Цените на основните храни щели да намелят скоро

Пазарът не действал мигновено, но бил конкурентен
98
Цените на основните храни щели да намелят скоро
Снимка: Pixabay

Цените на основни храни у нас не просто ще спрат да се покачват, а дори ще спаднат. Това прогнозира главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов пред Нова телевизия. По думите му януари почти всички продукти са по-евтини от миналия януари.

Още по темата

„В България имаме конкурентен пазар. За почти всички стоки в почти всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих казал, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да открие сговор между един-двама доминиращи участници, което е нарушение на закона. И второ, по-лошият вариант е, че за определени ситуации може да има директно престъпления – рекет, изнудване, заплахи”, коментира Богданов.

Според него пазарът не действа мигновено.

„Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане утре. Трябва да има нови договори, доставчици”, уточни главният икономист в Института за пазарна икономика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди много години в Полша вдигнаха цените на транспорта и всички поляци тръгнаха пеша на работа,без значение кога ще стигнат.След три дни властта върна старите цени.Това е начина:БОЙКОТ!
47
1
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Додека сопа не играй управия няаа има !
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като започнат да им се скапват стоките и да ги изхвърлят,сами ще си намалят цените.
45
2
 
9
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
А дано ,ама надали ша падне ценътъ на ранътъ!
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали онова червено бичме Васил Велев и неговите дружки крадци щяха да "призовават"бизнеса да намали цените стоките си и да охлади стремежа си към по големи и бързи печалби,какво стана?
43
2
 
5
 
! Отговори
перко преди 1 година
Надай се к.ре на пяна жена!
42
2
 
11
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Я кажи пред кого ще протестираш,да се включа и аз.Пред производителя,пред посредника,пред супермаркета или пред местната бакалия?Протеста се изразява да не купуваш,ако можеш.Само така ще ги накажеш.
41
4
 
1
 
! Отговори
Певец, от народните преди 1 година
Не, не всичко е по-евтино от миналата година. Дори напротив, стойностите на активите се увеличават. Стоките също са активи. А пък инфлацията изобщо не ме плаши. Просто защото през последната декада на 20 век, съм я преживял. Специални поздрави за приятелите ми от ж. к.-то Дружба в София Бойко Цветков и Нистор Семов. Ами, приятели сами. Как да не ги поздравя. Със СТОЙНЕТО.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навсякъде падат, но тук отказват да ги намалят и ще има фалити.
39
3
 
7
 
! Отговори
то бива наглост... преди 1 година
"По думите му, януари почти всички продукти са по-евтини от миналия януари."
38
1
 
7
 
! Отговори
хм преди 1 година
У нас се наблюдават големи аномалии на пазара - когато цените на суровините растяха (пшеница,ел.енергия, горива, петрол и т.н.),цените на стоките в магазините растяха нормално и то само там където реално се отразява на себестойността.От 3-4 месеца цените на въпросните суровини се върнаха на старите си нива отпреди войната,а цените продължават да растат.Дори на стоки,на които себестойността им почти не е засегната, като производителите им се оправдават,че всичко било поскъпнало и те да не видят.
37
2
 
14
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Лошото е,че у нас високата цена не е гаранция за качество.Дори някои търговци поставят високи цени,за да си помислим,че стоката им е много качествена.Така че,внимавайте,не купувайте разфасовани сирена и кашкавали,защото там измамата е най-голяма.
36
2
 
8
 
! Отговори
Спекула преди 1 година
Храни, имоти...спекулантите ни оставиха гладни на улицата.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще паднат, ако протестираме. Това е начинът.
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цени в тая територия НИКОГА не са намалявали. Остават си същите ако не спрат да растат и след 10 г. доходите малко ги настигат. Всеки продава с мин. 100 % надценка какви са тия глупости. Кой ще ги накара да намалят цените, ми те са в картели за всичко. Единственото е таван на цените ама трябва да станем като Сев. Корея, Русия.. безумно е
33
1
 
12
 
! Отговори
Това не се ли нарича преди 1 година
"ЛЪЖА"?! Всичко било по-евтино от миналата година. Искам само да напомня, че когато комунизма си отиваше, ни караха да спим спокойно, 93-та получихме първия отзад с въвеждане на ДДС-то. После 97-98-99 хиперинфлация, девалвация, деноминация и фалит на 22 (по памет) банки. После ни обещаваха, че не оправят за 800 дни, после ЕС щеше да разреши всичките ни проблеми, после Боко, Киро, а сега Евро-зоната и ваксините ще оправят положението. Колко години още ще слушате празни обещания? Вие решете!
32
1
 
2
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 година
Магазините са пълни със стоки. Съвсем нормално си е и цените им да намаляват. С г-жа Ботева ще я укротим тази инфлация. Но, само ако тя ми пее първия глас, а аз втория. Ще поканя и приятели. За третия. ШОФЬОРИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ. Честита да ви е. Знаем си го шофьорлъка.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да "намелят"?
30
2
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш...... преди 1 година
Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде..... Ама разбира се . Друг е въпроса че ЕВТИНОТО НИКОГА НЕ Е КАЧЕСТВЕНО .... ама нали е евтино, хем далаверата за търговеца е по-голяма , хем и гуведата от простолюдието има какво да пллюскат .
29
4
 
2
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Ако я запеем заедно с г-жа Ботева тази за Василката, не само цените ще паднат, но и политиците от Герб и ДПС-то. Да са винаги в опозицията на България. Следващите президент и министър председател на страната ще са съответно г-дата Кирил Петков и Асен Василев. Парите са си винаги важни, за разлика от прокуратурите.