Пот от пръста на ръката разкрива имаш ли рак на гърдата

Изследването е с 98 на сто точност
27 мар 2023 23:00, Стела Стоянова
10
Пот от пръста на ръката разкрива имаш ли рак на гърдата
Снимка БГНЕС

Пот, взета от пръстите на ръцете на пациентки, разкрива с 98% сигурност дали страдат от рак на гърдата. Това е възможно заради специфичен протеин, който се съдържа в нея. Изследване на този принцип може в недалечно бъдеще да измести мамографията, съобщиха медии на Острова.
Откритието е на проф. Симона Франчезе от университета “Халъм” в Шефийлд, Великобритания. В последните 15 г. химичката, която е и виден експерт по криминалистика, изследва заедно с британската полиция пръстови отпечатъци, оставени на местопрестъпления. В процеса на работата тя стига до уникалната техника за диагностициране на рака.

Докато изучава отпечатъците на жени, заподозрени в престъпление, тя открива начин да се разбере дали страдат от карцином на гърдата и в какъв стадий е той. Трябва само да се вземе пот по върха на пръстите на пациентките, което става лесно, като ги плъзнат по специална алуминиева плочка. “При криминалните разследвания, разглеждайки молекулите, които ни разкриват пола на индивида, се натъкнахме на малки протеини и пептиди, за които установихме, че могат да бъдат потенциални биомаркери за рак на гърдата“, обяснява проф. Франчезе.

Начинът, по който работи методът, е следният: пръстовият отпечатък на пациента се напръсква с химическо покритие и се поставя в масспектрометър, където пробата от пот се превръща в газ с помощта на мощен лазер. По този начин учените могат да оценят различните протеини, т.е. да се направи молекулярен профил, който дава точна индикация за рак на гърдата. Оказало се, че от група жени, разследвани за престъпления, пет са имали доброкачествени неракови бучки, пет са били с ранен рак на гърдата, а други вече пет са имали метастатичен рак на гърдата. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Сега при мамография лекарят поставя гърдата между две пластмасови пластини и я притиска силно, за да направи рентгенова снимка. Този скрининг, макар и да отнема секунди, често е неудобен и болезнен. Новият метод дава възможност тестовете да се правят вкъщи вместо в болницата.

Екипът на Франчезе вече проучва дали тази форма на диагностика може да се използва за откриване на други видове рак – например на простатата.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
знаех си, че това в ***.ата русия не може да се случи, мноооого са изостанали горките , ха ха ха
4
2
 
3
 
! Отговори
До тия писали отдулу преди 1 година
Толкоз сте прости, всяка вече влизам да се посмея...
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оооо, свещена простота ! Значи всеки път, когато се изпотим, се разболяваме от рак...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кир от гърба на Вуте означава че пак си е загубил потника, понеже не се е къпал.
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"При криминалните разследвания, разглеждайки молекулите, които ни разкриват пола на индивида" - Демек, ако си си "променил" пола, аото скоро това няма да е е ив медицинското досие, няма да можеш да станеш заподозрян, защото дори полицията няма да знае :)