"Трусът беше толкова силен, че паднах от леглото, беше много страшно"

В Турция се страхуват от нови земетресения, а температурите са под нулата
Обновена: 6 фев 2023 12:50 | 6 фев 2023 12:50, Елка Василева
71
"Трусът беше толкова силен, че паднах от леглото, беше много страшно"
Снимка: БГНЕС

Земетресението ни разтърси много силно и продължително, има повредени сгради, страхуваме се от нови трусове. Това сподели пред БТА Шерифе Тюркеш, представителка на Съвета за глобални медии в град Нигде, който се намира на около 300 км от епицентъра.

Още по темата
Трусът в 4.17 ч. тази сутрин (3.17 ч. българско време) разтърси широк район на Турция и засегна по-тежко десет окръга в Югоизточен Анадол. Земетресението бе усетено и в редица други страни, като нанесе тежки поражения и в съседна Сирия. Жертвите са стотици, а ранените са хиляди.

В интервю по телефона за БТА Шерифе Тюркеш, представителка на медийната организация Съвет за глобални медии в Нигде, разказа за преживения стрес в този окръг, където земетресението е било усетено много силно.

Нигде e областен град с население около 400 хиляди души. Отстои на около 300 км от Кахраманмараш и на около 170 км от Адана. По щастлива случайност няма жертви от земетресението, но има поразени сгради.

“Трусът ни разтърси на разсъмване. Беше толкова силен, че паднах от леглото. Осен това продължи доста дълго, беше много страшно. Едва успяхме да излезем от сградата. Видях, че много хора бяха излезли навън. Ние прекарахме нощта в колата. Има доста поразени сгради. Десетки хора са навън, страхуват се от нови трусове. Прекъснато е газоподаването в града. Училищата са разпуснати във ваканция”, разказа тя.

По думите й са били прекъснати и телефонните връзки с Кахраманмараш, Хатай, Газиантеп.

"Наш колега часове наред не може да се свърже с близките си в Кахраманмараш, където телефоните не работят. Много хора са страхуват да влязат в домовете си заради риска от вторични трусове. Тежко е положението, студено е, температурите са под нулата”, допълни тя.

Валията на град Хатай Рахми Доган заяви пред турски медии, че земетресението е нанесло щети на сградите на държавните болници в Искендерун и Антакия (Хатай). Летището е в невъзможност да приема самолети. Има много загинали и ранени хора, допълни той, цитиран от сайта Хаберлер.

След първия трус в района на земетръса са били регистрирани най-малко 76 вторични трусове, най-силният от които с магнитуд 6,6.
(Специално за БТА от Нахиде Дениз)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
9
 
7
 
! Отговори
Друс, друс, друс преди 1 година
турците още не са започнали да си плащат за вековните грехове към нас българите. 500 години газиха земята ни и убиваха народа ни. Господ ще им потърси сметка за избитите хора. Ето затова не ги жаля.
65
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте веднага новините по телевизиите има земетресение в София паднало е руското посолство гледайте много интересно
64
7
 
7
 
! Отговори
Така такааа преди 1 година
Ще посягат на църквата "Света София", а ? Така е който върши такива неща ще си плаща и то прескъпо. БОГ Иисус Христос вижда и забавя, ама не забравя. Докато отново не стане църква и докато не бъдат срутени издигнатите минарета около нея няма да престанат бедите над турция. Ако турците не ги премахнат тези опозоряващи църквата минарета то БОГ ще ги срути, ама няма да са само те както се вижда.
63
5
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Голяма част от коментарите, свързани с тази човешка трагедия са просто потресаващи и индивидите, написали ги не могат да се нарекат хора. Не знам как може да злорадстваш и да използваш момента да изливаш злобата и неприязънта си към турския народ точно в този момент. Липсата на елементарна човешка емпатия е все по-често заменена от примитивното и закостеняло мислене на абсолютни неандерталци, чиято полза за човешката цивилизация граничи с НУЛА.
62
3
 
3
 
! Отговори
Зеленски си ядосва преди 1 година
Защо туй това не се случи в Украйна, не може сега да се измества вниманието и помощите от Украйна към Турция. То Украйна требе да е най-важната област в света.
61
3
 
2
 
! Отговори
Фандъчкова преди 1 година
Спокойно, ако се случи това в България ще се разчисти всичко на равно поле с високо качественото строителство дори и Моловете ке паднат. За метрото не се знае какво ще стане вероятно катакомби ще са тунелите.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-гадната стихия, може би само пожарите са толкова гадни. Наводнения и урагани по не ме плашат.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз мислих да купувам апартамент в София или Гърция, но след тази новина ще е някъде в Европа, където не е земетръсна зона.
58
0
 
15
 
! Отговори
разбира се ,че няма. преди 1 година
жалко за бедните хора.Най-лошото е,че винаги се случва нощем(повече към сутринта).Хората спат дълбоко и не могат да реагират никак.Аз бял в Истанбул една седмица преди голямото земетресение през август 1999.Тогава неофициално са загинали към 25000-35000.Но мой приятел строител ми казваше,че стените им са почти като картон.Два пъти по-тънки отколкото в България....
57
3
 
11
 
! Отговори
аььаьа преди 1 година
Панелките са най-здрави на трусове. Играят ролята на пружини в зголобките. Най-зле са сградите, където са спестили арматурите в носещите колони и имат тежки и инертни тухли за стени.
56
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До инженер То пък нашето строителство супер, нали, инжинерьо? Зазидани отвън тераси и премахнати стени отвътре.
55
0
 
18
 
! Отговори
инженер преди 1 година
Никъде не виждам арматура на снимката то там строителството е като тука в маалите.
54
3
 
37
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Господ да им помага на хората в Турция да го преживеят това и да се молим да ни се разминава, че стане ли тук ще е съвсем страшно, особено с некачественото строителство след 1995 година... Мислехме да купуваме втори апартамент, но след тази история се отказваме, по-добре да имаме спестени пари за всеки случай.
53
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А СЯ ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ ПОМАГА? ПУТИН ИЛИ "КОЛЕКТИВНИЯ ЗАПАД"? ОБЗАЛАГАМ СЕ,Ч Е СССР ЕДВА ЛИ ЩЕ ПОМОГНЕ НА "ПРИЯТЕЛЯ" СИ!
52
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КО СТТАА ДНЕС, НЯМА НЮЗ ЗА ДЖУДЖАКА, ДА НЕ БИ ДА СТЕ ПОБЯГНАЛИ ОТ БАХМУТ?
51
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо бедствие :(, за съжаление България също е в сеизмична зона и тука е имало унищожителни земетресения.
50
17
 
15
 
! Отговори
Ceлчoвцитe на село преди 1 година
Тука като ни прасне и панелките дето за по 200 000 евра у Люлин 6 са на скрап. Тогава всички по селата и ще се оправим.
49
2
 
35
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 1 година
БОГ ДА ГИ ПРОСТИ ХОРИЦАТА. ДА ДАДЕ СИЛИ НА ПОСТРАДАЛИТЕ ДА СЕ ВЪЗЦТАНОВЯТ. ДОБРЕ, ЧЕ НЕ Е В СОФИЯ, ЧЕ С ТОВА НОВО СТРОИТЕЛСТВО СЪС НЕГРАМОТНИТЕ, СКАПАНИ "МАЙСТОРИ" ВСИЧКО ЩЕ ИЗПОПАДА.....
48
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко за безчовечието на някои индивиди! Такива хора са бедствието за Бг!
47
2
 
2
 
! Отговори
Геро преди 1 година
Путин и Зеленски са готови да помогнат както винаги.