Калоян преди 1 година
Не само криза с храната, ами с абсолютно всякакви ресурси. Капитализма като система е отдавна компометирана и тя върви против естествените процеси на Земята във всяко едно направление, въпреки глупосттите за зелени сделки и тн те са просто прах в очите. Системата трябва да се смени из основи или ще бъде сменена от само себе си след сумати войни и глупостти.
23
1
 
5
 
! Отговори
снайпера преди 1 година
до До 19....Не усещаш ли, че *** може да те вкара в нова програма? А, именно, няма да ядеш и няма да пиеш. И парични энаци не ти трябват, освен ако не си нapкoмaн или идeoт векъв
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно друг път! Ако се работи, земята може много повече хора да изхрани. Но не да я зяносвате с нефтодобиви и подобни, да я химизирате, да я разоравате с ракети.
21
3
 
7
 
! Отговори
Някой до 22 преди 1 година
Положението с *** е трагедия. Не ме срам да казвам, че съм Българка защото и другите нации са конкуренция на *** във всичкото нещо там какво и да е, но не съм и надменна като тебе. Преди и аз мислих, че всичките тези явления без обяснения са само в България, но се оказва, че са навсякъде и конкуренцията колко си по-просто, алчен и надут върви с пълна пара. На трима, четирима що годе нормални хора не слагам разни квалификации раса, пол и работа се падат 10 + до 15и повече психота
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я четете внимателно какво ви казват! "Бъдещите модели на глобално развитие зависят от разрешаването на ключови въпроси: институции, предоставящи решения за споделяне на "глобалните блага" СОЦИАЛИЗЪМ!!!; разпределението на политическа власт и богатство; СОЦИАЛИЗЪМ!!! и разрешаването на обширните неравенства, присъстващи в днешните икономики",СОЦИАЛИЗЪМ!!! Нали го пробвахме? Помните ли го? Аз го помня!!! Искате ли пак?? Аз не искам!!! Добре ли свърши миналия път? Тоя път ще е много по-зле!!!
19
9
 
4
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Нека отговоря. *** е една група функционално неграмотни българи. Прости до мозъка на костите си, неквалифицирани или с квалификация от 60те години на миналия век, обвиняващи всичко и всеки за неуспехите си в живота и кариерата. В общия случай от провинцията или от краен софийски беден квартал, бачкащи по складове и зад гевреци на баничарки или полагащи унизителен труд на запад. Интелигентните българи се дистанцираме от ***, но ни е срам от ***, заради който не ни искат в Шенген.
18
0
 
19
 
! Отговори
Ами лесно е! преди 1 година
Спрете *** да се размножават! Европа застарява! Африка и Азия са тотал щета! Не ми пишете тук, а в Индия и Китай! Там се въдят като паткани!
17
1
 
15
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Гнусни хора, трият. Истината не може да се изтрие. Никой нормален не иска да храни тия. Те се плодят като скакалци, каква напаст.Да спрат да се човтосват. Яко ги сърби ясно. Хем гладни, хем имат сили да се оплождат.
16
1
 
6
 
! Отговори
абе не знам преди 1 година
До Анонименкой е тоя ***.Ти байно сигурно си нЕ КОИ ЛОРД и се срамуваш от потеклото си.*** си ти ол.....н ние сме българи.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛЪЖА!!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
В Холандия насилствено, ненужно унищожават 3000 ферми в момента! В Германия искат да забранят голяма част от изкуствените торове в момента! В Канада правят същото! Същото, което направиха в Шри Ланка преди две години! Вижте там резултата! Чака ни намалена с поне 50% земеделска продукция и ГЛАД! Организира се нарочен, съзнателен, преднамерен холодомор! И ни обясняват от Министерството на Истината, че ни пръска в очите не понеже ни плюят в лицето, а понеже бризът носи роса! АМИ НЕ Е ТОВА!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ООН ще ядат стекое от Кобе, а вие яжте буболечки.
12
6
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Споко бе, Иисус ще ви храни с риби от небето. Водата на вино ще ви прай, а камъните на хляб ще стават. Къв ви е про6лемот, освен да чакате да се върне
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудех се какво ли прави по цял ден генералният директор на ФАО Ку Донгю. А то, ето на, организирал събитие за пускане на доклада за необходимостта хранително-вкусовите системи да се трансформират правилно. Ние, като потребители трябвало да насочим процеса към търсенето към по-екологични и социално отговорни и питателни продукти. Верно, онези там наистина имат предвид да ядем буболечки.
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И в същото време има щати, които инкриминират раздаването на излишната храна за бездомници и клошари. Но, ако я дават на животни от зоологическите градини няма проблем. И това, ако не е лицемерие.
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма такъв риск. Земята Българска може да изхранва над 300 000 000 човека. По времето на соца хранехме 250 милионен СССР. При нас проблема е че унищожиха селското стопанство животновъддтвото и в момента всичко внасяме.
8
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 1 година
Аз на Онн мога да им кажа какъв е проблема на изхранването. Няма достатъчно работници и стопанства за отглеждане на растителни култури. Иначи нищо и няма на земята. Има изчисления от най различни университети че планетата може да изхранва 80 милиарда човека но го правим по неподходящи начини. Дори и да не са 80 милиарда да са 20 пак ще се справим но всеки иска да стане милионер и после милиардер. Алчни из ча дий ца са се нацвъкали по земята. Това е проблема.
7
1
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Да се види, че са прости съвсем. Плодят се множат се и ни унищожават. После ще се самоизяждат.....Ще си ядат надениците и мидите, а политиците ще им играят Хонолулу танц.
6
4
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Споко бе ООН! Ще дойде Иисус, а той прави чудеса. От небето риби падат, а водата на вино става...эавиждам мууу