Най-неграмотни сме от целия ЕС

ЕК ни нарежда на опашката заедно с Румъния и Люксембург
Обновена: 11 юли 2011 17:06 | 11 юли 2011 16:06,
500
Най-неграмотни сме от целия ЕС
Снимка: Булфото

Учениците в България, Румъния и Люксембург показват най-слаби резултати от всички младежи в ЕС по отношение на възможностите им да четат на родния си език.

Това показва  проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Резултатите са базирани на данни от 2009 г., според които 40% от учениците в нашата страна и в Румъния показват незадоволителна грамотност.

За сравнение се отбелязва, че тези резултати не са били променени в продължение на последните 9 години.

Документът отбелязва, че единствено у нас и в Исландия през последните 10 години системата на образованието не е била реформирана по начин, по който този недостатък да бъде преодолян.

Още по темата

Експертите допълват, че в България предстои въвеждането на учебни планове, с които да се повишат стандартите за четивни умения.

Проучването определя страната ни като една от малкото в ЕС, която осигурява помощни учители за тези младежи, които имат най-големи затруднения с четенето.

България и Латвия са двете страни в ЕС с най-мащабни програми за допълнително обучение на учителите, се уточнява в документа от над 200 страници, съобщава БТА.

Нашата страна и Люксембург са единствените държави в ЕС, в които разликата в нивото на подготовка на учениците, дали добри и лоши резултати на тестовете, е особено ясно изразена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още по темата: проучванеграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
1
 
8
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 12 години
СРЕДСТВАТА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ СА НАМАЛЕНИ, А ЗАПЛАТИТЕ НЕ СА УВЕЛИЧАВАНИ.ЗАЩО НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО?ПОМИСЛЕТЕ!
417
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кажете го на Борисов,та да влага пари в образованието!
416
0
 
5
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Браво, 412-ти!Подкрепям те напълно, с едно допълнение.Освем че не трябва да питат, полуграмотните общи работници, обслужващ персонал и домашни прислужнички трябва да живеят с насажданото им чувство за малоценност, нищожност и безизходица.Иначе-току виж започнали да надигат глава, и да гледат в канчето на началника си.Или на чорбаджията си.Който при всички случаи или е с професия "Наследник", или е от назначените.Продължавам да твърдя,че в тази страна сам най-много можеш да се прехранваш с бизнес
415
0
 
2
 
! Отговори
До Мария преди 12 години
Права си!И по мое време /соца/ тези,които не мажеха да влезат в престижен ВУЗ ставаха учители най-слабите ученици започваха да произвеждат себеподобни.Да,ама критериите бяха по-високи и днешните учители са трагедия в сравнение с тогавашните.
414
1
 
7
 
! Отговори
Мария Монтесори преди 12 години
Има много способни млади учители, но има и такива, които случайно или от немайкъде са попаднали в училище. Учила съм с такива- не правят разлика между "диаграма" и диафрагма", да не говорим за други по- задълбочени познания. А...невежеството възпроизвежда невежество. След няколко години системата съвсем ще се оголи откъм качествени учители, след като по- възрастните се пенсионират.
413
2
 
0
 
! Отговори
глуписти преди 12 години
6то да сме неграмотни аз сам си грътмотен
412
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото решение - да я продадем тая малка държавица на хамериканците или на китайците, пък да учат тогава английски и китайски. Или няколко атомни бомби. А - естествено може и да ги озтавим да си се самоизядат с т.нар. им икономика и политика, и да да си за затрият да 20 години.
411
2
 
2
 
! Отговори
да ,ама не преди 12 години
Да,но нашият премиер е най-грамотния в Е С.
410
1
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
Това дори не е новина, а някой я определил като любопитна...
409
3
 
1
 
! Отговори
negramotnici dolni преди 12 години
Kakvoto i negativno da se pi6e za vas e malko !
408
0
 
3
 
! Отговори
Убразован преди 12 години
Ако това е факт-лошо.Мисля си,дали големите "малцинства" в родината ни не увеличават тоя процент драстично?
407
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо един учебник по даден предмет се издава куп издателства един с друг не е еднакъв и всеки учител работи по различни програми....?
406
1
 
3
 
! Отговори
друг соцобразован преди 12 години
До: образования при соцаУчилището ни е давало знания дръжки!!!Частните уроци били непознати дръжки!!!Аз ли не знам, добре че имах дядо, стар и опитен учител по математика, учил и живял при капитализма, преди 1944 година, та ме научи какво е това математика.Иначе нямаше да успея да вляза във ВМЕИ.А пък за висшето образование: Десет човека правим лабораторно упражнение върху бракувана техника, двама човъркат нещо, една старателна колежка записва протокол, останалите преписват протокола.
405
1
 
13
 
! Отговори
доволен съм преди 12 години
Аз пък съм доволен от всичко в България! Приятно ми е, че сиренето и кашкавала са без мляко, че в салама няма месо, че шункатае от желирани пушени гърди, лепени с трансглутаминаза, че в гроздовата няма и следа от грозде, че на шосето ме спират фалшиви катаджии. Доволен съм и от лъжите на политиците колкото е по-нагла лъжата, толкова по-симпатичен ми е политика; от себе си съм доволен, че вярвам на тези лъжи. Че половината от дъщерите ни мечтаят да станат ***/чалгаджийки (според едно изследване); че половината от синовете ни (според същото изследване), желаят да станат охранители/мутри, като ББ. Какво му трябва на българина, за да е щастлив? Евтини цигарки-менте, евтин вестник-менте, заради кръстословицата, евтина кабеларка-менте, заради порното, евтина ракийка-менте плюс салатка-менте и кебабчета-менте и бира-менте плюс чалга със силикон. Точка. А моралните ценности са, колко кебабчета си изял, колко ракии/бири си изпил и колко пъти си излъгал, че си изчукал жената/комшийката си.
404
4
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 12 години
аз пък не мога да разбера - как един учител може да укроти 30 ученика и учениците да го уважават и слушат, а колегата му да реве, че същият този клас е безобразен и всички са гамени.... и как се преподава география без атлас, защото "няма време да ви показвам по атласа".....качеството на учебниците и качеството на учителите ни е катастрофално. Но на управляващите не им пука, защото техните деца са в частни лицеи и после в колежи в чужди страни. А простосмъртните - нали трябва някой и да бачка...
403
0
 
4
 
! Отговори
Образование преди 12 години
в букварчето за първи клас: обул си джипът новите джапанки и излезнал на разходка, там срещнал тенджерата, която се разхождала с новите си дънки... и т.н.А извинете: Джип и Тенджера се пишат с главна буква!
402
0
 
3
 
! Отговори
Ода за 1944-2010 преди 12 години
О, славно време!Начело бяха все шумкари,все безкнижни тъпанарина Русия верни кат' осели !...гнусни като буби в бабини къдели...
401
0
 
10
 
! Отговори
и друг живял в соца преди 12 години
ООО! Нали това бе целта на реформата:най -болни ,най-неуки,най-бедни,най-отчаяни.Иначе току-виж сме запитали-къде отидоха 100 милиарда долара от приватизацията,защо се явиха приказно богати олигарси ,защо и днес нещата са отчайващи и безнадежността е безгранична.И заатова и не се прие закона на министър Попова -крадците яростно бранят окраденото
400
0
 
4
 
! Отговори
Песталоци преди 12 години
Причината е в делегираните бюджети. Всяко дете носи пари и поради това се превръща в ценна стока- не се наказва, не се гони от час, не повтаря класа. Директорите тънат в нарушения, учениците се вихрят безнаказано... Всички го виждат, но мълчат. Защо?
399
0
 
6
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
Предлагам на задната корица на поп-фолк албумите, между циците на певицата и логото на иженера-майка на цялата ***, да се вмъква кратък граматически урок.