Веригите изнудвали производителите с допълнителни отстъпки

Градинарите плащали 5% за логистика на търговците
25
Веригите изнудвали производителите с допълнителни отстъпки
Снимка: Pixabay

Големите търговски вериги изнудват българските производители с допълнителни търговски отстъпки върху изкупната цена, съобщи пред БНР Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. 5% за търговски разходи и логистика е цената, на която родното производство стига до щанда, каза тя.

Още по темата

"Първо, ние за да влезем в супермаркетната верига, естествено подписваме и договори за конфиденциалност. В същото време ти си задължен и даваш отстъпки, допълнително имаш отстъпки за промоционални периоди, имаме задължително 5% за логистика. Пет процента плащаме допълнително на супермаркетната верига за логистика, когато се доставя стоката на централния склад. Като отидеш в централния склад, за да отиде стоката, примерно, до 20 магазина в града, ти трябва да платиш 5% допълнително върху цената, за да могат да извършат тази услуга", обясни тя.

Не само в хипермаркетите, но и при малките търговци цените на производител и цените на дребно са в пъти по-високи, посочи още Мариана Милтенова.

Тя прогнозира, че българското производство ще излезе на пазара на по-ниски цени.

"Българското производство вероятно няма да бъде на 7-8 лева, но истината е, че когато стигне до търговците или мине през няколко ръце по веригата, докато стигне до крайния потребител, цената на стоката се увеличава значително", посочи Милтенова.

 


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Нали уж ЕС беше забранил внос на домати от Турция? В каталога на Лидъл за другата седмица си ги има на цена 4,49 . Сорт " Гюлпембе".
22
0
 
5
 
! Отговори
Пацо преди 2 месеца
Компании като Лидл и Кауфланд, Кока-Кола и Пепси и др подобни се създават в такъв тандем с цел псевдо конкуренция и невъзможност за обвинения в господстващо положение на пазара. Просто е ;)
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До !!!!!!!!!!!Не знам от кой град си, но в моя малък град където има представители на всички големи търговски вериги не е така. В плод и зедленчука цените са по ниски от тези в големите вериги. В големите градове най вероятно не е така.
20
0
 
5
 
! Отговори
До !!!!!!!!!!! преди 2 месеца
Ми той кварталния магазин от къде мислш че взема. Пак от веригите, да не е от производител. Големите вериги са превзели с помоща на държата, цялата логистика.
19
3
 
2
 
! Отговори
Така така преди 2 месеца
Българския частен производител е най долната, ***, алчна С ви.н.Я на планетата. Не да го изнудвал а да го убиеш му е малко
18
2
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 2 месеца
В кварталния плод и зеленчук,никой не ги притискаа българските производители, затова е 2 пъти по скъпо от от веригите.
17
0
 
2
 
! Отговори
Антон преди 2 месеца
Изплискали са легена тез Легенди!
16
4
 
4
 
! Отговори
Браво на веригите преди 2 месеца
Ако не го правят, нашите алчно кожодери ще вдигат до безкрайност. Българския производител, частник когато о да го убиеш ,винаги е късно
15
0
 
9
 
! Отговори
LBN преди 2 месеца
Просто някой да пусне слух, че краставиците и доматите са отровни, както беше преди няколко години, ще видим тогава цени по левче за кг :)
14
0
 
3
 
! Отговори
Мата Хари преди 2 месеца
Прав си Анонимен 12. Требат документи, без документи не треа да са говори нищо. Тц,тц.
13
0
 
6
 
! Отговори
домакиня преди 2 месеца
Преди малко бях на ЍЖенския пазар: домати 3 лв, краставици 2лв, ягоди 3 лв. Цени на килограм.
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е обобщаващо твърдение , което е некоректно. Има такива , които слагат такива такси , нека ги назоват, има и такива ,които не взимат. Понеже беше споменат в коментар по долу Лидл , то той такси не взима. Ако някой твърди обратното следва да го докаже с документи. Хем имало такси, хем били и незаконни , много говорят, но никой не е показал през годините и един документ.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свиквайте. Така работи немския бизнес. Измама и манипулация. Лидъл изнудва производителите, а нас товари с цени с една единствена цел - алчно разрастване! Те са метастаза, която паразитира върху българските потребители и бизнес. И ние я храним да. Оня Стабилния *** с прякор на индиански вожд ги остаи да си правят каквото поискат.
10
0
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 месеца
ТО ТОВА Е ОТ МН ВРЕМЕ............ОТКРИХМЕ ТОПЛАТА ВОДА
9
2
 
28
 
! Отговори
Спрете ! преди 2 месеца
Веригите убиха както родното производството така и пазарите и малкия бизнес. Производителите да си направят кооператив както беше едно време, да си изкарат стойката на нормални цени по пазарите и всичко ще се нареди! Вярвайте, няма да има човек който да предпочете да обикаля супермаркета половин час, в който му е ясно че купува *** вместо да иде до пазара или кварталния плод и зеленчук!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Странна работа е това с доматите и краставиците, а и други зеленчуци. Имайте предвид, че в десетки хиляди домакинства, ако не стотици, лятно време си докарват домати и краставици по няколкостотин кила. В къщи ядем градински домати от края на юли буквално до към края на годината.
7
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, драги българи.. Нали все пак някой трябва да плаща пенсиите на отрудените германски пенсионери!! За какво иначе сте в Европейския съюз!!??... През януари си бях в България и цените.. хм.. мисля, че трябва да се строят гилотини пред двореца драги ми българи... Но.. традиционно, вие сте дълбоко, дълбоко.. заспали!!!
6
1
 
7
 
! Отговори
Добре де преди 2 месеца
но тези изнудвания би трябвало да доведат до падане на цената - не до увеличаване?! Какво се случва?
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ицо На кой пазар ходиш? Върви на Женския пазар и ще видиш краставици по 2-3 лева. А във веригите са по 5,99 на прИмоция, щото видяха зор и им се наложи да ги намалят от 7-8 лв... А от едно и също място зареждат, даже във веригите ги взимат с големи отстъпки.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щоту така работи капитализма ,скапваш малките и ти си монополист. А между другото ,Лидъл и Кауфланд са на един и същи човек.