Френското правителство оцеля, протести заляха улиците

Четвъртък ще е предният общонационален ден на стачки
Обновена: 21 мар 2023 08:05 | 21 мар 2023 07:48, Камелия Цветанова
39
Френското правителство оцеля, протести заляха улиците
Снимка: БГНЕС

Френското правителство оцеля и при двата вота на недоверие в Националното събрание (долната камара на френския парламент), предложени от депутати, които се противопоставиха на опитите за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предаде Асошиейтед прес.

Депутатите в Националното събрание гласуваха днес против двата вота на недоверие - единият, внесен от крайнодясната партия "Национален сбор", а другият, потенциално по-опасен за правителството - от малка центристка група, която събра подкрепата на левицата.

Първият вот на недоверие, внесен от центристите, събра 278 гласа "за", при необходими 287 гласа за сваляне на правителството. Вотът на крайната десница събра едва 94 гласа "за".

С днешното отхвърляне и на двата вота на недоверие законът за пенсионната реформа може да се смята за приет, отбелязва АП.

Веднага щом стана ясно за провала на вота на недоверие, депутатите от крайнолявата партия "Непокорна Франция" започнаха да скандират "Оставка!" към премиерката Елизабет Борн и издигнаха плакати с надпис: "Ще се видим на улиците!".

"Нищо не е решено, ще продължим да правим всичко по силите си тази реформа да бъде оттеглена", каза пред журналисти ръководителят на парламентарната група на "Непокорна Франция" Матилд Пано, цитирана от Ройтерс.

След огласяване на резултатите от вота на протест в центъра на Париж имаше освирквания и призиви за "стачки" и "блокади". Журналист на Ройтерс видя полицията да използва сълзотворен газ срещу протестиращи преди ситуацията да се успокои.

В югозападния град Бордо между 200 и 300 души, най-вече младежи, протестираха срещу реформата и скандираха: "Макрон, оставка!". Те подпалиха няколко кофи за боклук.

Въпреки двата неуспешни вота на недоверие срещу правителството, протестите в цялата страна срещу спорния закон едва ли скоро ще стихнат, посочва Франс прес.

За четвъртък е насрочен девети общонационален ден на стачки и протести.

"Нищо няма да спъне мобилизацията на работниците", каза синдикатът "Обща конфедерация на труда" след вота, призовавайки работниците към стачка и "масово участие в стачни действия и демонстрации".

Опозиционни партии ще сезират за спорния закон Конституционния съвет, който може да реши да обяви за нищожни части от него или целият му текст, ако прецени, че нарушава конституцията, посочва Ройтерс.

Блокирани пътища, затруднен транспорт, окупирани летищни зали и кампуси, мобилизационни действия в гимназиите ... Демонстрации на пътни възли или околовръстни пътища в няколко френски града доведоха до забавяне на движението или блокиране.

В Париж събирането на боклука все още е прекъснато въпреки разпоредените от префекта мерки.

Генералната дирекция за гражданска авиация (DGAC) поиска от авиокомпаниите да отменят утре и в сряда 20 процента от полетите си до летища "Париж-Орли" и "Марсилия-Прованс". /Алексей Маргоевски, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Франциястачкипротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Макарон обединител преди 1 година
А тоя Макарон беше тръгнал да обединява Орбан :)
25
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ей, съсипаха ги на руснаците с тези санкции...
24
1
 
3
 
! Отговори
Украйна за пример преди 1 година
Да почват по сценарий! Или без долари за подстрекаванене става?
23
2
 
7
 
! Отговори
Lina преди 1 година
макаронко го търсят техните да го бият ;). Този с поста си само осигури пластичните операции и разкрасяване на баба си за сметка на французите.
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо трябва закона за спорната пенсионна реформа да се смята за приет щом няма за него пряко гласуване като точка за него от дневния ред по ред в двата парламента-горен,долен за да се види и зачете краен резултат,че да влезе в действие тази възраст от 62 на 64 год. на пенсиониране,а това на което е в реклама е гласуване на вот на недоверие на правителството,което от какви ли излъчени на избори партии от партийни членове се състои,че предлага някакъв текст за пенсионна реформа от нея написан ли.
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече около месец отпадъците в Париж не са събирани. Просто не мога да си представя какво е сега там.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над протестите е наложено пълно медийно затъмнение!!! Точно сега не е добре Европейците да разбират че някъде има бунтове.
19
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ще докарат нова революция във Франция. Ще вдигат възрастта и в същото време подаряват милиарди евро на Украйна. Ами французите да не са толкова глупави, че да работят за украинците....
18
3
 
14
 
! Отговори
ЕС - разпад преди 1 година
Не е тайна, че 3 икономики дърпаха ЕС напред. След излизането на Великобритания, останаха две. Франция при едно крайно дясно правителство след Макарона може да има и ФРексит. Имайки предвид, че Германия е слаба в момента, то рискът от разпадане на ЕС е най-висок от десетиления. Разбира се, то е логично. Ние в който и съюз или пакт да влезем, той все се разпада. Така, че и ЕС няма да закъснее.
17
3
 
23
 
! Отговори
Разочарован преди 1 година
Абе защо по нашите телевизии не дават какво РЕАЛНО се случва във Франция? Нали има свобода на словото? Стигнахме до там, че руските медии станаха по- демократични от западните в "цивилизования свят". Срам за журналистиката! Гледайте какво се случва във Франция по руските медии за да разберете истината. Българската "журналистика" е по- зле отколкото при Живково време. И по цяла Европа - Цензура, лъжи и дезинформация. Днес например тук прочетох, че газта поефтиняла, и че Норвегия ВНАСЯЛА газ!!!
16
11
 
3
 
! Отговори
социалисти, сър! преди 1 година
Хаха на левите партии пак им показаха крив макарон. Това е съдбата на всички комунисти по света, реват че не искат да работят, после ги отупват с палки и млъкват
15
2
 
8
 
! Отговори
Еми преди 1 година
ще трябва да поработят не до 64 ,а до доста повече! Тия печки,които станаха над половин Франция искат да ги хрантути някой,че и се назландисват за още социални придобивки,не стига само ядене и помощи! Ама каквото си си надробил това ще сърбаш!
14
4
 
8
 
! Отговори
Кървавото Джудже преди 1 година
МакАРОН и неговите главорези първо бият после питат! Бият с палките народа! Разбират глави!
13
4
 
24
 
! Отговори
Военно положение преди 1 година
В Париж е настанало военно положение. Но бият демократично и затова не го дават по новините. Ако беше в Китай цялия свят щеше да гърми. МакАРОН май ще се наложи да го спасяват от народната любов. Ще му уредят някой топъл глобалистки пост, я в НАТО я в ООН.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макарона , ще го сварят)) хохо
11
1
 
29
 
! Отговори
Лили Барута преди 1 година
Лъжат френския народ,както лъжат всички хора в "либерал - демократична " Европа....Първо на избори и после на различни "вотове"
10
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НУЖНА Е НОВА ФРЕНСКА РЕВОЛЮЦИЯ, АМА С ДЖЕН-ДЪРИ И МАРОКАНЦИ НЯМА КАК ДА СТАНЕ.
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С протести не става да вадят гилотината.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Керванът си лае, кучето си върви. Протестите и демокрацията нямат никаква стойност, Франция е нагледен пример. Френската революция успя, защото бе организирана от масоните. Техния майдан. Няма спонтанни протести, някой ги организира.
7
9
 
5
 
! Отговори
Аферата на века преди 1 година
Разследвайте Борисов и Гешев за рухването на МВР, тези ги удрят с честоти все едно са опитни мишки за да бъдат агресивни или с високо самочуствие според ситуацията!