Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година

Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента
92
Двоен ръст на лихвите по ипотечните кредити през следващата година
Снимка: Dnes.bg, архив

До 5 процента ръст на жилищните кредити през 2023 година, прогнозират финансисти. Потребителските заеми могат да поскъпнат до 10 процента.

Очакванията на експертите се основават на политиките на Европейската централна банка и на Федералния резерв на Съединените щати в опит да се овладее инфлацията.

Още по темата

Основният лихвен процент на БНБ нараства за трети път от октомври и вече достига 1,3 на сто за декември. И въпреки че повечето банки у нас не използват основния лихвен процент за формиране на лихвите, според финансистите покачването му е знак за тенденцията на поскъпване на заемите, казва Десислава Николова пред БНР.

"Средната лихва по ипотечните кредити в края на следващата година ще бъде може би около 4-5 процента. В момента средната лихва по един жилищен кредит е 2,48. Това на практика означава почти двойно увеличение. Надявам се все пак тези увеличения да се предприемат плавно, за да не се отрази върху способността на длъжниците да изплащат своите задължения", посочи тя.

Ще растат и лихвите по депозитите, но с по-бавни темпове.

"Годишно изменение от 0,3-проценти пункта, което се забелязва при депозитите в левове, като към края на октомври средната лихва е 0,37 процента. Има съвсем леко покачване в лихвените нива", каза Николова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: ипотекикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
38
 
! Отговори
Балонест преди 1 година
Затова ли от две три седмици, всякакви експерти, които разбира се са служители на брокерски фирми обясняват, че няма балон и имотите няма да паднат? За имотния балон се знае от 2018, тъй като няма никаква реална икономика, банките отпускат кредити само за жилища! Защо не отпускат за производства, за нови заводи, нови бизнеси? Просто няма икономическа среда! Сега всеки да се спасява, как да си оправя кредита, като лесните пари изчезнат! Къде работа в чужбина 30г, къде частен съдебен изпълнител!!!
9
5
 
8
 
! Отговори
Евреин преди 1 година
Ето това е нашата жътва;))) Тъй ва изсмукваме бавно, но сигурно и въ карами да арбайтити за нас цял живот за едната материална благосъстоятелност. И тамам земити, че я постигнете стане земетреснеие, отвори са една дупка в земята и ва погълне. И така. Поколението ви продължава, да на рани! Вечни сме, ей, вечни!
8
4
 
16
 
! Отговори
:) преди 1 година
В Румъния са 6% лихвите. В Чехия и Полша също. Европа не може да ги вдигне заради задлъжнялата Италия и Гърция иначе и ние трябва да сме на 5-6 процента. За да спрем да копуваме и да спадне инфлацита.
7
3
 
38
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Много ми е интересно,как % по кредитите се вдигат почти с 100 %,а на депозитите си остават на 0 %,а и при галопираща инфлация с 50-80% ,какво става с тази икономика ,някой да знаее !?Хм,а валутният борд нали бе да стопира инфлацията(за това никой не смее да нито да говори,нито да се пише-табу е тази тема)).
6
26
 
18
 
! Отговори
Жельо преди 1 година
Онези, които се радват, че повишените лихви щели да съсипят строителството, не помнят как покрай него се съсипват хиляди малки проозводства, хиляди услуги, счетоводни и консултантски бизнеси, как 2010 след имотната криза всички бяха спрели тока от глад. Който злорадства, да се сети, че икономиката е свързана система и колкото повече се върти, толкова по-добре се живее и това, че се надявате да си купите жилище за без пари, което така и не се случи, не помага.
5
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотна новина.Това което хората не знаят понеже не четат международни новини е че тези прогнози се основават на досегашните данни. Лихвите може и още по високи да станат,сега на 15 декември ЕЦБ,ще вдигне още лихвите и няма да спира докато не смаже инфлацията дори с криза и безработица.
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2 - Защо си толкова гаден ...
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас! Защо държаватанпозвооява това! Сега как ще си купуват жилища хората!
2
5
 
32
 
! Отговори
разбрахте кой краде преди 1 година
Ще растат лихвите по депозитите ама друг път.
1
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е чудесна новина тъкмо ще банкрутира издутия балон на имотите.