Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година

Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента
92
Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година
Снимка: Dnes.bg, архив

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента.

Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Още по темата

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова пред БНР.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения", посочи тя.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива", каза Николова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ипотекикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам кредит и не смятам да свалям цената на панела! През ояя сте ми, ако искате купувайте, ако искате си стойте на селю
29
0
 
21
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Честито с тази лихва парите стават много скъпи
28
0
 
4
 
! Отговори
Така ли? преди 1 година
А кой ще си връща кредитите тогава? То и сега трудно ги събират...
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Транс пениос!!!
26
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е виновна, тръгна от газта, стоки, горива, ел енергия, лихви! Ако го нямаше валутеният борд да стабилизира лева, още по нагоре! Да благодарим на братята!
25
10
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
До 29Аз пари в банка не държа....не стига че ги измъкнаха от блатото което сами направиха кризата 2008 ами от тогава до сега лихвите по депозитите са почти нулеви....с Вашите пари забогатяват....а сега ще Ви вдигат лихвите по кредитите....докато не ми давате кредит с фиксирана лихва наврете си кредитите там където слънце не огрява...Слава Богу не живея в БГ и мога да тегля кредит за 5 мин с фиксирана лихва тук в UK..
24
18
 
10
 
! Отговори
Бойко съм преди 1 година
Честита ви промяна мили съграждани! И пак да гласувате за Киро и Хасан! Да не забравяте да гласувате и за Румен Радев ако се кандидатира за 3-ти мандат ... То по принцип не може ама знае ли се?
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се обиждахте на оня професор дето нарече 80% де би ли ! Тука ви го казват в най прав текст, ама няма кой да протестира! Нито сме демокрация, нито пазарно стопанство нито социална държава, а сме това което използват главно за епитети на Русия, защото сме им братя! Докато няма лустрация, няма оправия освен терминал 2!
22
2
 
12
 
! Отговори
далаверата на банкит преди 1 година
е! Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.
21
2
 
15
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Това си е нормално. 2500 лева стартово даже е ниско за ЕС. Ние европейци ли сме или на петел долните джуки.
20
2
 
33
 
! Отговори
555 преди 1 година
Една от причините за високите цени на имотите са ниските лихви на депозитите. Хората не могат да печелят от парите си в банката и ги влагат в жилище с цел отдаване под наем. Обаче голямото предлагане на квартири води до по-ниски наеми...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията ще ни довърши.
18
4
 
12
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Цените на жилищата бяха поносими в първите 5 години от демокрацията. След това Виденов унищожи спестяванията и всичко приключи. Поне да беше взел нещо за себе си , а той ах-мак.Остана си в панелката.
17
0
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 година
И къде Исторически парк е написал, че говори за главницата? Съвсем ясно е, че става въпрос за вноската, която ще се увеличи значително при дългосрочните ипотечни кредити заради увеличението на лихвата.
16
4
 
40
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Скоро видях на витрината на брокерска фирма надпис, търсим брокери без опит, а вътре се водеше жесток спор на огромна маса, прерастващ в скандал! Имотите са толкова високи, заради спекулацията на брокерските фирми, които лъжат и убеждават клиентите да си вдигат цените, на непродадени имоти от над 3-4 години, вдигат ги с по 30-40хил. евро? При нулева реална икономика, в която гориво над 2.50 е кошмар, как тъй имотите са по скъпи от Париж? Дано големите брокерски фирми фалират и пазара се изчисти!
15
3
 
26
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Анонимен 3 То и до сега обикновените българи не можеха да си купят жилище. Лудост е да вземеш заем , който на можеш да върнеш.Краят ще бъде без жилище и без пари.
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Люлин . етаж 8 , две стаи и затворена тераса направена на кухня , крайна цена 168 000 евро.
13
6
 
26
 
! Отговори
До Балонест преди 1 година
Защото пичага, няма кой да работи в тази държава.Електрокарист за 1700 лв след данъци - няма кандидати, за работници изобщо не ми се говори.Всичко живо със и без умения иска 2000 - 2500 лв стартово, но не умее абсолютно нищо, а дори и мързел!
12
1
 
41
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Тия с 20 годишните кредити дето сега плащат по 500лв на месец догодина ще плащат по 750-800 ;)
11
6
 
20
 
! Отговори
Малко е преди 1 година
Трябва тройна и четворна. Да ви дойде акъла.