Томас Бах: МОК и Олимпиадата не могат да са съдник в политически спорове

Той отново защити влючването на спортисти от Русия и Беларус в Париж 2024
Обновена: 23 мар 2023 14:49 | 23 мар 2023 14:38, Красимир Ангелов
22
Томас Бах: МОК и Олимпиадата не могат да са съдник в политически спорове
Снимка: БГНЕС

Олимпийските игри и Международният олимпийски комитет не могат да бъдат съдник в глобални политически спорове, заяви президентът на организацията Томас Бах, защитавайки по този начин плановете на МОК да включи руски и беларуски спортисти в Игрите в Париж през 2024 година. Според плановете те ще могат да се състезават, но под олимпийски флаг.

Говорейки на политически форум, Бах каза, че Игрите трябва да стоят далеч от политиката, в противен случай ще загубят обединяващата си сила, цитирайки примери за минали бойкоти през 70-те и 80-те години на миналия век.

"Ако политиката решава кой може да участва в състезание, тогава спортът и спортистите стават инструменти на политиката. Тогава е невъзможно спортът да прехвърли своята обединяваща сила", каза Бах в речта си.

"Трябва да бъдем политически неутрални, но не и аполитични. Знаем добре, че политиката управлява света. Знаем добре, че нашите решения имат политически последици и трябва да включим това в нашето мислене. Но не трябва да правим грешката да се издигаме до арбитри на политически спорове, защото ще бъдем смазани от тези политически сили", каза още Бах.

МОК наложи санкции срещу Русия и Беларус след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, но сега не желае да изключи техните спортисти от Олимпиадата изцяло от страх от връщане към бойкотите от ерата на Студената война.

През януари МОК определи пътя за състезатели от Русия и Беларус да спечелят олимпийски места чрез азиатски квалификации и да се състезават като неутрални спортисти в Париж следващата  година. Неутралните спортисти не се считат за представляващи своите нации и техните успехи не са придружени от развяване на знамена или свирене на национални химни.

"Ние сме в дилема. Чувстваме, страдаме и разбираме украинския народ и спортисти. От друга страна, ние имаме, като глобална организация, отговорност към правата на човека и Олимпийската харта. И двете не позволяват такава тотална изолация на хора с определен паспорт", каза още Бах.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
vale_karo преди 1 година
До колкото знам, по време на Олимпийските игри още от древността са спирали военните действия. Но преди и след игрите са се тепали кой как си иска.
19
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Продажна шушумига.
18
5
 
5
 
! Отговори
Кире преди 1 година
Еми по тази логика пуснете и убиици да се състезават. Със сигурност по-малко жертви ще им тежат на съвестта.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То аз незнам, защо спортистите още не са направили бойкот, та е не саме те. То не бяха награди, медали ордерни, където и да отидеш има ли Украинец се знае, че ще е най отгоря. всички останали се борят от второ мяснто надолу.
16
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези руски олимпийци да декларират, че са против агресията на путин и тогава всичко е ОК! В противен случай е пълно лицемерие.
15
2
 
8
 
! Отговори
с тези приказки преди 1 година
На този май му е омръзнало да е шеф на МОК.
14
4
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Ха ха, руски таракан да говори за мир, си е повече от перверзия!
13
7
 
5
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
алтантиците нацисти и недоклани фашунгери посегнаха на всичко свято ,спорта е замислен като мост между народите и държаваите дори и във война хората спортисти да се срещат и състезават и промотират мира и разбирателството! Запдните сатанисти педофили обърнаха всичко свят с ненормалната им политика !
12
6
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
До оня , с обратното име! Когато Хитлер е допуснал Олимпиадата,не е имало война! Пообразовай се! Олимпийските игри, са игри на мира! Там няма място на държави, които са поставили цялата държава на военна основа! Пропагандаторите на една варварска агресия нямат място в Олимпиадата! Все е тая! Русия и Беларус, аут от игрите! Този само гледа да се измъкне от отговорност.
11
5
 
4
 
! Отговори
ГОСТ преди 1 година
Разбира се че трябва да имат право се състезават руските и белоруските спортисти, който иска да идва който иска да не идва - Олимпийските игри не са задължителни все пак.
10
8
 
8
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Томас Бах е наш човек. Пекан човек. Няма как да обясниш на един индианец, че спорта си е спорт, политиката, политика и не бива да се смесват. Дори Гитлер е допуснал на олимпиадата в Берлин всички. Дори той. Зелински не е име а диагноза.
9
6
 
6
 
! Отговори
sd преди 1 година
да не мислите че този корумпар обича руснаците безплатно? сега ще му видят сметките....
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя вместо да говори измишльотини по добре да си каже колко получи за услугата която направи на Русия. Готов е да провали олимпиадата само и само да вкара Русия и Беларус в нея. В крайна сметка вместо липсата на 2 диктаторски държави на олимпиадата няма да дойдат 20 или 30 държави.
7
6
 
8
 
! Отговори
sd преди 1 година
добре че основните цивилизовани държави ще смачкат фасона на този корумпар. не е зле да погледнат в банковите му сметки. инфантино лесно се отърва - оказа се че блатер вземал подкупи, а инфантино само го гледал.
6
10
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
И какво излиза според руските таракани? Щом американците са правили престъпления в Ирак ,Авганистан..., значи и на тях им е позволено да си убиват, изнасилват, мародерстват ,и отвличат децата на Украйна? И защо било така? Защото светът трябвало да бъде...двуполюсен"? Извратена Кремълска пропаганда!
5
7
 
10
 
! Отговори
j преди 1 година
До Реалист Бамбук, за какви престъпления говориш.... Мръсните краварски ***.и. като избиха 500 хил в Ирак, заради измислени химически оръжия, не са ли престъпници срещу човечестовото? А като използваха бомби с обеднен уран в Сърбия, резултатите от които хората там и не само там, носят десетилетия наред, какви ги прави- светици? Ако Путин е пристъптинк, то псевдо демократите са абсолютно същите....
4
2
 
1
 
! Отговори
До 2 Реалист преди 1 година
До Реалист Ти освен, че си напушен, но си и много повреден и избиваш комплекси с-у елита на човечеството. Ако в лаборатория открият цяр "Миро" и те болят дирните чести ще игнорираш ли така, или ще се втурнеш с пяна на уста да се добереш първи до лекарството. Какво искате от спортистите, били те от където и де е? Ама нали си повреденяк, ген повреденяк. От един Дедо
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основния принцип на олимпийските игри е МИРът. Ако Русия спре инвазията по време на игрите, може да се помисли. Дотогава да си играят мечките.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Световното в Катар ми хареса, точнопоради липсата на политическа и джендер пропаганда, всичко беше съсредоточено в спорта.
1
12
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тука не става въпрос за спорта извън политиката! Става въпрос за престъпление срещу човечеството, което е осъдено от 142 държави в ООН! И не че не касае политиката, а че точно някои ще се опитат да намесят политика в спорта! Кремъл винаги го е правил! Все едно, няма да ги видим на Олимпийските игри! Това са игри на мира,и Тия нямат място там!