Студентите се фръцнаха. Заплашиха със стачка

Не били поканени на обсдъждането на Закона за висшето образование
Обновена: 8 юни 2011 21:37 | 8 юни 2011 21:25,
41
Студентите се фръцнаха. Заплашиха със стачка
Снимка:Архив БТА

В официално изявление до медиите председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) Петър Чаушев обяснява, че те не са присъствали на общественото обсъждане на Закона за висшето образование на 7 юни, защото не били поканени.

Чаушев подчертава, че в началото на 2010 г. НПСС са организирали кръгли маси и обсъждания по темата. Председателят на студентските съвети обобщава основните изводи и настоява те да бъдат включени в новия закон:

  • Държавното финансиране за образование да се разпределя на по-малък брой студенти, но да има повече средства за обучението на един студент, което предполага и по-качествено образование.
  • Моделът на финансиране да се основава на база рейтинга на специалността в дадения университет.
  • Ясен измерител за работата на Висшето училище да бъде броя на докторантите, които се обучават в него.
  • Да бъде редуциран броя на Висшите училища и да бъдат обединявани тези, които обучават в една сфера с цел осигуряване на по-добра материална база, редуциране на администрацията и оптимизиране на образователния процес.
  • Разделяне на Академичното от Финансово-стопанското управление.
  • Увеличаването на студентското и докторантското представителство в органите на управление на университета от 15% на 30%.
  • Ориентиране на Висшите училища към създаване на възможност за електронно обучение.
  • Адекватно функциониране на Кариерните центрове.
  • Създаване на предпоставки за партньорство между бизнеса и висшите училища и институции с цел реални стажантски програми и кариерно ориентиране.
  • Осигуряване и подобряване на студентската мобилност в страната и чужбина.
  • Въвеждане на ваучерна система, а именно парите да вървят със студента.
  • Осигуряване на добри социално-битови условия за всички студенти.
    Още по темата

Студентът търси две неща, пише в писмото, качествено образование и реализация.

-„Според нас държавната политика трябва да бъде насочена към създаване на нови работни места за младите специалисти, към инфраструктура и нови технологии!“

-„В момента никой не говори за качество – основно се говори за средства. С колко била орязана субсидията и как да привлечем повече пари за университета...“, продължава изявлението на председателя на студентските съвети."

-„Нас ни интересува добавената стойност, която получаваме в университета в България, съпоставима с развитите Европейски и световни образователни системи. И това трябва да се случи незабавно, непременно и на всяка цена, колкото и тази промяна да разтърси академичната среда.“

Чаушев напомня, че отстоява правата на 285 хиляди студенти. В края на изложението си той се заканва, че „ако друг път Министерският съвет реши да прави „обществено“ обсъждане на Закона за висшето образование без представители на студентите, то това би се отразило на движението по пътищата в центъра на София.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Жмуда преди 12 години
Този, който е написал тва заглавие, е голяма $%$а. Киркегор какво беше казал за журналята и несъществуващата си дъщеря? :))
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В нашата китна родина всеки, който си потърси правата е нехранимайко и *** и родните медии трябва да го омаскарят. Как може студентите да си искат правата, те трябва само да плащат на алчните преподаватели, че да могат да минат нататък, тъй като то с учене не става вече.
39
0
 
4
 
! Отговори
f преди 12 години
vsi4ki za i zad studentite.
38
0
 
8
 
! Отговори
пак същото преди 12 години
Поредното Махленско заглавие, насочено към дискредитиране на студентите, т.е. на мислещите хора у нас!Медиите НАТРАПВАТ ситематично в обществото образа на гуляйджия/***, като синоним на студентите! По поръчка е! Но конкретно и сериозно по статията! След като пациентските организации са страна в преговори за здравеопазването, защо да не се чуе мнението на студентите за образованието!Тоя Игнатов е зондер-команда в образованието - след него - пепелищеЩе ревете след 10 години за студентит
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прави са! Особенно да искат бизнесът да има връзка с обучението им. Иначе какво излиза, учиш, учиш завършиш и накрая работа по специалността няма! И за какво си положил толкова много усилия? За да работиш нещо за което и средно образование стига? ООсвен това броя на университетите е твърде много, а те откриват нови! Тая П...А в Перник кому е нужна? И ред други такива измислени университети!
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само да вметна, студентите са едно, студентските лидери - съвсем друго нещо.
35
4
 
18
 
! Отговори
Д-р Лекува Герболеза преди 12 години
Ей *** дето плюят по студентите, нека да ви напомня две неща!Първо нямате право да го правите, ако не сте завършили висше образование, а ако го правите въпреки това значи сте просто пълни ***, които нямат собствено мнение а повтарят заучени реклами от Цвъцьо! Момичета и момчета дигайте се на стачка ние ще ви подкрепим!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чаушев напомня, че отстоява правата на 285 хиляди студенти. В края на изложението си той се заканва, че АКО ДРУГ ПЪТ Министерският съвет реши да прави обществено обсъждане на Закона за висшето образование без представители на студентите, то това би се отразило на движението по пътищата в центъра на София.защо "АКО ДРУГ ПЪТ" това е смешно, все едно някой да те изнасили и да му кажеш ако друг път ме изнасилеш ще видиш... Явно студентски лидери няма, и не може да има сред сегашното поколение..
33
2
 
9
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
А да и четвърто, вие които оплювате студентите ще ви питам едно:"Вие драги професори какво направихте ние да сме по-добре ? Били ли сте студенти и какво сте направили, за да се подобри нещо за децата ви? Да не говорим, че 50 % от пишещите тук имат висше, но работят като магазинери, дистрибутори, техници и т.н. въпреки че имат висше за икономист и си избиват комплексите тук и обвиняват младите, че едва ли не те са им намалили заплатата.
32
3
 
7
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
...тея които имат връзки и пари.Доста тъпичко си е да дадеш 10-20 хиляди за семестри, такси, издръжка и т.н. и накрая да работиш за 400-500 лв на сезонна работа на Слънчев бряг.Ама то българина квото не е постигнал очаква сина/дъщерята да го свършат, "Мойто да е най-обучено"...И трето какво е това заглавие бе ***, кво са се "фръцнали", все едно искали руса к*рва, а им докарали с черна коса.Вие станахте по бетер от "Шок", "Шоу" и т.н. бива, бива ама...
31
2
 
14
 
! Отговори
Sasho преди 12 години
Значи първо ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ ИМА ТОЛКОВА УНИВЕРСТИТЕТИ В БЪЛГАРИЯ.Не можахте ли да си изперете парите по друг начин, ами разваляте живота на младежите в България?!?! Нормално ли е "чуждестранен студент", който не знае български като хората, да взема магистърска степен, *** продажни?Второ младите хора, за какво пият/стават *** и т.н.-защото просто не виждат реализация на труда който ще положат.За какво да се мъчат 4-5 години, като виждат, че навсякъде е шуробаджанащита и успяват...
30
0
 
6
 
! Отговори
Боян преди 12 години
Само едно въпросче, защо снимката е от завършването на випуск 2011 на Американския Университет в България, чиито студенти, имам жестоки съмнения, ще се включат в каквито и да било протести? :)
29
1
 
15
 
! Отговори
курти преди 12 години
Има някаква грешка стачката щяла да е през лятото всички студенти ще стачкуват докато работят на полето под жаркото слънце и ще си направят селски тен вместо да си губят времето за това на плажа.
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колко *** и нагъл студен трябва да си, като знаеш че баба ти взема 200 лв пенсия, да искаш да живееш като цар на държавни разноски (разбирай, ние да ти плащаме кефа са данъците си, че с 2ка си влязъл в Минно геоложкия).
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до vмеко се изразяваш :)
26
6
 
9
 
! Отговори
v преди 12 години
Лигльовци!!!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пример за стойността на висшето образование в областта на музиката / класическа, рок.../ - Колко от великите музиканти и композитори имат висше образование?
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 22 от 17Да си студент, не е точно като да правиш наука! За българските студенти, Академия трябва да се изписва аКАДЕМИЯ. ***, която е отишла да шора, *** и измисля нови начини за вземане на заветна тройка с минимални усилия, не заслужава нищо повече от бой, *** и .. тез трите неща :))
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 21Колега, като ти чета писанията, смятам, че основният ти проблем е основното ти образование.
22
0
 
11
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
Няма нужда да отидеш в Академия ...за да се научиш да ползваш източници на информация! Това го могат и децата в 5 клас! В Академия отиваш за да правиш наука, да откриваш, да усъвършенстваш стратегии, мислене, подход, да навлезеш в детайли в изучаваната област...А това могат да го провокират преподавателите, условията и естествено, собствената ти мотивация.Вместо да се развиват уникалните способности на студентите, системата сякаш се опитва да мачка и уеднаквява.....