Турски сеизмолог отново бие тревога: Очаква се силно земетресение в района на Истанбул

Предупрежденията за очакваните трусове не целят да плашат хората, а да се задействат институциите
9 фев 2023 08:20, Елка Василева
109
Турски сеизмолог отново бие тревога: Очаква се силно земетресение в района на Истанбул
Снимка: архив, БГНЕС

Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул.

Още по темата
„От 23 години насам постоянно повтаряме: подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година", каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ.
Още по темата
През 1999 година в разрушителното августовско земетресение с магнитуд 7, 4 по Рихтер загинаха над 17 000 души, а над 150 000 сгради бяха разрушени.

Сеизмологът коментира, че предупрежденията и призивите, негови и на колегите му, за очакваните земетресения не целят да плашат хората, а да се задействат институциите и механизмите да бъдат подготвени.

Той подчерта, че ако са били взети предвид предупрежденията за рисковете в районите на земетръсните разломи, ако са били спазвани противоземетръсните стандарти, разрушенията в Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адъяман, Малатия и Хатай е можело да бъдат избегнати в известна степен, а държавата и институциите да бъдат подготвени за спасяване на хората и посрещане на щетите от природното бедствие.
(Нахиде Дениз, cпециално за БТА)
 


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако в Истанбул удари силно земетресение, в България ще бъде решен проблема с презастрояването...особено във Варна, където се строи безобразно напоследък, а и с ниско качество!!
68
3
 
3
 
! Отговори
Гост3 преди 1 месец
До анонимен 54Не чети Дънов, а библията.
67
1
 
22
 
! Отговори
нн преди 1 месец
Не му е времето за такива приказки сега. Професора уж бие тревога, а в действителност насажда страх без да има основание за него. Земетръсите са непридвидими явления, това е единственото вярно което се знае.
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Земетресението и финансовата криза развалиха планове на бай Реджеб за тържествата за 100 г. на републиката.
65
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помните ли, когато в началото на 2021 г. хиляди птици паднаха мъртви по улиците на Рим, не къде да е, а Рим? Казаха, че са умрели от страх заради фойерверките, но не знам това да се е случвало други години. Гледката беше библейска. След това - помните ли, когато миналата година в Турция паднаха 7000 мълнии за едно денонощие? Разбрахте ли, че някои видове птици, като фламингото, са променили миграционния си път? Три думи - ядро и магнитно поле. Необичайни събития, които нямат друго обяснение
64
1
 
18
 
! Отговори
MIKE преди 1 месец
Само 1 забележка:Не бъркайте Сеизмологията със Строителството.Това са 2 различни науки.Сеизмологията определя енергията отделена при разместване на земните пластове в кЙ по Рихтер в епицентарът на разместването.Строителството е точна наука и оразмеряването на сградите се осъществява по скалата на Шпонхоер-Карник в зависимост от големината на силата получена при земетресението и въздеиствието и върху обектите намиращи се на земната повърхност.
63
4
 
35
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен 32Да не дава господ да видим майсторлъка на българските строители след две заметресения от 7,8 и 7,6 !
62
5
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Анонимен 57Затова ли гърците имат 500 милиарда външен дълг ,защото са много умни ?
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кметът на Истанбул Имамоглу обеща преди изборите, че основният му приоритет ще е програма за подсилване на сградите в града срещу земетресения. За да си имаме представа колко успешо върви тази му програма - бюджетът за презастрояването на града е само около 1/3 от бюджета му за реклами.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината хафизе--Ти надрусана ли си, или си нацоцана?
59
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам информация от сигурни източници в Републиканската Народна Партия на Кълъчдароглу, че Ердоган е направил това земетресение, за да отложи изборите през май. Споделете тази важна информация с всички, преди МИТ да я изтрие от форума!
58
14
 
13
 
! Отговори
ОФчо преди 1 месец
Малии..., удари ли земетресение в района на Истанбул със сила от 7,6 - 7,7 по Рихтер източна Бг шъ съ срине. В Бургас с 100% разрушения, за Варна не зная, но шъ я раклати яко!!! Туй шъ рече, че и ние би трябвало да съ готвим, но..., едно голееееемо НО!!! Шъ го ду...ме, ей!
57
11
 
3
 
! Отговори
Пичага преди 1 месец
До ПУТИН ти си виновен !
56
6
 
4
 
! Отговори
ВЛАДИМИР до Бай100ян преди 1 месец
Когато реша!
55
4
 
13
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 месец
А разлома Сан Андреас кога ?
54
12
 
20
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Няма такава наука сеизмология. Няма нито един титолован с измислената титла който да е казал: е тука след едиколкоси време ще има голямо земетресение.Всичко това са пишман специалисти на държавна хранилка пропагандиращи една измамна наука !
53
5
 
23
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 месец
Като ги разбира нещата защо не предупреди за това от преди 3 дена? Шарлатанин!!!
52
19
 
11
 
! Отговори
Истината хафизе преди 1 месец
Тия в Турция турци нищо общо нямат с българските турци заминали през 1989.Те са живяли учили в Бг и са подобие на българите, но за жалост им смениха имената и заминаха обидени от българските власти. Много можем с дни за тамолните, дори са пушман, както казват те, както в Турция дойдоха от войната, не можем вечер навън да излезем. Много са лоши и черни и налитат на бой. Вие имате пари марш да пием вода и много други неща. Дано не ги сполети беда. Те са на кръстопът, нито в бг им е ок, нито в турк
51
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние може да не разбираме от сгради, но то се вижда, имаме очи, има дупки между тухлите, не на всички места, но има и утре като ги омажат отвън ще се скрие, а железата им колкото пръста, кое не е така, бързат да вземат на хората парите. Всеки е прав и те са прави, олюят по другаря Живков, а хитрите хора всеки гледа да се домогне и купи на безценица от българите тухлените им жилища, като ги тормозят, българите де. Продаватв ли и се оплакват, дойдоха децата им от америка, продадоха големото жилище,
50
5
 
25
 
! Отговори
100 тояги преди 1 месец
Абе то и ние не сме цвете за мирисане, така че е по добре първо да видим в нашата си *** как стоят нещата, отколкото да си чешем езиците бадева...