Разследват 28 украински офицери заради провалите в Харков

Не организирали правилно защитата
25 май 2024 20:27, Александър Попов
40
Разследват 28 украински офицери заради провалите в Харков
Снимка: БГНЕС/ЕРА

28 украински командири са изправени пред наказателно разследване заради военни провали от началото на неотдавнашната руска офанзива край Харков, предаде ДПА.

Държавното бюро за разследване на Украйна е започнало разследване, съобщават днес украинските медии.

Офицерите са обвинени, че не са успели да организират правилно защитата на границата на Украйна с Русия. Производството е вписано в официалния съдебен регистър.

След руската атака в района на 10 май украинската армия трябваше да евакуира силите си от предните позиции и няколко села, като имаше големи загуби на войници и оборудване.

Съобщава се, че разследваните 28 офицери са от командното ниво на 125-а бригада, 415-и стрелкови батальон, 23-а механизирана бригада и други части.

След първото отстъпление в резултат на руската офанзива командването на украинската армия замени командващия генерал в района. Губернаторът на Харковска област Олех Синехубов нареди на строителните компании да му докладват защо укрепленията не са построени, както е било разпоредено.

Украинските сили успяха да забавят настъплението на руските войски едва след дни, въпреки че тежките боеве на новия фронт продължават.

Вчера президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия е възстановила контрола си в района. Военни експерти твърдят, че новата руска атака има за цел да обвърже украинските сили и да изведе руската артилерия напред, така че в обхвата на руските оръдия да се окаже вторият по големина град на Украйна./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от За да се разбираме
Шестте женски поведения, които отблъскват всеки мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
емо преди 3 седмици
поредната подвеждаща статия, с оглед автора й и сайта, на който е публикувана. укрепленията не са били построени, защото парите са били откраднати, като корупцията в украйна е дори по-голяма от корупцията в страната ни. скоро ще има съд за зеленски и камарилата му, ако оцелеят.
38
1
 
1
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
Абе много сте луди да си помислите че някой от ЕС или САЩ ще отиде да се бие за Украйна след експиримента на Франция и помитането на Чуждестранния легион!Това е Русия бе байно, не е Уганда и тя знае какда се бие и да побеждава!
37
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 3 седмици
Проблемът е че украинците започнаха да се предават.
36
1
 
9
 
! Отговори
филм преди 3 седмици
Този филм аз съм писал сценарии.Накрая този ще падне по стълбите и ще си удари главата.Или птп докато утива до магазина с колата ;-)
35
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва главнокомандващия да осъдят, не изпълнителите. И на него ще му дойде времето. Скоро...
34
1
 
14
 
! Отговори
Сталин преди 3 седмици
Ха, заради военни провали - съд и разстрел. Тая работа на Сталин замирисва. Излиза че нашмъркания е горд продължител на делото на Сталин, а НЕ-умният Евроджендъляшки съюз пляска с ръце и безрезервно подкрепя, така както канадския парламент, барабар с недоразумението премиер което имат- Трюдо, официално покани и аплодира нациски СС офицер, и то само защото се е бил със СССР по време на Втората световна война.... На това се казва наглост, невежест и безочие, и то в изобилие !!!
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свързаните със Слугите на Народа, управляващата партия на Зеленски откраднаха парите. Чак руснаците бяха изненадани като видяха, че реално изхрадена защита няма. Сега армията ще се окаже виновна за бездънната корупция в Украйна. Май е време ЗСУ да обърнат оръжията и да навестят бункера на Зеленски.
32
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Спрете дезинформацията, че Зеленски е президент. Мандатът му изтече.
31
1
 
21
 
! Отговори
Странно преди 3 седмици
Всички новини досега и довчера бяха за успехи и настъпление на украинската армия. Днес.bg също ги осветяваше, а сега заедно ден - провали в Харков. Чудо!
30
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руската армия не може да се справи с Украйна 2 години! Какво остава ако нападне страна от НАто. Куче,което не не хапе.
29
1
 
16
 
! Отговори
Афрогеец преди 3 седмици
А какво стана с контраофанзивата?
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чакай бе...Аз ли нещо не разбрах? Предиобед прiзïдентът Зеленчук твърдеше, че укрибозукът е минал в контранаступ в Харкiв. А следобед наказва уфiцерите си, че се провалили в Харкiв. Да няма брат-близнак, с който се сменят като във филма Престиж? Или да е прекалил със Зеленчука (листния)? Или има небинарно съзнание? Помогiте му на чоеечеца...
27
0
 
16
 
! Отговори
Еврогейец преди 3 седмици
Няма как някой трябва да изпере пешкира.
26
2
 
11
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 седмици
да де, ама как може такова безобразие и такъв военен провал? Я веднага тези офицери да бъдат разстреляни за назидание на другите в укровермахта. И то лично от лицето Зе! А най-добре да вземе да очисти не 28, ами 280-***! Така де- ако е, да е!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви провали, нали укрите настъпват.
24
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Те нямат редници, но тръгнали офицерите си да съдят, че се оттеглили.....Май Зеленко ще бъде ликвидиран безславно накрая от своите. Хулят Путин, но Зелю се е превърнал в типичния диктатор.
23
2
 
25
 
! Отговори
тя преди 3 седмици
Виновни са тези ,които се жертват за , киевските олигарси !Ако бяха послушали призива на Путин "сложете оръжие ", сега щяха да са живи , а не 500 хил убити !
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелка ,зелка ,зелка -яж си зелето !
21
3
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 седмици
Контранастъплението върви наобратно. Към Киев.
20
3
 
15
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 седмици
А зелении? Или има още комисионни да дели с дяди си бай GUN