Най-неграмотни сме от целия ЕС

ЕК ни нарежда на опашката заедно с Румъния и Люксембург
Обновена: 11 юли 2011 17:06 | 11 юли 2011 16:06,
500
Най-неграмотни сме от целия ЕС
Снимка: Булфото

Учениците в България, Румъния и Люксембург показват най-слаби резултати от всички младежи в ЕС по отношение на възможностите им да четат на родния си език.

Това показва  проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Резултатите са базирани на данни от 2009 г., според които 40% от учениците в нашата страна и в Румъния показват незадоволителна грамотност.

За сравнение се отбелязва, че тези резултати не са били променени в продължение на последните 9 години.

Документът отбелязва, че единствено у нас и в Исландия през последните 10 години системата на образованието не е била реформирана по начин, по който този недостатък да бъде преодолян.

Още по темата

Експертите допълват, че в България предстои въвеждането на учебни планове, с които да се повишат стандартите за четивни умения.

Проучването определя страната ни като една от малкото в ЕС, която осигурява помощни учители за тези младежи, които имат най-големи затруднения с четенето.

България и Латвия са двете страни в ЕС с най-мащабни програми за допълнително обучение на учителите, се уточнява в документа от над 200 страници, съобщава БТА.

Нашата страна и Люксембург са единствените държави в ЕС, в които разликата в нивото на подготовка на учениците, дали добри и лоши резултати на тестовете, е особено ясно изразена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още по темата: проучванеграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
458
0
 
0
 
! Отговори
edna balgarka преди 12 години
ne viarvaite na tazi statistiakka .poneje sme malka i bedna darjava i ot es ni niamat za ni6o .jiveia v ispania i vi garantiram ,4e tyk samo 60procenta zavar6vat y4ili6e.ima mnogo hora okolo 55 -60 god ,koito nikoga ne sa hodili na y4ili6e.ot es na tova gramotnost li my vikat .da ne se ostaviame ve4no da ni ma4kat .i viarvaite mi i izvan bg ne e tolkova rozovo koklkoto si misliat niakoi.neka da imame samo4yvstvie .decata ni -pove4eto sa ymni i ambiciozni .ne viarvaite na tezi statistiki .
457
0
 
0
 
! Отговори
88 преди 12 години
Човек, с такива умения, които се изискват от долната обява, колко ли пари би изкарвал в друга държава и в какви условия би работил. Обсерваторията на Рожен през зимата не се отоплява, например.Ето как се цени интелектуалния труд у нас. Какво чакаме тогава.
456
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едва ли *** са виновни затова,че ние заприличваме на тях. Стига само човек да прочете някои от написаните по-долу мнения. Тях едва ли са ги писали "***".
455
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** със сигурност допринасят, но за съжаление и българите сме си неграмотни.
454
0
 
4
 
! Отговори
келеша преди 12 години
Това е и заради *** ***!!!
453
0
 
2
 
! Отговори
40-годишна моралистк преди 12 години
Сигурно им се иска да е така...За това БЪЛГАРСКИТЕ ученици печелят олимпиади по свят!
452
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 12 години
Е, така става по принципа " парите следват ученика"! За да не избяга ученикът/ разбирай парите/ го преминават, пък знае ли, не знае ли - никой не мисли!!!
451
0
 
8
 
! Отговори
до 451 преди 12 години
Не знам са две думи, за разлика от неграмотен!
450
0
 
2
 
! Отговори
дядко преди 12 години
това е резултата от ранното чуждоезиково обучение----то не беше майчин не беше бащин ,първи чужд втори чужд че "едно време" като учихме до 4 ти клас само бг и оценяването беше със звездички , данеби вишистите от чужбина ги внасяхме
449
1
 
3
 
! Отговори
azz преди 12 години
Не сме най - неграмотни!!! Просто заради такива статистики много европейски пари се насочват към България за образование, на защо ли не достигат до крайната си цел?
448
0
 
0
 
! Отговори
Бивш преподавател преди 12 години
Извинявам се : написал съм неправилно думата "поддържат".
447
1
 
11
 
! Отговори
Бивш преподавател преди 12 години
Преподавал съм във ВУЗ-ове. До 2001-2 г. студентите бяха много добри, докъм 2004-5 г. - на средно и ниско ниво, а след 2005 г. - пълна скръб. Никакво желание да учат, цялата учебна година преминава в нощни забави и развлечения; учи се едва по време на изпитните сесии, знанията са откъслечни, незадълбочени. Действително, има, по-скоро имаше някои специалности, чиито студенти са амбициозни и подъдржат добро ниво, но напоследък и те избледняха. Много добрите и отлични студенти ги търсете в чужбина.
446
2
 
7
 
! Отговори
До # 451 преди 12 години
Идват у нас, защото в БГ дават висше образование на тепсия. В ЮЗУ-Благоевград е пълно с македонски и гръцки студенти, които направо си казват, че в техните страни не биха заършили, защото преподавателите и асистентите са завършили в чужбина и са строги. В БГ ги пускат на кило, пък се и хвалят, че гърци и макетата идват тук да учат. А това , че бг студенти се реализират в САЩ, е доказателство, че въпреки калпавите в повечето провинциални университети преподаватели, има и отлични студенти.
445
0
 
8
 
! Отговори
Образование ?! преди 12 години
Че сме най-неграмотни е ясно: вижте ни елитните съдии: Хванаха се покрай неизбирането на наш'та Вили за шеф на СГС за косите и вече 1 месец не се пускат! Кой е расъл тези съдийки ,кой ги е пасъл, ама и в Сомалия или Мароко да намериш един районен съд, неговите съдии ще бъдат с класа по-добри от нашите от НО на СГС и САС! Онези съдят - нашите оправдават, онези осъждат - нашите пишат жалби до всички възможни европейски и световни организации. Онези служат за пример в обществото - нашите са за пример в "усвояването на черноморието и язовирните околности. Онези учат в английски и френски университети нашите ги обучават червени професори. Афр. съдии сутрин стават бодри и вечер лягат доволни от сдършената работа, нашите топмагистрати сутрин стават с Дружна песен, а вечер лягат с Интернационала. За какво обучение говорим?!
444
2
 
1
 
! Отговори
До 448 преди 12 години
Е да търсят защото *** им работи за 5 евро хаха нищо общо със статията изказване неграмотен
443
0
 
4
 
! Отговори
До 451 преди 12 години
Е 1 на 5 000 000 все ще излезне грамотен хаха
442
3
 
4
 
! Отговори
TR TURK преди 12 години
ZA MRISOTIYA STE PIRVI V SVETA*****
441
7
 
3
 
! Отговори
TR TURK преди 12 години
AZ OT KOGA VI KAZVAM CHE TSE NAY BEDNI NE SAMO V EC. A I V AZIYA,PRAVITE CHALIMI SAMO.
440
6
 
7
 
! Отговори
опел преди 12 години
Незнам кой ги прави тези статистики, но да вземе да пише вярни неща. И понеже сме неграмотни и образователната ни система е лоша,защо питам аз идват от цял свят да се учат тук. И после ако сме толкова неграмотни защо моят комшия Веско е издържал приравнителни изпити и сега е ценен доктор в ЧИКАГО. И не е само той. Много млади специалисти имаме в чужбина. Хайде да не говорят неподготвени.
439
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно и теб такива са те учили.Дали са виновни учителите или образователната система.Дори да вижда,че не всички деца са усвоули дадената буква учителката продължава напред.Някой измисли ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ СТАНДАРТИ които трябва да се покрият.Ама ,че е само от половината деца никой не се ин тересува.В първи клас още не могат да смятат добре , а във втори учат таблицата.Да покажем колко сме умни,защото в други държави се учи доста по-късно.Е резултата личи.От многото учене нищо не знаят.