Как да разпознаем сиренето менте?

То е с малък срок на годност, разпада се във вода
27 фев 2024 22:30, Петър Бойчев
51
Как да разпознаем сиренето менте?
Снимка БГНЕС

12 хиляди тона имитиращи продукти са произведени у нас през 2023 г. Това са данни, представени от Галя Викьова, зам.-директор на БАБХ, пред bTV. Как обаче да разпознаем кои са те на щанда в магазина?

В българското законодателство съществува наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, която регламентира съдържанието и начина на етикетиране. Това помага на потребителите да се ориентира за съдържанието на щанда в магазина.  

"Потребителят трудно с категоричност би различило имитиращия продукт от сиренето на външен вид. Имитиращите продукти са с по-малък срок на годност от млечния. Най-добре е да закупуваме опакован имитиращ продукт, ако искаме такъв", каза Викьова

Производителите на имитиращи продукти нямат право да използват думата "млечен" в описанието на продукта, както и такова описание, което показва, че храната има свойства или характеристики на мляко и млечен продукт.

При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета задължително се поставя "Имитиращ продукт" и ясно обозначение на съставката, използвана като заместител на млечните съставки.

Производителят е задължен да изписва и количеството на съставката заместител.

Как да разпознаем млечния от имитиращия продукт в магазина. При предлагане на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в обектите за дистрибуция (търговия) на храни трябва да се спазват следните изисквания:

- Продуктите да са предварително поставени от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект;

- Продуктите да са поставени на отделни щандове или на обособени за целта места, отделени по подходящ начин или различни от тези, на които се предлагат млечните продукти

- Щандовете им  да са ясно обозначени с надпис "Имитиращи продукти".

Друг метод да се уверим, че купуваме качествен продукт, е внимателно да разгледаме текстурата му. Имитиращите продукти са с изключително гладка повърхност, докато едно истинско сирене, например, трябва да е зърнесто. Накиснем ли го във вода, то няма да се разпадне, за разлика от имитиращия продукт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 1 месец
БЪЛГАРСКИ СИРЕНА И КАШКАВАЛИ СА МЕНТАЦИ-КЪДЕ Е КОНТРОЛА,НО ПЪК НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ КАТО КУПУВАМЕ-АМА ЛИ ДЪРЖАВА-НЕ
35
0
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 2 месеца
До БЪЛГАРИН,ами то и тока и водата би трябвало да ги плащате,а не да ги крадете,би трябвало да отидеш на работа за да ти дадат заплата,не чичо ти дето те води на щат в неговата фирма да ти плаща безбожни суми и още много други неща би трябвало,ама ти като истински българин ги премълчаваш,защото за теб тези кражби са нормално нещо
34
0
 
4
 
! Отговори
Гражданка преди 2 месеца
Българина иска да яде от топла точка само, българката стана като западнячка-не готви, да не си развали маникюра. То не бе - чиа, киноа, котидж сирене, лучени рингове, слайсове. Повечето е фуражна храна по заведения и топло точки, трябва да пробуташ брака. Да речем не всичко е от брак, но има такива помии. Идва кифлата и мисли че е много вървежна, като купи полуразвалени меса и картофки пържени в гранясало олио. Важното е да има нокти и джуки иначе.
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кашкавала менте - как да го познаем ? :)))
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като пратиш дъщеря и на метадонова терапия и издадат жълта книжка да седи на 200лв цял живот, *** долна Руска!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никак - щото всичкото сирене е менте :)))
30
7
 
3
 
! Отговори
столичан преди 2 месеца
Че то ако забранят ментетата и имитациите, знаете ли къде ще отиде инфлацията? Няма да видим еврозоната още много години. Затова нека да си ядем имитациите и да не коментираме много.
29
4
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Като си купиш сирене, което мирише на сирене и струва 20 лв/кг. е истинско. Ако си го купиш от магазин за бедняци както беше навремето ХрансКомерс за 5 лв/кг. гаранция е менте :)))))))
28
2
 
8
 
! Отговори
евроатлантист преди 2 месеца
Да купуваме БЪЛГАРСКОТО, макар и да е менте и имитация на продукт. Нали така ни облъчват?
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нер ме интересува. Аз не ям сирене.
26
1
 
14
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 месеца
ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОДАВАТ ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ ЗА КОЯТО И ДА Е ХРАНА ДВСК КАЗВАТ ,ЧЕ СА ВРЕДНИ ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ А ТЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ И И СЕ ПРОДАВАТ В МАГАЗИНИТЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ ДАЖЕ НЕ СА И ОТДЕЛЕНИ НА ЩАНД ЩО ЗА ДЪРЖАВА СМЕ?????????
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАБХ да кажат кои са фирмите, които произвеждат сирене, кашкавал, мляко с добавени неестествени съставки, а не да ни съветват как да "познаваме ментета".Само прах в очите е това. Химически анализ на око ли да прави клиента като пазарува? Пълна смешка. Да си свършат работата докрай и да казват коя фирма какво използва в продуктите си. По щандовете почти няма вече имитиращи продукти, тогава тези 12 тона къде са?
24
1
 
1
 
! Отговори
до Седни преди 2 месеца
Ако е офче сирене снимано под палма някъде на майната сии, значе е вмерисано менте снимано от куку.
23
0
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 2 месеца
Най-добре се разпознават ментета сирена и салами като се прибереш, разопаковаш, отрежеш едно парченце и ти иде да изметаш всичко през терасата съпроводено с обилни пожелания към родата на производителя.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путгин е невменяем.
21
2
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 2 месеца
А някой, 29, да те е върнал да стоиш при демокрация?
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С демокрацията дойде имитацията. Преди и кучешката радост се ядеше. Сега кучетата не искат да я ядат.
19
0
 
15
 
! Отговори
Ям Леминг преди 2 месеца
Кашкавалка с...извара!Винен оцет от оцетна киселина!Кебапчета (СОЙчета)!Табиетлийски..винен продукт!
18
2
 
10
 
! Отговори
Решението е - преди 2 месеца
Стъпка назад по пътя на цивилизацията. Нали имаше една песен, според чийтко текст някой си свако Цако разяснява простите истини на живота: Имаш крава - пиеш млЕко, немаш крава - нема млеко! Та, който иска истински продукти, да се оттегли на село в къща с голям двор. В един голям двор можеш да отглеждаш плодове, зеленчуци, прасе, кокошки, а кравата ще ти пасе някой срещу малко пари. Това се практикува на много места - наемат един пастир за кравите или овцете на цялата махала и солидарно му плащат
17
0
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 2 месеца
Разбирам те. Мой познат си беше купил прескъпа пераля, която още в првите дни показа някаква неизправност, но от магазина се опитаха да хитруват, за да не я сменят с друга. Човекът се обърна към Комисията за защита на потребителя, като им отиде на крака. Дори не го пуснали да влезе. Някакъв техен служител излязъл на входната врата на коридора, водещ към стаите им и се държал много грубо с жалбоподателя. Накрая приел жалбата с думите, че купувачът се глези. И дотам, не предприеха нищо.