Цюрих легализира пробно канабиса

Идеята е да се оцени при какви условия да го разрешат
24 мар 2023 20:46, Стела Стоянова
17
Цюрих легализира пробно канабиса
Снимка БГНЕС

Швейцарското правителство одобри плановете за пробно легализиране на продажбата и употребата на канабис в Цюрих. Това е опит да се оценят социалните и икономическите ползи от регулирането на леката дрога, предава Си Ен Би Си.

От това лято на тестова група от 2100 жители на Цюрих ще бъде разрешено да купуват определени количества от наркотика за лична употреба от аптеки, специални диспансери и социални клубове в града.

Участниците ще трябва да отговарят на въпросник на всеки шест месеца за техните навици по отношение употребата и за ефектите върху здравето им като част от проучването, подготвяно съвместно с Университета в Цюрих.

Крайната цел на теста е да определи условията, при които легализацията на марихуаната в Швейцария може да бъде съвместима с подобряване на личното и обществено здраве и безопасност, посочват организаторите на проучването.

Други страни в Европа също преосмислят регулация на марихуаната в отговор на по-отворената политика към наркотика на глобално ниво.

Германия, най-голямата европейска икономика, се очаква да даде зелена светлина за употреба и продажба на канабис през следващите седмици, с което ще стане първата страна от ЕС, която ще разреши на национално ниво търговската му продажба.   

Съседни Люксембург и Чехия вече представиха планове за легализиране на канабиса за употреба от пълнолетни, докато в Австрия, Италия и Испания притежанието на малки количества от дрогата за лична употреба вече не се третира като криминален акт.

Страни като Канада, Уругвай предприеха стъпки за легализация на марихуаната през миналото десетилетие, а неотдавна това стори и Тайланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
3
 
! Отговори
Пострадал преди 1 година
Тогава ще се моля за здравето на Путин и Русия! Един нормален няма на запад! Ужасс!
11
3
 
3
 
! Отговори
Ботаник преди 1 година
Само тия които са на рузка херца и ка им промити мозъците мразят тревата и отричат порожигелните и качества.Само корумпираните ушеви политиците и мафията печелят от това че е забранена.
10
3
 
5
 
! Отговори
Ботатик преди 1 година
Браво това са интелигентни хора не прости го н ьовци
9
4
 
4
 
! Отговори
За 6 преди 1 година
Евтината и качествената храна не са политики на глобално ниво! Да ги видим тия, като легализират наркотици, как ще ги регулират после, защото те и сега не могат. Сега като приспят с наркотици швейцарците, няма да се налага да правят референдуми за нищо, което напълно удовлетворява великия ЕС. Така, първо подредиха половете до 3, сега наркотиците, после ?
8
2
 
3
 
! Отговори
Credit suisse преди 1 година
Така няма да им пука, когато загубят и последните си спестявания.
7
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 1 година
нерде Швейцария, нерде ***. 23 евро мин на час срещу 5 евро средна на час.Вече вярвам в съществуването на черни дупки. България е една черна дупка за фондове., и живот.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо евтина и качествена храна, качествена медицина, се легализира дрогата, е така се прави нация здрава и щастлива.
5
5
 
1
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Ще им вземат и последните скътани пари.В месеца ще даваш 200 евра за тия глупости
4
7
 
4
 
! Отговори
. преди 1 година
Ще им дават и тревица, да са спокойни и засмяни, докато строят стените на 15 минутните градове. Оп *** повечето от вас не са чували за тях ли ?
3
11
 
4
 
! Отговори
НИЕ преди 1 година
НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО С АНГЛОСАКСОНЦИТЕ!А -това е един от законите на ада;които се приемат в подготовка на царството на Антихриста!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тука трябва пълним хазната от глоби и измислени закони
1
3
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
А тук наш *** ще бори джигитизма с дупкане на някакви зелени талончета.