БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

За каква грамотност претендираттези от БСК, като лично познавам един секретар на Съюза на работодателите - със средно образование /ама наш човек/ и не е толкова страшно средното му образование, а пълната му неграмотност
217
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Аз съм с две средни специални и три висши,но не мога 10 месеца да се уредя дори като чистач.Да ме назначат...!Да,ама не...!по-добре неграмотен с купена диплома и лаота,отколкото знаещ,да им"разказва игрите"!
216
0
 
0
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

samite u4iteli ne sa ogramoteni napalno.pak i te hodqt na rabota za da pokazat noviqt si toalet ili visoki tok4eta.nerazdelqite dezata na voroispovedanie a na umni i maloumni.vazno e.vsi4kite te sa bg deza.
215
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Другари работодатели, вие направихте това да се случи. Качеството на работника е в диалектична връзка с качеството на работодателя, че и на държавата. Искахте пред машините да има безмозъчни мангопулатори, че да ви е на далавера - сега претенции, че не можели да четат и пишат. Ами като не ви харесваме си доставете английски или германски работници примерно.:)
214
0
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 13 години
за 200 евро на месец и неграмотен и е много на нашите т. нар. работодатели! Ай сиктир!
213
0
 
20
 
! Отговори
до бай Ристо преди 13 години
Ай сиктир с тия CV-та бе! Какво е това дето и в училище не го учат? Как един сега завършил младеж да знае да го попълни? И защо по дяволите трябва да моля за работа като просяк ,обяснявайки защо ми е точно тая фирма и какво ще направя за нея??? Като не плаща нормална заплата нищо няма да направя! Показвам дипломи ,автобиография ,писма от предишен работодател с оценка на работата ми ,а той до CV-тата опрял. Няма по-голяма глупост взета от запад от това нищо!!!
212
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съгласен съм с изразеното мнение от колегата Анонимен 208: Само прочетете плаката на снимката - правописната грешка имам предвид и няка повече за какво да говорим....... След това прочетете написаното от Георги 206 и нещата си идват по местата...В три изречения най-малко три фрапантни грешки. Затова сме на това положение.....
211
0
 
16
 
! Отговори
6-6-6 преди 13 години
всеки 5ти... значи 20% са ***
210
0
 
18
 
! Отговори
Българин преди 13 години
206 - децата не са виновни, а държавата и приоритетите и. Ако в тая държава ушевият вземаше 500 лева заплата, а професорът - 25 000, ако имаше учени, прочути като прасето Азис, а неграмотните *** пукаха от глад или миеха ***, вместо да живеят на издръжката на образованите - дали децата нямаше да искат да учат - да стават професори, а не мутри?Децата не са *** - виждат кои са толерираните и кои са на върхът на "хранителната верига" на обществото.
209
0
 
22
 
! Отговори
finally преди 13 години
ние можещите, водени от незнаещите, правим невъзможното за кефа на неблагодарните ... и вече сме направили толкова много с толкова малко, че сме се специализирали да правим всичко от нищо ... и това изчерпва всичко, което имам да кажа за така наречения ни "пазар на труда" в България ...
208
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Само прочетете плаката на снимката - правописната грешка имам предвид и няка повече за какво да говорим.......
207
1
 
25
 
! Отговори
стг преди 13 години
За да учат децата, които не са в никакъв случай по глупави или мързеливи от нас на времето е нужно на 1 място мотивация, а тя идва от следното, да знаеш защо учиш а те не знаят, кой е виновен няма смисъл да се изяснява сега но е факт. В обществото се е наложил идеала за жена обикновенна *** и идеала за мъж човек който изкарва бързи пари без да спазва закона. За тия професии училището не помага.
206
1
 
21
 
! Отговори
Георги преди 13 години
За ниското ниво на образованието не са виновни парите, които държавата отпуска. А семействата, в които растът децата. То знанието не се налива с пари, а с желание. Децата като нямат мерак да учат колкото и да са им хубави училищата пак няма да учат. Като за начало нека спрът цялата помия с която са залели телевизиите - тип БигБрадър. Едно време имаше повече кражоци и такива неща, имаше повече интересни конструктори. Примерно имаше едно Млад Техник, което беше мн интересно.. сега няма такива нещ
205
2
 
22
 
! Отговори
stg преди 13 години
Нищо в поведението на работодателите не е показало че за тях има значение грамотност и квалификация, разбира се има изключения но те не променят кой знае какво.
204
0
 
17
 
! Отговори
Ева преди 13 години
Мадам не мисля че чакам на готово ,а инвестирам спечелените пари в чужбина в родна Бьлгария....така че това е положителен принус от моя страна.
203
0
 
16
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Аз дадох :) Няма да оставя децата ми и те да дадат :) Аз лично смяатм , че на масата хора така им харесва, порсото аз не се вписвам вече - обичам да е чисото, подредено, учтиво, културно и т.н. и не смогвам просто да ги правя тези неща за да им разлика... метафорично казано аз мога да чистя по 1 *** дневно, а другите хвърлят по 10 дневно... няма да музизлез края и дори да науча децата си да хвърлят по 2... времето тече тук минаха 20 (65) .. няма индикации да е различно след още 20...
202
2
 
22
 
! Отговори
другата Б-я преди 13 години
Много се мързелува в България. Вижте само количеството коментари в работно време....Искам, искам,искам... то всички искат, а какво давате? Претенции лесно се редят.
201
0
 
30
 
! Отговори
Бай Колю преди 13 години
Всеки може да промени много! Примерно, тази ужасяваща информация от заглавието на статията! Всеки пети?! Това означава 20%?! Нима *** са 20% от населението?! В никакъв случай! 20% неграмотни означава, че съществува една огромна част от българите, които са неграмотни! Майната им на ***! Защо ние - българите допускаме децата ни да са неграмотни?! Защо толкова оскотяхме, че да придобием *** навици, да започнем да мислим и да живеем като ***?! Това е страшното! Вместо ние да интегрираме *** към нормалния, цивилизован начин на живот, излиза че българите започваме да живеем като ***! И никой не не е виновен за това! Освен самите ние! Самите ние създадохме и чалго-мутренско-комунистическите порядки, които споменаваш! Създадохме ги, като пускахме денонощно чалгата да дъни от всякъде и като се изтрепвахме да им купуваме дисковете, като гласувахме по изборите основно "на пук" срещу този или онзи, без да влагаме грам мисъл, грам прозорливост, създадохме ги, като си затваряхме очите пред безобразията на мутрите, като се правехме че не ги забелязваме, с плахата надежда, че точно на нас няма да ни се случи... Затова смятам, че всички ние сме отговорни! И че е крайно време, да се вземем в ръце и да се опитаме да се поправим! Крайно време е! Най малкото, защото въобще не е честно, да оставяме на децата си такъв батак! Щото личния комфорт е нещо доста сложно и свързано с различни фактори! Зависи от вътрешното усещане на човека безкрайно повече, от колкото от чисто материалните придобивки! Затова, аз поне трудно мога да изпитам комфорт в чужбина, независимо колко печеля и в каква къща живея. Но пък от друга страна, едва ли нормален човек може да изпита комфорт тук, в България, в момента! Затова, твърдо вярвам, че сме длъжни да направим всичко възможно, за да доближим страната си до онези, където заминават емигрантите. Пък нека след това те да решат, дали ще останат тук или ще отидат там! Това е отговорността ни пред тях! Това им дължим! Не го ли направим, ще ни се наложи да живеем с мисълта, че сами сме прокудили собствените си деца от Родината им....
200
0
 
21
 
! Отговори
Бай Ристо преди 13 години
Да, но не го ползвам в CV-то си баце. Тук мога и с 4 и 6 да пиша, просто защото само така мога да се разбера с неграмотниците.....те не разбират от правопис и граматика..
199
0
 
25
 
! Отговори
perekly преди 13 години
При неграмотни работодатели-неграмотни кандидати.У нас липсва нормален,да не кажа-няма ,пазар на труда ,съответно и кандидатите са неправилно или изобщо неориентирани.Липсва и правилна градация на заплащане, спрямо отговорности и труд.Като поставим липсата на коректност и професионализъм при работодатели и работници ,картината е потресаваща.