Суша, жега и безводие в Мексико, дори полицаите протестират

В полицейските управления няма вода от седмица
Обновена: 23 май 2024 21:40 | 23 май 2024 21:00, Елка Василева
7
Суша, жега и безводие в Мексико, дори полицаите протестират
Снимка: архив, БГНЕС

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира вчера движението в знак на протест, предаде АП.

През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане за да им бъде осигурена вода.

Още по темата
Обикновено полицията се опитва да пренасочи движението, но вчера някои полицаи сами организираха протестна блокада в близост до емблематичния Паметник на независимостта.

Полицаите блокираха шест ленти за движение, като заявиха, че в полицейските управления няма вода от една седмица и че тоалетните са неизползваеми.

Липсата на вода е изострила дългогодишното напрежение между полицаите и техните началници по въпроси като сексуален тормоз и несправедливи условия на труд. "Началниците имат вода в кабинетите си, но на нас не ни е позволено да влизаме там", заяви полицайка, пожелала анонимност. "Те не ни дават решения. Днес докараха камион с вода, след като видяха, че са се появили новини за това в медиите", добави тя.

В условията на рекордни температури и тежка суша много сгради в столицата трябва да се снабдяват с вода от камиони цистерни, но те са в недостиг и са скъпи. Вчера в около 85 на сто от територията на страната температурите достигнаха поне 40 градуса по Целзий.

Почти 40 процента от язовирите в страната са с капацитет под 20 на сто, а 40 процента са пълни между 20 и 50 на сто. Град Мексико е принуден да намали водоснабдяването, тъй като язовирите, които захранват града, пресъхват. В някои магазини вече няма минерална вода.

В цялата страна властите трябваше да доставят вода с камиони за всички нужди - от болниците до пожарните екипи. Ниските нива в язовирите на водноелектрическите централи допринесоха за прекъсване на електрозахранването в някои части на страната. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от Свободно време.
7 начина да привлечете интереса на мъжа, когото харесвате
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
100 кофи вода изхвърлих от гаража, по перловската река у Искъро, после у Средиземно море и у Океана. След 2 седмици че стигнат при мехиканците!
6
0
 
4
 
! Отговори
Теди преди 3 седмици
АЗ МНОГО ПЕСТЯ ВОДАТА И ВИК ИНКАСАТОРКАТА МОЖЕ ДА ГО ПОТВЪРДИ ТОВА
5
1
 
1
 
! Отговори
Очуден преди 3 седмици
Хаарп? Слочаенос?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Май битката за най-необходимите ресурси започва, докато Мъск ни пълни главите с глупости как нямало да работим, защото ИИ щял да върши всичко, докато сме... мъртви
3
0
 
5
 
! Отговори
Фен преди 3 седмици
На Цариградско има колкото искаш! Да изнасяме!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно, каква ли е разликата между суша и безводие?
1
1
 
4
 
! Отговори
НИКАКВИ ДЕТСКИ преди 3 седмици
И ПОМОЩИ ЗА РАЖДАЕМОСТ НАД 3-то ДЕТЕ