МААЕ: Трусът в Турция не застрашава ядрената безопасност

Хиляди пострадаха в Турция и Сирия след мощното земетресение
6 фев 2023 23:55, Йоана Цонева
15
МААЕ: Трусът в Турция не застрашава ядрената безопасност
Снимка: БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия увери, че земетресението, което удари Турция по-рано през деня, не е засегнало ядрената безопасност на страната.

МААЕ се позова на информацията, получена от турския ядрен регулатор (NDK).

"Досега няма проблеми, свързани с радиологичната безопасност и сигурността на радиоактивните източници, а изграждащата се атомна електроцентрала в страната не е засегната", съобщиха от агенцията в "Туитър".

Турската атомна електроцентрала "Аккую", която в момента е в процес на изграждане, не е била повредена от силното земетресение, потвърди и служител от руската компания, изграждаща централата, цитиран от "Ройтерс".

Още по темата
"Трусове с магнитуд около 3 по Рихтер бяха усетени и тук, но нашите специалисти не са установили никакви щети по строителните конструкции, крановете и оборудването", поясни Анастасия Зотеева от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом".

Въпреки това извършваме обширни диагностични мерки, за да сме сигурни, че строително-монтажните операции могат да продължат безопасно, допълни тя.

По последни данни най-малко 2318 души са загинали, а хиляди са пострадали в Турция и Сирия след мощното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер, което удари Южна Турция рано тази сутрин. Броят на жертвите обаче непрекъснато се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
0
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Тия първо да кажат истината, кой бомби Запорозката АЕЦ, пък после им давайте думата!!!!!
3
4
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
Няма нищо по добро от добрите съседски отношения и взаимна помощ при бедствия. Турция много кратно ни е помагала и най вече с миграцията.Турция 500г. е запазила българската нация от чужди нападения, запазила е българския език и сме имали почти същите задължения и отговорности като тях.Имало е и извращения , но не е имало асимилация като, при Живков.
2
2
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До До 3 С тази турска простотия Турция отдавна е надминала Русия по всичко. А ние с нашата умнотия сме на последно място по всичко в ЕС.
1
3
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 2 Със същия акъл с кой Путун уби много хора и разруши много сгради с войната. Несравнимо повече разрушения и смърт, от земетресението в Турция.И докато земетресението е природно бедствие , войната е човешко бедствие.Путин трябва да понесе отговорност за безразсъдните си действия.Уб-и-ец.