Двоен ръст на лихвите по кредитите до края на 2023 г.?

Спорно било колко рязко ще стане, но увеличението предстои
57
Двоен ръст на лихвите по кредитите до края на 2023 г.?
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите по кредитите могат да се увеличат двойно до края на следващата година. Това прогнозират анализатори на пазара след поскъпване на заемите за потребителите в Европа и Съединените щати. Така от средни нива от 2.5% - лихвите могат да достигнат 4-5 на сто през 2023 г. Пореден знак за поскъпване на кредитите дойде преди дни, след като БНБ обяви рязко повишение на основната лихва в страната.

„Целта на банките е да се овладее високата инфлация, което неминуемо ще се отрази и на цената на кредитите за потребителите в България. Спорно е колко бързо и колко рязко ще се случи това, но клиентите трябва да са наясно, че това нещо предстои”, каза кредитният експерт Борис Димитров, пред Нова телевизия.

Колко бързо и колко рязко - ще зависи от това кой индекс използва избраната от нас банка при определяне на нивата на лихвите по кредитите, които отпуска. Първи ефектът от по-скъпите кредити ще усетят клиентите на банките, при които лихвите зависят от индексите: EURIBOR и основната лихва в страната. Въпреки че тези заеми са малко на брой: при тях вноската може да се повиши още от 1 януари, тъй като тези два показателя вече вървят нагоре.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: банкикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
27
 
! Отговори
банките пак излъгаха преди 1 година
До оня ден отрицателни лихви ,днес вече вдигаме лихвите ,ама купи тоя апартамент ,супер инвестиция ,абе каква инвестиция бре *** ,ТОЙ АПАРТАМЕНТА СЕ Е НАДУЛ ОТ ИНФЛАЦИЯ ,ЩЕ СЕ ПРЪСНЕ НО *** е посъветван от Труд ,ОТ БРОКЕРА ,ОТ БЛИЦ ,ОТ ТЕЛЕВИЗИЯТА ДА КУПУВА ,ДА СИ СПАСЯВАЛ ПАРАТА ,АЙДЕ СЕГА ВЗЕМИ ТИЯ ЛИХВИ ДО ГЪРЛОТО
10
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
данък "богатство" да се въведе за най-богатите, които държат над 90% от парите, имотите и предприятията в държавата
9
3
 
29
 
! Отговори
тъпчо преди 1 година
Един и същ номер и всеки път минава! Вярно хората масово са алчни и тъъъпи....Ся ще излиза през ***...
8
3
 
27
 
! Отговори
Страха е лош съветни преди 1 година
Страха е лош съветник ,спомняте ли си само до преди да кажем 9 месеца ,как вкупом медиите лъгаха хората да си теглят парите от лошите банки и да купуват свръх надути имоти-помните ли ?Така сега ,вече от месец ,два ако гледате няма и едничка реклама по ТВ,то за ипотечни и жилищни кредити ,НО вече банките почнаха да рекламират какво ?Депозити ,полекичка лекичка тренда се обърна и това е само началото ,от ЕЦБ казаха че още не е минало първото полувреме на мача с вдигането на лихвите .
7
2
 
27
 
! Отговори
Danny преди 1 година
Ами нека тези, които с 2.5 изтеглиха по 100 бона и смятаха, че вноската ще в 800, а те 30 години ще живеят с останалите 1700 видят, че пазара се мени. Цените растат, има рецесии, съкращения. Не може да *** всяка брокерска кукичка, защото като стане напечено не той ще ти покрие вноската. За съжаление българина не е глупаb, но e финансово неграмотен. Той смята, че да говориш за пари е срамно.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за лихвите по влоговете кога? Аз затова 1 лев не държа в банка да не съм луд, банкерите да работят с моите пари, да раздават кредити на *** и пульо и накрая те печелят с моите пари а аз един х.й. Затова никакви пари в банка.
5
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата имотна мафия в България ,включваща и банки и строители и брокери и агенции за имоти ,прилъгаха стотици и хиляди българи от страх да купят жилища и да вземат кредити точно когато цените бяха извратени ,в момента в цял свят имотните пазари бележат спадове ,информацията я има навсякъде от Канада през САЩ до ЕС-прогнозите са че цените ще върнат нивата от преди Ковид,затова си опичайте акъла ,видяхте какви лъжи бяха ,ниски лихви и хоп айде нагоре ,вдигаме ги рязко
4
0
 
23
 
! Отговори
gradski преди 1 година
Ако само до 5 се вдигнат ще е добре. Но EURIbor 6m е вече 2,5% от -0,5% само за три месеца. Така, че тези нива са вече факт от 5% лихва - просто не е отразена към крайните клиенти. А до края на 2023 средна лихва ще е поне 7%.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не и по влоговете, трябва да се крадат парите на успелите които грешно наричат богати, ИТ с 6к лева не е богат, обикновен служител но трябва да се стриже от най-честните и успелите.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стягайте се с имотите и кредитите хахаха
1
1
 
28
 
! Отговори
Амин преди 1 година
Свещи да си купят с тези пари.....алчните банкери.