Най-неграмотни сме от целия ЕС

ЕК ни нарежда на опашката заедно с Румъния и Люксембург
Обновена: 11 юли 2011 17:06 | 11 юли 2011 16:06,
500
Най-неграмотни сме от целия ЕС
Снимка: Булфото

Учениците в България, Румъния и Люксембург показват най-слаби резултати от всички младежи в ЕС по отношение на възможностите им да четат на родния си език.

Това показва  проучване на Европейската комисия, публикувано днес.

Резултатите са базирани на данни от 2009 г., според които 40% от учениците в нашата страна и в Румъния показват незадоволителна грамотност.

За сравнение се отбелязва, че тези резултати не са били променени в продължение на последните 9 години.

Документът отбелязва, че единствено у нас и в Исландия през последните 10 години системата на образованието не е била реформирана по начин, по който този недостатък да бъде преодолян.

Още по темата

Експертите допълват, че в България предстои въвеждането на учебни планове, с които да се повишат стандартите за четивни умения.

Проучването определя страната ни като една от малкото в ЕС, която осигурява помощни учители за тези младежи, които имат най-големи затруднения с четенето.

България и Латвия са двете страни в ЕС с най-мащабни програми за допълнително обучение на учителите, се уточнява в документа от над 200 страници, съобщава БТА.

Нашата страна и Люксембург са единствените държави в ЕС, в които разликата в нивото на подготовка на учениците, дали добри и лоши резултати на тестовете, е особено ясно изразена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още по темата: проучванеграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
2
 
17
 
! Отговори
образован при соца преди 12 години
За съжаление това е резултатът от 22 години образователна реформа! Можем само да си спомняме (по-възрастните, разбира се, младите не знаят нищо) за времената, когато училището даваше всички знания, необходими за кандидатстване и частните уроци бяха непознати. По същото това време експерти от чужбина идваха да се запознаят с нашия опит и образователна система и се възхищаваха от успехите ни. За съжаление това време безвъзвратно отмина, тъй като некадърни простаци си правят 22 години опити с образ
397
0
 
5
 
! Отговори
до 414 и 415 преди 12 години
Само там да беше. Обръщали ли сте внимание по времето на абитуриентските балове как болшинството от журналистите произнасят думата "абитуриент" и нейните производни? Точно така, както Ви е впечатлило изписването на витрината на магазина. Надпис на витрина подминавам с усмивка, защото такива са ни бизнесмените и бизнесдамите /и по телевизията съм чувала бизнесМЕНКИ/.От основното училище до университетите процесът на неграмотност продължава и единици са хората, които правят изключение.
396
2
 
4
 
! Отговори
Uncle Gannew преди 12 години
Бе кво толку сте ги захванали даскалята! Дяй да си даскал, дяй гуйдар! Грамотност, та грамоптност! То учениту пари дава ли! Не дава! Язе, кату ни сум толку учил, да не сум умрел! Я колкав сум си, многу си ми е добре! Айде со здраве и да пийте по идно от мене!
395
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Учебниците не се правят от учители,грешите жестоко!Докато ученика не остава да повтаря класа/направо е забранено,че се травмирало детето/,няма да има грамотност. И много станаха ***,а те по принцип не са дип ученолюбиви,тъй че от там пада тотално нивото...Просто министерството трябва да разреши оставането в същия клас от 2 до 4-ти поне,иначе ги учат да четат и пишат чак до 8 клас и излизат неграмотни!Там е проблема.
394
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Посткомунистическата псевдодемократична *** съсипа и образованието, както всичко, до което се докосна!
393
0
 
8
 
! Отговори
ххх преди 12 години
Чудно ли е ? Та политиците ни услужливо и целенасочено превърнаха нацията ни в племе обетаващо "бананова република"
392
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По времето на бай Тошо не беше така. От началото на анархията наречена демокрация е все така. Усилията на всички правителства е все в тая посока. Глупав народ слаба държава и това е истина. Целта е колкото може народа да затъпее и това има определен успех. Колкото по-глупави не образовани са хората толкова по-лесно се манипулират. Изхода: разровете се в архивите и върнете образованието от времето на Т.Живков. Има още случайно оцелели учители които помнят и знаят. И най-вече дисциплина в училище.
391
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, гледал съм. Учебниците се правят от специално подбрани от МОН учители. И там е бизнес.
390
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, хора..., някой от вас дали е поглеждал учебниците, по които учат децата ни? Ето ви пример от учебник по история: "Юстиниан се възхищавал от хан Тервел и му издигнал паметник". И много ли ви е трудно да схванете, че сегашното ниво на грамотност на децата ни е в пряка причинна връзка с политиката на същия този Европейски съюз спрямо България. Защо ли? Ами защото това е съдбата, която са отредили на децата ни - черноработници и ***. Хайде, със здраве! Цъкайте на минусите ;-)
389
6
 
5
 
! Отговори
418 преди 12 години
До 420Да, така смятам. Смятам, че учителите в по-голямата си част са неграмотни. Ако беше обратното нямаше да сме последни по грамотност в ЕС. Учител се става с връзки. Кой колко книги е прочел е спорно. Дали пък са правилните книги - още по-спорно. Хубав ден и от мен!
388
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От статията разбрах, че децата четат и не осмислят написаното. Надали вината е само в заплатата на учителите. Времената са, меко казано, различни от тези, в които сме расли ние (родителите). Да видим кога ще се вземат адекватни мерки от министерството... Наистина жалко!
387
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 419И колко да получава братовчедка ти? И от къде да се вземат паричките за нейната заплата? От тези, които по половин година чакат да си получат своите 300 лева ли? Страната е бедна, добре е в образователната сфера да се получават добри заплати, ама няма от къде да дойдат. Няма и система за стимулиране. Но пък всеки учител има правото да зареже държавната заплата и да стане шивач примерно. Ама там пари няма , на всичко отгоре се бачка по 12-16 часа на ден.
386
0
 
4
 
! Отговори
до 418 преди 12 години
ти наистина ли мислиш че един човек учил толкова много години,изчел толкова литература и със стаж средно 15 години БИ ДОПУСНАЛ ЕЛЕМЕНТАРНА ГРЕШКА НА НАДПИС ВЪРХУ ПЛАКАТ??? хайде по-трезво моля те..няма как да стане...със здраве!
385
2
 
1
 
! Отговори
ами да преди 12 години
точно това са имали в предвид,ниските заплати на учителите са равни на неграмотни ученици....няма никакъв стимул за преподавателите...и моля те,не казвай че не си заслужават заплатите,защото не е така!повечето учители са УЧИТЕЛИ в истинския смисъл на думата...а за заплатите..трябва да имаш поне 10 гоидини за да получваш примерно 600 лв.,в момента братовчедка ми е учителка/страхотна/ с 6 години стаж и поличава 400 лв./има няма/ ....
384
2
 
0
 
! Отговори
415 преди 12 години
До 417Умишлени? Съмнявам се. Едва ли един неграмотно написан плакат би въздействал по специален начин. А в случая въздействието му е страшно отрицателно, че даскалите не заслужават парите си, което впрочем ни го казват и с тази статия.
383
0
 
1
 
! Отговори
до 415 преди 12 години
а може би грешките са били умишлени!!!...не мога и да си представя твоя вариант,наистина......
382
0
 
7
 
! Отговори
Станислав преди 12 години
Децата са огледало на родителите. Грях и престъпление към детето е да го оставиш да расте невежо и малограмотно. Защото е 21ви век. Защото конкуренцията на трудовия пазар е жестока. Безотговорно е и към държавата. Защото с *** и нискообразован народ няма как да има просперитет. Мястото на една държава под слънцето се завоюва и се брани с постижения в науката, техниката и културата, а за това трябват мозъци. Нека родителите да се замислят какво бъдеще и в каква държава ще осигурят на децата си.
381
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 414 Преди две години имаше правописни грешки на плакатите на протестиращите за пари учители. Един не посмя да им се присмее и да ги пита : " След като два плаката не можете да напишете, за какъв хикс имате наглостта да искате увеличение на заплатите?".
380
0
 
4
 
! Отговори
даааа преди 12 години
никога няма да забравя един надпис на витрината на един магазин за бижута в Габрово-"Намаление за абитЮрЕнти"...така ли собственика/управителя/персонала/фирмата която е изработила надписа не му е направило впечатление факта,че има допуснати 2 правописни грешки в една единствена дума.....срамота!
379
1
 
3
 
! Отговори
da,taka e преди 12 години
наистина сме неграмотнифакт!просто никой не иска да си признае,нивото на образованието страшно е паднало,гимназиалното и висшето,а това е така единствено поради факта ,че всяко учебно заведение иска да задържи повече кадри ,което от своя страна е равно на повече пари..хайде да не се залъгваме,че наистина е така....друг е въпросът ,че ако някой е ученолюбив ,ще излезе с много и много знания!.......