Крайнодесните възгледи стават все по-популярни в Германия

Повече от 16% от анкетираните одобряват ксенофобски изказвания
22 сеп 2023 12:38, Александър Попов
78
Крайнодесните възгледи стават все по-популярни в Германия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според ново проучване, всеки 12-ти човек в Германия споделя десен екстремистки мироглед, предаде Анадолската агенция.

Изследването на фондация "Фридрих Еберт" установи, че броят на хората с крайно десни възгледи се е увеличил значително през последните две години и е надхвърлил 8%.

В проучването на фондацията за периода 2020-2021 г. по-малко от 2% от анкетираните ясно са изразили крайнодесни идеи.

Според изследователите последиците от руско-украинската война, рязкото повишаване на цените на енергията и високата инфлация създават предизвикателства за демократичните партии в центъра и засилват крайната десница.

"Несигурността и конфликтите за това кой какво и колко получава, осигуряват благоприятна почва за десни екстремистки идеологии и антидемократични нагласи", казват изследователите в резюме на доклада си.

Според проучването доверието в институциите и във функционирането на демокрацията в Германия е спаднало до под 60%.

Значително се е увеличил броят на тези, които се виждат по-скоро вдясно от демократичния център - от 9% на 15,5%.

Повече от 16% от анкетираните одобряват ксенофобски изказвания, а 5,7% изразяват антисемитски възгледи. Около 4% омаловажават престъпленията, извършени от Хитлер, и възхваляват нацистката идеология или политика.

Над 6% се съгласиха с твърдението, че диктатура и една силна партия биха били предпочитана форма на управление за Германия.

Проучването разкрива също така предразсъдъци и негативни възгледи спрямо имигрантите и мюсюлманите.

Около 34% от запитаните твърдят, че: "Бежанците идват в Германия само за да се възползват от системата за социална сигурност".

Около 8% от респондентите са заявили, че са твърдо убедени, че трябва да се забрани имиграцията на мюсюлмани в Германия. Почти 10% са заявили, че са "донякъде съгласни" с това предложение. Други 23% заявиха, че са "отчасти съгласни" с това твърдение.

Изследването се основава на национално представително проучване, проведено в периода януари-февруари 2023 г.


78
Още по темата: Германия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 месеца
Крайно дясно е да виждаш че мигрантите не се интегрират Да считаш, че половете са само два.И да не вярваш че кравешките прьдни развалят времето
76
0
 
5
 
! Отговори
Читател преди 2 месеца
Нищо ново под слънцето. Това вече го е имало в Германия и не е чак толкова отдавна а, че го има и днес е факт. Погледнете само Урсула Фон Дер Лаен какво представлява и коментарите и доказателствата са излишни.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак се започва. Четвъртия Райх идва ✋
74
2
 
29
 
! Отговори
Друг преди 2 месеца
Най слабото немско правителство!Пропито от джрндари с криви разбирания за толерантност. Ще доведат страната, но за съжаление и цяла Европа до необратим колапс!
73
3
 
17
 
! Отговори
Германия е пред преди 2 месеца
Разпад!!!УДАРИХА ДЪНОТО С ТАЗИ УРСУЛА И СОРОСКИТЕ ИМ ПРИЯТЕЛИ!! МНОГО СА ЗЛЕ ЧЕСТНО,ЖЕЛАТЕЛНО Е СТРАНАТА НИ ДА НАПУСНЕ ТОЗИ НА НИКОМУ НЕНУЖЕН ЕВРОБАРДАК!!
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Itso - Това хрумване на англечаните е изключително добро. Пиши го по-често по форумите, защото така ще се популяризира и хората ще започнат да настояват да се прилага и тук, ако някой реши да настанява и у нас пришълци. Преди повече от половин век бай Тошо е докарал тук такива на няколко партиди, без да пита никого. И сега сърбаме попарата от този неразумен внос на няколкостотин ромове.
71
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Или да хвърлят боя по сграда на ЕС Камо ли пък да искат излизане от Нато ????Никога" - Хахахаххаха ... Слаааб
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дл категорипна съм - Ще те наваксма с ритници ...
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време са били по- социални. Имали са безплатни лагери и безплатни влакове до лагерите.
68
2
 
9
 
! Отговори
Itso преди 2 месеца
"Демократичните" англичани си решиха проблема с имигрантите по следният начин - сключиха договор с Руанда за експулсиране на бежанци, какво ще прави Руанда с тях не се споменава, съответно легалните бежанци се поставят на мониторинг - имаш ли развитие в интеграцията - не, тогава си незаконен имигрант, чао към Руанда. Защо Европа не копира челният опит на англетата, а? Има толкова бивши немски, френски и холандски колонии, които с радост ще се съгласят на внос на безплатна работна ръка
67
0
 
25
 
! Отговори
До Анонимен 64 преди 2 месеца
Защо се говори за 6 месеца? Меркел им гарантира 4 ГОДИНИ "интеграционен период", през който не са длъжни да работят. Германският данъкоплатец щял да ги издържа, докато те за 4 години постепенно и безболезнено се адаптират към европейския начин на живот. Само че пришълците и не мислят да се адаптират, а открито заявяват твърдото си намерение - дошъл съм тук, за да живея на социал и да популяризирам исляма! Дори от многоженството си не се отказват. Чудя се как досега немците не са въстанали?
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин ще ви навакса всичките!!!
65
1
 
17
 
! Отговори
СъщотоСеСлучва и тук преди 2 месеца
Ескалира от десетилетия повече от 60 години. Най-напред незабележимо, след като българите се усетиха, че множество от шумно възхваляваните социални придобивки са пригодени за един определен етнос.После лекото възмущение постепенно прерастна в смут, след като стана ясно, че онези не само се множат в геометрична прогресия, но и стават все по нагли. Накрая се формира озлобление, а у някои и страх вследствие на ширещата се престъпност и демонстративно проявявания зверски садизъм,присъщ на онзи етнос
64
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Проучването разкрива също така ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ и негативни възгледи спрямо имигрантите и мюсюлманите. Около 34% от запитаните твърдят, че: "Бежанците идват в Германия само за да се възползват от системата за социална сигурност"." Какъв процент от имигрантите и м'с'лманите след 6-тия месец в Германия все още са на социалки. Ако са над 50%, за което се обзалагам, значи не са предразсъдъци, а истина. Когато Запада престане да нарича черното бяло, тогава отново ще стане велик. Дотогава само надолу!
63
1
 
6
 
! Отговори
Категоричен съм! преди 2 месеца
Този път трябва да наваксаме за предните 50 000! Пръв трябва да е СОЛОМОН! Видяхме как ни се отблагодариха за добрината преди 80 години! Да не повтаряме грешките!
62
1
 
9
 
! Отговори
ТОЙ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ преди 2 месеца
И ЩЕ ВИ ИЗМЕТАТ!!!
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам да им пратим всичкото братчед и що приходящи и тези с. Югоизточен майчин език и после Путин да им пусне цар бомбата и да свърши и с нацизма и с параззитизма и т.н.
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Докато не отворят концлагерите отново и не запалят пещите няма да се оправят!!
59
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 54 Нито АФД нито която и да е друга дясна партия в ЕС няма русофилия и не брани руски интереси в страната си Да ги сравняваш с откровен руски *** като копейкин е обида за тези наистина националистически партии Нашия костя е обикновен руски агент Нямаш нищо общо с национализма Мислиш ли че АФД ще ходят да бранят съветски паметници в берлин?? Или да хвърлят боя по сграда на ЕС Камо ли пък да искат излизане от Нато ????Никога
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, Аз затова имам известни резерви към "Възраждане", въпреки, че ги харесвам, страхувам се, да не избият на фашизъм и конфликти!