СЗО: Антибиотичната резистентност е глобална заплаха

Заплашва както за общественото здраве, така и икономиката
29
СЗО: Антибиотичната резистентност е глобална заплаха
Снимка: Pixabay

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е силно обезпокоена от повишаващата се устойчивост към антибиотиците при хората, предаде БТА като се позова на ДПА.

Институцията публикува нов доклад, който разкрива "нарастващата резистентност към антибиотици за бактериални инфекции при хората" в световен мащаб.

Според експерти на СЗО антибиотичната резистентност е "глобална заплаха" както за общественото здраве, така и за икономиката.

По данни на организацията 1,3 милиона души умират всяка година, защото антибиотиците не са ефективни в борбата с инфекциите, от които страдат.

В Европейското икономическо пространство здравните последици от антибиотичната резистентност са сравними с тези от грип, туберкулоза и ХИВ/СПИН взети заедно, казват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.

Според доклада на СЗО за антимикробната устойчивост "високи нива (над 50 на сто) на резистентност са докладвани при бактерии, които често причиняват инфекции на кръвта в болниците."

Отчетено е увеличение на подобни случаи с най-малко 15 процента в сравнение с нивата през 2017 г., казват още от организацията.

Това може да се дължи отчасти на "повишеното лечение с антибиотици по време на пандемията от КОВИД-19".

От СЗО подчертават необходимостта от по-добри данни, тъй като настоящата картина може да бъде изкривена заради ниското покритие на тестовете.

Китай например не е сред 127-те страни, които са дали информацията за базата данни на СЗО.

От СЗО казват, трябва да се предприемат незабавни действия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: СЗОантибиотици
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взимам си антибиотичето, оправян ся и не ми пуиа за вашите глупости :)
8
3
 
4
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Глупости на куб. Във века на синтетичните антибиотици няма никакъв проблем да се произвежда различна молекула всеки ден. Че не е добре да се това организма с антибиотик е ясно, но я се сетете дали един път в живота ви някой лекар ви правил бактериална посявка, че да определи точния антибиотик. Бавно е, скъпо е, за това предписват широкоспектърен и това е.
7
1
 
1
 
! Отговори
Някой продължение преди 1 година
Значи без да имат право щяха да се разплачат лекарите и сложиха системи детето със 41 градуса. Отидохме в спешното със линейка в близкият град, а мъжът в линейката му се долива и и държеше ръчичката, а от болницата ни върнаха. Сложиха и системи и хайде в къщи. Да не говоря, че бяхме ни живи ни умрели и умората..... И в Германия има много неуредени да го кажем и в организацията ....Лекарите и сестрите са страхотни, но им куцат нещата в организацията....
6
1
 
3
 
! Отговори
Някой към 5 преди 1 година
Нито това в България е хубаво, че се прекалява ,нито това в Германия, че трябва да пририташ за умиране и тогава и пак се чудят и за детето с уговорки ама ако и т.н. Детето ми беше с 38 към 40 на всеки 3часа. преслушаха трънчето и точно било ама не видяха сливиците. После аз брах зора защото не работят в Германия лекарите събота и неделя, а трябва да ходиш по другите градове. От спешното в градът ни няма детски лекар, но като ни видяха в какво състояние сме сърце не даде на лекарите да ни върнат
5
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сави си назначавате и купувате антибиотици, покрай пандемията изпихте х 3-4 антибиотика и като се влошите достатъчно, излизате от нелегалност, отивате в болница, а после лекарите били виновни! Напълнихте касите на кварталните аптекари, станахте резистентни към всички антибиотици, после файзера ви бил крив.
4
2
 
12
 
! Отговори
СЗО да го духа преди 1 година
Млъкнене, проклети сатанисти!
3
2
 
18
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Какво е това "СЗО" въобще? Една фирма! Една компания! Някакви хора се събрали да извършват някаква дейност, нито някой ги е избирал, нито са по някакви заслуги! Една БАНДА, която под формата на "световна" и "здравна" си движи някакви икономически и политически интереси под предлог че се грижи за здравето! Начело с един престъпник!
2
7
 
17
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
В БГ антибиотици се изписват "профилактично" и "превантивно"! Всеки втори се самолекува с антибиотици! 10 годишно дете може да си купи антибиотик от всяка аптека!Антибиотици се предписват при настинки и вирусни заболявания и после при бактериални инфекции - *** що не действат?! Всеки втори в БГ е резистентен към повече антибиотици без да знае, без лекарите да знаят!И тази лудост продължава!!!!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия ше земат да открият топлата вода и не знам кво ше прайм кат станем сичките къпани вече...