Срив на изкупната цена на млякото, фермерите заплашени от фалити

Изчисляват загубите на една крава дори до 1000 лева на година
Обновена: 9 фев 2023 12:58 | 9 фев 2023 12:58, Камелия Цветанова
144
Срив на изкупната цена на млякото, фермерите заплашени от фалити
Снимка: Pixabay

Спад на цената на млякото и предстоящи фалити.

"Очаквахме този спад на цените на суровото мляко, така се случва и в Европа. Но докато там се случи постепенно, при нас стана лавинообразно. Фермерите са в шок. Цената се срина", коментира пред БНР Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите. Той определи случващото се като феномен.

При големите ферми от 15 февруари изкупната цена на млякото е 1.05 лева, а при малките има и сигнали за 80 ст. Себестойността на литър мляко варира от 1.34-1.52 стотинки, тоест 30 стотинки е загубата, обясни Михайлов в предаването "Преди всички".

"Има вече ферми, на които е отказано да се изкупува млякото", алармира Михайлов.

"Вчера втори наш фермер се принуди да си излива млякото", призна той.
Изливането на млякото обаче е незаконно, затова възниква проблемът кой ще плаща, ако трябва да бъде законно, коментира Михаил Михайлов.

Млякото не може и да се дари на различни институции, защото това пък го забранява друг закон, посочи друг парадокс той.

По думите му последните изследвания показват, че загубата на една крава на година ще бъде от 400 до 800 лева, дори до 1000 лева при някои ферми.

Сред държавите членки сме на опашката по изкупна цена на млякото – трети отзад напред, уточни той.

"Печалбата остава в някого. В мътна вода се лови риба", смята Михаил Михайлов.

В някои държави вече слагат минимум на изкупните цени, подчерта той и даде примери с Франция и Унгария. "За да може фермерът да си върже нещата и да се замрази тоя галоп на цените", обясни той.

По думите му се купуват големи количества вносни млека, а българската продукция остана неизкупена.

Последната версия е, че се купува на 84 стотинки – от Полша, Унгария, Румъния, изтъкна Михайлов.

"Не можем да спрем вноса. Въпросът е в качеството", обясни той.

Михайлов прогнозира фалити на ферми.

"Нашите фермери са на ръба. Млечното производство е най-тежкото в земеделието. Гласят се доста хора да преминат към фалити", каза той.

Михайлов съобщи още, че от Съюза на говедовъдите ще подготвят едно писмо "за подпомагане на реализацията при изливане на млякото" и друго – "при евентуален фалит стопанинът да получи достойна цена за животното, което ще занесе в кланицата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: ценамлякокравафермери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
0
 
! Отговори
субсидии преди 1 година
защо полското мляко идва по-евтино до Бг с включен транспорт? защото полските фермери вземат субсидии от държавата! а нашите гало ши в управлението лапат мухи и плямпат за инфлация и така докато животновъдството ни умре. после ще плямпат защо било фалирало. политиците са виновни!
127
0
 
0
 
! Отговори
аьаььаьа преди 1 година
щом искат всички да печеля, цените трябва да са високи. А щом са високи ,значи хората купуват
126
0
 
0
 
! Отговори
ьааьаьаь преди 1 година
глупости .. аз купувам млякото на 3.5 ако иска някой Българих на 7 да му го купувам . да го духа да фалира. така е редно,
125
0
 
3
 
! Отговори
= преди 1 година
В магазините млякото и сиренето са 100% менте.Няма нито една марка сирене която да е нормално бяло саламурено сирене. Само ментета,при това скъпи. Но как да е друго като няма държава,няма контрол от както ни управлява румен решетников държавата напълно рухна
124
0
 
8
 
! Отговори
Баба преди 1 година
Прясното мляко от магазините не е истинско.Като го свариш няма мириса на мляко и една пяна вдига като сапунена и няма каймак.Всички марки съм ги пробвала-един и същ ***.Масло краве също няма-вносно,българско,фермерско..всичко друго са,но НЕ И КРАВЕ МАСЛО.
123
0
 
15
 
! Отговори
добре преди 1 година
Де като изкупната цена 0.80-1 лв защо в магазина е 4лв това е 400-500% надценка
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земя има субсидия бняма Няма сигурност а трудът е тежък Кйто е еидял нещо малко от този труд на село го знае
121
4
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
То трябва пасища според вас, да си отглеждат крави, овце. А земята е дадена на други хора, изкупена след 1989. а бе държавна земята. Лесно се говори. Добре че са турцитеимохамеданите, те вършат черната работа и недай си боже да заминат за Турция да строят и оак криза за някои ще е. Те оправят кво ли не, перални, хладилници, бойлери, боядисване, слагане на плочи и сие.
120
1
 
8
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Сега да излезе един икономист от тия дето твърдят, че държавата не трябва да се намесва в пазарната икономика, защото Европа така иска и прави. Някой ако може да ми обясни, как поляци, унгарци и д-р., с по висок стандарт от нас произвеждат мляко на тази цена без помощ от държавите им. Че и с транспорта идва на тези цени 50,60 ст., ако е вярно.
119
0
 
8
 
! Отговори
Да правят преди 1 година
Мандри и да си произвеждат сами сирене и кашкавал, изваря да му търсят пазара, така ще затворят цикъла и няма да се занимават някой да им изкупува млякото а ще предлагат готов продукт. Ще елиминират тези между тях и потребителите.
118
0
 
10
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И после защо никой не иска да се занимава с животновъдство ....
117
1
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Докато държавата не задължи мандраджиите да имат по 100 крави минимум няма никаква надежда изкупните цени да са реални.Така ще им се наложи освен да продават имитиращи продукти да добиват и истинско мляко.Колко ще им струва не ме вълнува.Литър мляко в магазина е 2,50 и изобщо не е мляко.Вместо да октупнят и стандартизират производството те се връщат пак към доенето на ръка,доливане на вода,маргарин и сухо мляко.Няма никаква надежда.
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи трети сме от зад на пред по цена на изкупването на мляко, ама вкарват по-евтино от Полша, Унгария, Румъния, хм как така. То останали ферма без собствен затворен цикъл на прозиводство?
115
0
 
6
 
! Отговори
116 преди 1 година
Буквално всички помаци (от северната част на Западните Родопи) продават млякото си на пазара в родният ми град за по толкова и пътуват по 60-90км(общо, отиване и връщане). Фермите, още по-малко ги жаля.
114
2
 
14
 
! Отговори
СИРЕНЕ ОТ СКАКАЛЕЦ преди 1 година
Споко, скоро сиренето ще с протеин от насекоми и соево мляко например. Понеже според ЕС кравата каТо преживя и пъpд-,и изпуска много парникови газове.
113
0
 
12
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
И да попитам аз някой да е видял притеснен депутат ? някой който да каже че му е скъпо електричеството или храна или каквото и да било а ... Аз не съм....
112
0
 
15
 
! Отговори
МЕНТЕ СИРЕНЕ преди 1 година
И както от "Активни потребители" установиха в БИЛA например - насипно сирене по БДС, с цена 20,90 лв / кг, с 60% съдържание на вода и немлечни мазнини. С други думи ИМИТАЦИЯ на сирене (т.е. менте сирене). Затова - търсете си производители, които не са "в системата". Има достатъчно много, само поразпитайте. Пробваите им домашната продукция и вероятно повече няма да погледнете към витрината със сирената и кашкавалите в магазина. А цените им са на половина по-ниски.
111
0
 
7
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
До От народа Стига с тази държава .Всички ревахте. Дайте си моето .Нека бъде частно. Държавата да се отдръпне от всичко. Е сега какво ?Това е което искахте! Няма за какво да ревете.
110
1
 
13
 
! Отговори
112 преди 1 година
Спекулата е навсякъде. По цялата верига. От самото начало, та до върха, от земеделците и животновъдите, до щанда в магазина. Всеки гледа да направи - ден година храни.
109
0
 
6
 
! Отговори
До 113 преди 1 година
Коя е тази ферма, която продава качествено мляко за 2 лв за литър в търговската мрежа?