От Турция: Трагедията е голяма, страната има опит да се организира след земетресения

Има оцелели сгради на над 60 години, зависи как са строили
7 фев 2023 09:01, Елка Василева
43
От Турция: Трагедията е голяма, страната има опит да се организира след земетресения
Снимка: архив, БГНЕС

"Трагедията е голяма", обобщава пред БНР картината в Турция след земетресението сънародникът ни Илхан Карабулут, който живее в Истанбул. Карабулут познава отлично района на бедствието, където е един от първите екскурзоводи.

"Районът е познат на българските туристи. Отдавна български групи посещават този район, където има много забележителности."

Още по темата
"В момента почти всички медии показват кадри от Адана, от Хатай - може би Хатай е най-пострадалият от всички градове", свидетелства той.

Жители в района на Хатай се топлят на огън на открито. Градът е сред най-пострадалите зони на голямото земетресение.

"Паника, която да предизвика бунтове, няма. Хората страдат. Тези, които са останали под развалините, се обаждат по телефоните и така насочват спасителите. Хората получават помощи – ядене, дрехи, одеяла, които се изпращат от градовете на Турция, от съседните страни", каза Карабулут.

Спасителни хеликоптери доставят помощи на местата с прекъснати транспортни връзки. Има настанени хора в джамии, в спортни зали. Организирани са и  палаткови лагери. Обявена е ваканция и част от останалите без подслон ще бъдат настанени в общежития, разказа още Илхан Карабулут.

"В Турция стават много земетресения и страната има опит да се организира след земетресения", категоричен е Карабулут.

Само от Истанбул са тръгнали 13 000 души спасителни екипи, уточни Карабулут. Включват се и части от турската армия.

Турските авиолинии са намалили драстично цената на билетите, за да могат желаещи доброволци да стигнат до местата на бедствието и да помагат.

"Има оцелели сгради на възраст над 60 години. Зависи как са строили", отбеляза още сънародникът ни. Той изрази увереност, че турската държава бързо ще се справи и ще окаже помощ на пострадалите от земетресението, които са загубили домовете си, защото има опит и практика в тази посока. По думите му ще отнеме няколко години да се възстановят сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не се пишат в прав текст посланията не стигат до ума на хората и няма полза от тях. Разбираемо е че хората се страхуват но трябва да преоделеем.
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма по-голяма трагедия от държавата-терорист ТуРЦИЯ И ЕРДОГАН, това е истинската трагедия, и 90 милиона огромен процент неграмотни, бедни и миризливи хорица в Турция, което единствено удоволствие е да гледат тв и да работят
34
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Изкуствено създадени: - Мор (ковид пандемия), война (Украйна - Русия), земетресение, чрез Аляска "арфата" H.A.A.R.P. (Турция; Сирия). Какво следва? - Световен глад, небивал по мащаб миграционен хаос, големи знамения в небето и прокламирането на антихриста, като месия-спасител на света. Някои хора с гърбави носове и ционистки фанатизъм се правят на Бог! Така с насилие се налага Новият Световен ред (робство) - юдейският рай...
33
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отвори се много работа за турските строители. За поне 10 години напред ще имат хляб.
32
1
 
7
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Защо идума няма за ужаса в Сирия!? нима там не живеят хора? Или така ви е наредено, и в бедствието да се делят хората на "наши" и "някакви други". Такова дъно ударихте, как не ви е срам!
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истинската трагедия се нарича държавата турция и диктаторът й Ердухан.
30
1
 
12
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Сирийците хора ли са? Защо на тях не помагаме?
29
2
 
3
 
! Отговори
!!???.. 233 преди 1 година
До БЕДСТВИЕ 20. Толкова си болен, че не можеш и да разбереш.Какви гербаджии ти се въртят в кухата глава?
28
16
 
3
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 1 година
Турция има опит, оправяйте се ! Бян съм зает ! На починалите много поздрави, сигурен съм, че ще гласуват за мене !
27
5
 
18
 
! Отговори
до 21 преди 1 година
Категорично заявявам как бях доброволец и се отвратих от мисленето на хората там. На къщите им няма нищо. Ама нищо. Лигльовци. Влязла малко кал. Дарихме им какво ли не ново. А тук говорим за хора с паднали, срутени домове и животи. Хора, останали без семейства. Айде малко по-сериозно! И още нещо- купуват си от кмета по 30 кубика дърва годишно и после "олеле, какво стана, наводнихме се". Айде няма нужда.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Относно падналите сгради- до една строени преди години преди новите разпоредби за строителство в Турция след земетресението в Измит. У нас е подобно- след Вранча нещата се променят значително и контролът е сериозен. Митове и легенди колко са здрави панелките- много са здрави, АКО СЕ ПОДДЪРЖАТ. В нашия случай дали и 5-6% са поддържани.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Девшерме данък имали ?Е има и Алаху
24
0
 
7
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
Дам, някакви си турчета строели, дето името си не могат да напишат, и му били разправили еди какво си и тоя нашиОт вЕрва... Да падне човек от смях... Един прЕател ми каза как хАмериканците направили земетресението, а един таксиджия как утре САЩ напада Китай- много се говорело в неговите среди, един с една 20-годишна S-Класа му казал, той бил запознат, не бил случаен човек. Относно тъпизмите ти- има сериозен контрол и инвестиращи милиони в моловете. Няма да се оствят да ги метнат неграмотници.
23
4
 
4
 
! Отговори
ВЪх мЪАААаа преди 1 година
Новите блокове изпопадаха. Старите им няма нищо. Нали питаха един по телевизора, дето живее в панелка там и го питат "усетихте ли земетресението" а той с една чаша кафе и по халат се разхождаше и викаше "Въх Мьаааа, какво е станало тука, аз в панелката нищо не съм усетил, сега разбирам за бедствието като жената ме прати до магазина за мляко. Лапитата още спят горе"
22
9
 
16
 
! Отговори
Али Реза преди 1 година
До голяма степен разрушенията са заради некачествено строителство, а не от самото земетресение. Преди години част от бригадата, която строеше мола на Ситняково работеха при мен- всички турци, та те ми разказваха как всяка вечер след като си тръгне надзора са ги карали да трошат противоземетръсните шайби заради някакъв конструктивен проблем, след което за замазвали с бетон. От както ми го казаха не съм стъпвал в този мол, а не искам да си представям колко още такива сгради има.
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тоя с изказването за някаква калчица и съборетини.Ти бил ли си доброволец след наводненията в България? Да видиш с очите си трагедията в очите на хората? Загубили близки, граденото и събираното с лишения...? Аз съм бил. В Аспарухово, Варна.Да сравняваш трагедии от удобния си стол и на топло у вас е липса на интелект.
20
8
 
8
 
! Отговори
БЕДСТВИЕ преди 1 година
В Турция - земетресения, в България - гербаджии. Света Дево Мария! Избави ни от бедствията и ни давай сила да продължаваме напред дори в това! Амин!
19
0
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Тебе никакви 7.6 не са те разлюляли. 7.6 е било в епицентъра. У нас- около 6, 6 и малко.
18
0
 
9
 
! Отговори
7 преди 1 година
Аре па да не ми казваш какви знаменца да си слагам в профила. Ако искаш да си слагаш ти - действай. Може така да запалиш хората.
17
2
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 1 година
Панелките ще рухнат при около 6.5. Имаше в интернет информация за една панелка с изгнили връзки как собствениците направили обследване- масово се изнесоха от нея, негодна за живот, едвам се държи. Не се залъгвайте- живеете в тотални съборетини, които са за събаряне и то моментално. негодни за живот. Защо? Защото връзките между панелите са изгнили преди 30 години, поради простата причина, че не ги поддържате. Има и поддържани панелки, които ще стоят, разбира се. 1 от 50.