Българо-холандска програма ще задържа младите учители в образованието

В първия етап от програмата, през последните две седмици са обучени около 30 учители
5 мар 2006 13:52,
Български учители ще бъдат обучени по съвместна програма между учителските синдикати към КНСБ и КТ "Подкрепа" и Холанския съюз на учителите за задържане на младите кадри в тази професия. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Съюза на българските учители Янка Такева.

Програмата е двегодишна и се финансира от Холандския съюз на учителите. Целта й е да се постигне реформа в образованието и да се въведат такива иновационни методи на преподаването, които да станат предпоставка за задържане на младите учители в образователната система и да се преодолеят дискриминационните елементи в образованието, посочи Янка Такева.

В първия етап от програмата, през последните две седмици са обучени около 30 учители, които се предвижда след това да предадат знанията си на 4000 свои колеги.

Според Валтер Дрешер - председател на Холандския съюз на учителите, целта на обучението е двояка - от една страна, синдикатите в бъдеще да станат по-силни, и от друга - да се подобри качеството на образованието за децата. По думите му едно от различията между България и Холандия е, че тук има излишък на учителски кадри, а в Холандия - недостиг.

В отговор на въпрос Дрешер заяви, че в неговата страна преобладават по-възрастните учители, тъй като младите хора не са мотивирани да изберат тази професия.

В България младите учители на възраст между 24 и 39 години са 21 на сто, каза Янка Такева. По думите й през последните 5-6 години има подмладяване на учителския състав. Средната възраст в момента е паднала до 48-50 години, докато преди 10-12 години тя е била 58-60 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание