Саддам Хюсеин за Осама бин Ладен: Не вярвайте на мъж с такава брада

При разпитите си ФБР установява, че диктаторът на Ирак мрази Ал Кайда
19 мар 2023 20:18, Нели Христова
80
Саддам Хюсеин за Осама бин Ладен: Не вярвайте на мъж с такава брада
Снимка: Getty

Когато от ФБР разпитваха Саддам Хюсеин след залавянето му в Ирак през декември 2003 г., агенцията имаше две ключови цели - да разкрие истината за оръжията за масово унищожение на иракския диктатор и да установи връзките му с Ал Кайда.

Те бяха ключови за аргументирането на войната, тъй като президентът Джордж Буш и американските разузнавателни агенции обвързаха Саддам и иракския режим с атаките на 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон от терористичната група две години по-рано.

След месеци на разпит на иракския лидер обаче агентът на ФБР, на когото е възложена задачата, се убеждава, че Саддам не само няма оръжия за масово унищожение, но също така не изпитва нищо друго освен презрение към Ал Кайда и нейния лидер Осама бин Ладен.

"Наистина не можете да се доверите на никого с такава брада", казва Саддам, шегувайки се с Джордж Пиро -  ливанско-американски специален агент, назначен да го разпитва.

Пиро разговаря със Саддам в продължение на седем месеца, сам в стаята за разпити с часове всеки ден, след като е бил заловен в дупка в земята близо до родния му град Тикрит седмици по-рано.

"Саддам ми каза, че не харесва Осама бин Ладен и че не вярва в идеологията на Ал Кайда, защото тя има за цел да създаде ислямска държава в целия арабски свят", разказва Пиро пред CNN. "Е, Саддам нямаше желание да предаде властта или да отстъпи нещо на някой друг."

Минават пред месеца преди Саддам да разкрие относно програмата за ОМУ, която беше критична за обосновката на администрацията на Буш за нахлуването в Ирак през март 2003 г. Директорът на ЦРУ Джордж Тенет казва на президента, че твърдението, че Саддам притежава химически и биологични оръжия, е "празни приказки".

Пиро осъзнва, че предишното твърдение на Саддам, че притежава оръжие за масово унищожение, е блъф, предназначен да отблъсне неговия съсед и яростен враг Иран. Той признва пред Пиро, че програмата за ОМУ се е сринала след санкции от страна на Съединените щати и оръжейни инспекции, наложени след нахлуването му в Кувейт през 1990 г.

"Най-големият му враг не бяха Съединените щати или Израел. Най-големият му враг беше Иран и той ми каза, че постоянно се опитва да балансира или да се конкурира с Иран", казва Пиро. "Най-големият страх на Саддам беше, че ако Иран разбере колко слаб и уязвим е станал Ирак, нищо няма да им попречи да нахлуят и да превземат Южен Ирак. Така че целта му беше да държи Иран на разстояние.

Саддам признма, че е възнамерявал да възстанови своята програма за оръжия за масово унищожение, ако САЩ премахнат санкциите, преди атаките от 11 септември да променят хода на историята.

"Попитах Саддам: "Какво щеше да направиш, когато санкциите бъдат премахнати?" , а той каза: "Ще направим това, което трябваше да направим, или какво трябваше да направим, за да сме защитени", което беше неговият начин да се каже, че той би възстановил цялата си програма за ОМУ“, обяснява Пиро.

Когато дойде водената от САЩ инвазия, Саддам казва на Пиро, че знае, че иракските сили могат да издържат само няколко дни, но очаква дългия и брутален бунт, който ще погълне страната през следващите години, убивайки повече от 4700 американски и съюзнически войници, заедно с приблизително половин милион иракчани.

"Саддам е един от най-бруталните диктатори на нашето време и е отговорен за някои от най-ужасяващите зверства в историята, но от друга страна, той ми каза, че нямаме представа колко трудно е да се управлява Ирак, но ще разберем това, като го отстраним", спомня си Пиро.

След като се среща със Саддам, Пиро се изкачва в редиците на ФБР, преди да се пенсионира през юли. Сега той пише книга за срещите си с иракския лидер. Саддам беше екзекутиран през декември 2006 г. за престъпления срещу иракския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ирак нападна кувейт и сложи началото на "войната в залива", толкова ли сте късопаметни!
59
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 1 година
Разговарял с него седем месеца, а пък го заловили седмици по-рано. Врели-некипели, мисирска му работа...
58
3
 
19
 
! Отговори
Любопитко преди 1 година
Къде избиват почти цялото местно население, къде робството е водеща сила за развитие на икономиката, коя страна единствена използва най-страшното оръжие за масово унижожение срещу мирно население? За един приятел питам.
57
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Как няма да ги мрази, Алкайда са робжа на щатите.Сасипаха една просперираща даръжава със терористични групи финансирани изцяло от тях и взеха властта.Колко Българи работеха там и изкарваха прехрана и то доволно.Окрадаха каквото можаха и си тръгнаха.Ирак свърши като държава.По същият начин се процедира в Украйна, Сърбия, Тайван която е част от Китай и си е чисто Китайска а скоро и в Македония.само децата от детската градина не са наясно.
56
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А сега съда в Хага, няма ли да обяви буш като военнопрестъпник..
55
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво се пресетихте за Садам? Кокалите му изгниха на човека, багдатския музей американците го разграбиха, а иракския народ бял ден няма да види повече.
54
2
 
31
 
! Отговори
християнин преди 1 година
Сега убедихте ли се,че американците пряко съдействаха за да блиекне ислямския фундаментализъм.Едно общество,тежко изостанало,невежо в огромната си част,мързеливо/заради наличие петрола/,чийто живот е от това как да седнеш и да ядеш с ръце,до това какви духовни ценности да изградиш,е кодифицирано от един сбирщайн мисли в книга,какво очаквате?Където са се набъркали американците,винаги е ставало голяма беда.
53
14
 
9
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
Садам също казва, още повече не вярвайте на жужак на двойни токчета!
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали Садам беше лош как така сега решиха да му използват името? Егати жалкарите.
51
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократите от САЩ намериха ли оръжия за масово унищожение в Ирак? А в Сирия? Либия? Афганистан?Вероятно Путин е виновен, че САЩ съсипаха половината свят!
50
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Садам беше пич!
49
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките защо го убиха, за да разграбят страната му, само се чудя тези пълчища бежанци на тази малка възраст от къде имат тези хиляди евро за трафикантите и защо не ги приемат в САЩ, нали те ги докараха до тук. Да отворят вратите си за изстрадалите хора, нали на приказки са по по най.
48
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва Путин. Саддам беше диктатор. Кадафи беше диктатор. Путин е диктатор.
47
2
 
11
 
! Отговори
Демокрация преди 1 година
по хамерикански - добро-зорно и с демократични бомбардировки в защита на атлантическите ценности,каквото и да значи това...
46
3
 
40
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Съсипването на една страна, убиването на лидера и плюс милион жители ни се поднася като приказка за лека нощ. А нещо за отговорност, за наказания, за санкции към САЩ, които извършиха това? Пък да беше само Ирак. А сега обвинят Русия?! Макар тя да защитава руснаците в Украйна?? Колко американци бяха заплашени в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Югославия...
45
2
 
28
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
в края на крайщата се оказа,че така наречените оръжия за масово унищожение ги няма там а сащ си измислиха повод за война,те винаги така правят ,гнусните и омразни янки,защо ли всички ги мразят,май само нашите *** ги обичат много,долни ***
44
4
 
16
 
! Отговори
Съюзник на САЩ-бушон преди 1 година
Саддам Хюсеин и Осама Бен Ладен. Двама измамени и курбанясани бивши съюзници на САЩ.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демерджиев да каже....Муа ха ха. Той е обявил война на бежанците напускащи опустошените от САЩ територии. Бог да не дава българите да бягат така, да ги затварят в ковчези, за да оцелеят....
42
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбрахте ли, как американците си плетат кошницата и защо са всички тези бежанци. Време е хората да започнат да мислят и да осъзнаят, че всички злини идват отвъд океана. Както са изтребени индианците, така ще опоскат и Европа и всичко скрито зад прекрасни думи. След толкова години демокрация, къде е прекрасния живот, само съсипване на всичко и 4-5% добре живеещи. Измъкнаха умовете да служат на тях и тук никакво развитие на нищо. Децата ви взеха.
41
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историята доказа, че САЩ са лъжци и хулигани - агресори и убийци. ПП. Осмата умря от бъбречна криза в планините Бора Бора зимата на 2092 година.