Студентите се фръцнаха. Заплашиха със стачка

Не били поканени на обсдъждането на Закона за висшето образование
Обновена: 8 юни 2011 21:37 | 8 юни 2011 21:25,
41
Студентите се фръцнаха. Заплашиха със стачка
Снимка:Архив БТА

В официално изявление до медиите председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Петър Чаушев обяснява, че те не са присъствали на общественото обсъждане на Закона за висшето образование на 7 юни, защото не били поканени.

Чаушев подчертава, че в началото на 2010 г. НПСС са организирали кръгли маси и обсъждания по темата. Председателят на студентските съвети обобщава основните изводи и настоява те да бъдат включени в новия закон:

  • Държавното финансиране за образование да се разпределя на по-малък брой студенти, но да има повече средства за обучението на един студент, което предполага и по-качествено образование.
  • Моделът на финансиране да се основава на база рейтинга на специалността в дадения университет.
  • Ясен измерител за работата на Висшето училище да бъде броя на докторантите, които се обучават в него.
  • Да бъде редуциран броя на Висшите училища и да бъдат обединявани тези, които обучават в една сфера с цел осигуряване на по-добра материална база, редуциране на администрацията и оптимизиране на образователния процес.
  • Разделяне на Академичното от Финансово-стопанското управление.
  • Увеличаването на студентското и докторантското представителство в органите на управление на университета от 15% на 30%.
  • Ориентиране на Висшите училища към създаване на възможност за електронно обучение.
  • Адекватно функциониране на Кариерните центрове.
  • Създаване на предпоставки за партньорство между бизнеса и висшите училища и институции с цел реални стажантски програми и кариерно ориентиране.
  • Осигуряване и подобряване на студентската мобилност в страната и чужбина.
  • Въвеждане на ваучерна система, а именно парите да вървят със студента.
  • Осигуряване на добри социално-битови условия за всички студенти.
    Още по темата

Студентът търси две неща, пише в писмото, качествено образование и реализация.

-„Според нас държавната политика трябва да бъде насочена към създаване на нови работни места за младите специалисти, към инфраструктура и нови технологии!“

-„В момента никой не говори за качество – основно се говори за средства. С колко била орязана субсидията и как да привлечем повече пари за университета...“, продължава изявлението на председателя на студентските съвети."

-„Нас ни интересува добавената стойност, която получаваме в университета в България, съпоставима с развитите Европейски и световни образователни системи. И това трябва да се случи незабавно, непременно и на всяка цена, колкото и тази промяна да разтърси академичната среда.“

Чаушев напомня, че отстоява правата на 285 хиляди студенти. В края на изложението си той се заканва, че „ако друг път Министерският съвет реши да прави „обществено“ обсъждане на Закона за висшето образование без представители на студентите, то това би се отразило на движението по пътищата в центъра на София.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
24
 
! Отговори
учен преди 12 години
ЕЕЕ.. МИ ТО В БЪЛГАРИЯ И СТУДЕНТИ ЛИ Е ИМАЛО!!!!!