Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Спаднете малко, защото никой няма да ви даде такива суми за грозни панелки. Хората вече сами си строят къщички...Има и палатки...
200
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 11 месеца
Надойдоха нови "софиянци". Купуват апартаменти по 300 евра и си оставят обувките пред вратата! ***!
199
0
 
12
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Начело на държавата е един тлъст измамник и крадец, Делян Пеевски. Държава на крадците и лъжците. Институциите са мъртви. Държавата оцелява сега с крадени пари ама те ще свършат и после какво? Познайте от три пъти.
198
1
 
16
 
! Отговори
Спасов преди 1 година
Харесва ли ви в какво бунище се превърна София и България? 1 милион за квадрат в квартали без пътища и канализация? Кой ще живее във вашите жилища като нямате наследници? Бежанци от Близкия изток?
197
0
 
2
 
! Отговори
АБСУРДИСТАН преди 1 година
РАЗБИРАМ И КАКВО ЩЕ МИ ОТГОВОРИ ЛОЯЛНИЯТ ФАНДЪКИСТ С АРГУМЕНТИ ЗА УДОБНАТА ВЪЗГЛАВНИЦА И БОЖИЯТ ПРОИЗВОЛ... НО ДАЛИ,АХ ДАЛИ!...ИНАЧЕ ИМАТ Copyright !!!
196
0
 
3
 
! Отговори
АБСУРДИСТАН преди 1 година
ВЕЛИКАТА СОФИЙСКА ОБЩИНА - ИЗДАВАНЕ НА КОПИЕ ОТ НИВЕЛЕТЕН ПРОЕКТ ИЛИ НАДРЪЖЕН ПРОФИЛ - ЗА 1 КВ.ДМ.: ТАКСА (моя бел. ЦЕНА) НА УСЛУГАТА: ОБИКНОВЕНА(7ДНИ)- 2 ЛВ НО НЕ ПО-МАЛКО ОТ 10; БЪРЗА(2ДНИ)- 3ЛВ НО НЕ ПО-МАЛКО ОТ 15ЛВ; ЕКСПРЕСНА(1ДЕН)- 4ЛВ НО НЕ ПО-МАЛКО ОТ 20ЛВ. АПЛОДИСМЕНТИ LADIES and GENTLEMEN,СМЯХ В ЗАЛАТА, КАКТО СЕ КАЗВА "РАСТЕ И НЕ СТАРЕЕ" И НЕ ПОМЪДРЯВА !!! ПРОСТО ВЪПРОС- АКО ЦЕНАТА Е Хлв, НО НЕ ПО-МАЛКО ОТ Улв, НЕ Е ЛИ РАВНА НА Улв??!!! РАЗБИРАМ И КАКВО ЩЕ МИ ОТГОВОРИ ЛОЯЛНИЯ
195
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да бе,да разходите по покупка,ремонт толкова високи, 1 кг.кашкавал 35лв.апартаментът щял да поевтинее,латекса на двойна цена,трудът и той ,ама целият апартамент очаквате да поевтинее...сигурно.парите в жилища,я има евро,я не.преди 5 г.купих в Кьолн за 150 000евро,сега е 260000евро,без дори да го боядисам.
194
0
 
6
 
! Отговори
Симо преди 1 година
Имот е едно дом е друго.В *** се строят само имоти
193
12
 
3
 
! Отговори
Митака преди 1 година
Много шизофренни коментари тука :)И да има спад на цените ще е в рамките на 10-20 процента най-много.Погледнете цените в Румъния и Сърбия. Държави съпоставими с нас като доходи. Сравними са с нашите цени.Спрямо доходите ни, цените на имотите се движат нормално.И да има балон е малък.
192
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ако 50% от социалната среда около теб мизерства и е нещастна то няма как и да си истински щаслив. " - Има, ако си психопатче, неото се кефи, *** другите са зле. И а, ако съществува култура на материализъм, хедонизъм и егоизъм.
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Имаме повече земя от колкото Дания,Холандия и Белгия взети заедно." - Имаме и много оланини на тази земя, обаче. Данияни Холандия са равни полета, дето я има някое хълче по 40 метра над морското равнише, я не ...
190
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледката на снимката е прекрасна. От най-красивият и развит квартал в Столицата, прекрасна инфраструктура, тротоари, детски площадки, паркове за разходка, елитни училища и детски градини, абе направо си е Барселона на Балканите. Туристие от летището пърово Младост идват да разгледат и тогава продължават визитата си в страната ни!
189
0
 
7
 
! Отговори
ВАНЯ ОТ КИЕВ преди 1 година
ЗАКУПИХ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!!? СПАСИХ СИ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!!! СЛЕД КАТО ПАДНАХА БОЮБИТЕ ПРИТЕЖАВАМ СГЛОБЯЕМА КЪЩА !!!!
188
0
 
5
 
! Отговори
МЕЙМЕД ОТ ИСКЕНДЕРУН преди 1 година
ЗАКУПИХ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИХ СПЕСТЯВАНИЯТА ДА НЕ ГИ ЯДЕ ИНФЛАЦИЯТА !!!! А СЕГА ПРИТЕЖАВАМ СГЛОБЯЕМА КЪЩА !!!
187
0
 
6
 
! Отговори
МЮМЮН ОТ ГАЗИАНТЕП преди 1 година
ЗАКУПИХ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИХ СИ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! А СЕГА СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ИМАМ СГЛОБЯЕМ КЪЩА !!!!
186
0
 
2
 
! Отговори
БАЙ АСАН ОТ АДАНА преди 1 година
КУПИХ МЕЧТАНИЯТ ДОМ !!! СПАСИХ ПАРИТЕ ОТ ИНФЛАЦИЯТА !!! СЕГА СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ИМАМ СГЛОБЯЕМ КЪЩА !!!!
185
1
 
4
 
! Отговори
БОМБИ НАД СОФИЯ преди 1 година
КАТО ЗАПОЧНАТ ДА ПАДАТ БОМБИТЕ ОТ ТИЯ КОПТОРИ НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО !!!!
184
5
 
5
 
! Отговори
СГРАДИТЕ ЩЕ ПАДНАТ преди 1 година
ЦЕНИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГАТ, А КАТО УДАРИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ЩЕ ПАДАТ ЦЕЛИ СГРАДИ КАКТО В ТУРЦИЯ !!!!
183
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спад ще има точно на 35-ти май 2035-та.
182
33
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме 7 апартамента в София! Кредити нямаме, под сегашните цени не падам. Ако трябва да си стоят под наем или празни до следващото увеличение! Авантаджии, стойте и чакайте някой да ви подари, просто строителите ще спрат да строят!