Земетресенията в Турция са били усетени чак в Гренландия

Сеизмичните вълни достигнали до сеизмографа минути след началото на труса
Обновена: 6 фев 2023 15:38 | 6 фев 2023 14:50, Елка Василева
30
Земетресенията в Турция са били усетени чак в Гренландия
Снимка: БГНЕС

Двете мощни земетресения, които разтърсиха тази нощ и днес по обяд Южна Турция и Северна Сирия и отнеха живота според актуализирани данни на близо 1600 души в двете страни, са били усетени чак до Гренландия, обяви датският Геоложки институт, предаде Франс прес.

Още по темата
"Двата силни труса в Турция бяха ясно отчетени от сеизмографите в Дания и Гренландия", каза за Франс прес сеизмологът Тине Ларсен.

Според американския Геоложки институт първият трус с магнитуд 7,8 е станал през нощта, в 4,17 ч. местно време (1,17 ч. по Гринуич) в град Пазарджък, в окръг Кахраманмараш, на около 60 километра от сирийската граница. Трусът е бил на дълбочина от 17,9 километра.

"Сеизмичните вълни достигнаха до сеизмографа на датския остров Бьорнхолм, в Балтийско море, на около 5 минути след началото на труса", казва Ларсен.

"Осем минути след земетресението, трусът е достигнал източния бряг на Гренландия, разпространил се е из цяла Гренландия", каза експертката.

По обяд ново силно земетресение с магнитуд 7,5 разтърси Югоизточна Турция.

"Ние регистрирахме две земетресения и много вторични трусове - в Дания и Гренландия", подчерта сеизмоложката.

Първият от двата труса беше най-силното земетресение в Турция след земетресението от 17 август 1999 г., при което загинаха 17 000 души, от които хиляда в Истанбул, припомня Франс прес.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте веднага новините по телевизиите има земетресение в София паднало е руското посолство гледайте много интересно
28
2
 
3
 
! Отговори
Така такааа преди 1 година
Ще посягат на църквата "Света София", а ? Така е който върши такива неща ще си плаща и то прескъпо. БОГ Иисус Христос вижда и забавя, ама не забравя. Докато отново не стане църква и докато не бъдат срутени издигнатите минарета около нея няма да престанат бедите над турция. Ако турците не ги премахнат тези опозоряващи църквата минарета то БОГ ще ги срути, ама няма да са само те както се вижда.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да преименуват Турция на Трусия.
26
0
 
2
 
! Отговори
noFreeman преди 1 година
незнам но бях на 14 когато баща ми ръководеше строежа на един панелен блок и каза че е взета технология от Япония и издържа на 8 по Рихтер... железобетона е най-здравото строителство и дървените естествено... 1928 в Чирпан на 18 април е имло 7 по Рихтер и са останали само дървените къщи... всичко е изравнено със земята... вчера пак тук в Чирпан имаше но слабо... става нещо!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България някой усети ли ги тези земетресения? А това, че сеизмолозите са ги регистрирали в Дания, не значи, че се е "усетило" от хората, както намеква заглавието.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Строителството в Турция е зле. За това се писа още при предното. Тия дето твърдят, че старите сгради ще останат за сметка на новите, от строителство си нямат никакво понятие! Еле пък панелките, които при земетресението в Перник, далеч по слабо от това в Турция беха пред разпад
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земетресения в Турция около 20 от първото до сега, 7,8-7,6 , др по слаби, Сирия също като Турция! Румъния няколко, но по слаби, хората там са в паника, в България май само 2! Дано да спре тази лудост! Чудно как така толкова много и то силни за толкова кратко време! Бъдете хора и се молете да няма повече, снегът и студът стигат на всички!
22
9
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Турция е с Русия- Е американците ги наказаха
21
0
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 1 година
До Ужас!!! Е кво не разбра? Такъв е стандарта. Ялов като всичко "евро".
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СБЪРКАЛИ СТЕ ПОНЯТИЯТА. ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО Е РЕГИСТРИРАНО В ГРЕНЛАНДИЯ, НО НЕ Е ПОЧУВСТВАНО ОТ НИКОЙ ГРЕНЛАНДЕЦ !!! А Я НИ КАЖЕТЕ НЕЩО ЗА LIGO observatory ДЕТО ЛОВЯТ ГРАВИТАЦИЯТА - ПОЧУВСТВАЛИ ЛИ СА ГО ИЛИ СА ГО ИЗМЕРИЛИ ?!!!
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелките - най-много пукнатина тук-таме. Всичко друго - леш.
18
1
 
6
 
! Отговори
Много сгради преди 1 година
Много нови сгради паднаха. Всичките нови строежи с блокчета YTONG леш - старите сгради им няма нищо.
17
1
 
6
 
! Отговори
Ужас!!! преди 1 година
Само не разбрах как чисто нови сгради падат като талпи, след земетресението. Не са ли строени по Евростандарт?
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разрушенията са предимно от новото строителство. Старите сгради седят непокътнати. Итук ще бъде същото ако стане силно земетресение.
15
7
 
19
 
! Отговори
Бързо преди 1 година
Пратете пожарникарчето Борисов да помага на Ердоган. И без това е безработен от 2 години и само се чуди какви глупости да ръси.
14
5
 
15
 
! Отговори
Ни-нуу ниии-ну преди 1 година
Веднага пратете генерал Бойко Борисов, да помага. Нали е бил пожарникар.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сериозна работа. Големи континентални плочи се движат и там са точно на границата.
12
0
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Това е голям удар за Турция. Турския президент е заявил, че има паднали над 2800 сгради. Турската лира е паднала на рекордно ниско ниво. Много страни са заявили, че ще помагат включително Украйна и Русия. Гледах едно видео в чешки вестници, един блок падна целия за три секунди. Трябва да си много бърз за да избягаш от сградата.
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Северна Сирия има американци. Никъде не видях сведения за тях. Не видях и информаия за американска реакция на трагедията в Турция. Що време САЩ мъчиха турците с цел да си сложат пионка там,любопитно е как ще реагират. Мина доста време, още не е публикувана никаква реакция. А Турция е втората сила в НАТО.
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро и в Лос Анджелис.