Калифорнийският технологичен институт – най-добрият ВУЗ в света

Харвард отстъпи в класацията за първи път от 8 години
Обновена: 6 окт 2011 10:28 | 6 окт 2011 10:27,
4
Калифорнийският технологичен институт – най-добрият ВУЗ в света
Изображение: caltech.edu

Университетът в Харвард за първи път от осем години насам не е лидер в световния рейтинг на Times Higher Education. Той се съставя от едноименното британско издание въз основа на данни, предоставени от агенцията Thomson Reuters.

Този рейтинг е най-сложният и балансиран от всички съществуващи и представлява списък на 200 най-добри университета в света, съобщи РИА Новости.

Лидер в тазгодишната класация е Калифорнийският технологичен институт, сравнително „младо“ висше учебно заведение с най-малкия размер и най-тясна специализация. Успехът на Калифорнийския технологичен институт се дължи на стабилните високи показатели по всички критерии на оценяване, както и на рязкото (16%) увеличаване на финансирането на научноизследователската му дейност.

Университетът в Харвард остава на второ място, което дели със Станфордския университет, отново в Калифорния.
Тазгодишната класация показва, че ВУЗ-овете в САЩ продължават да заемат водещи места в сферата на висшето образование. В първата десетка влизат седем американски университета, а сред най-добрите 200 техният брой е 75.

Държавата с най-добрите ВУЗ-ове след САЩ е Великобритания. Там са 32 от 200-те най-добри в света. Следват Холандия, Германия, Канада и Австралия. В списъка попадат още Швеция, Дания, Финландия, Белгия, Ирландия, Израел, Япония, Китай, Тайван, Сингапур, ЮАР и Бразилия. Според рейтинга на Times Higher Education не фигурира българско висше учебно заведение.

В отдавнашния спор между британските университети Оксфорд вече официално получи статут за най-добър, изпреварвайки този в Кеймбридж.

Оценяването на ВУЗ-овете става по 13 показателя, като преподаване, научноизследователска работа, международна дейност и начин на оценяване. Тази година скàлата на оценяване бе усъвършенствана, за да може университети, обръщащи по-голямо внимание на изкуствата, хуманитарните и обществените науки, да се „състезават“ с тези, специализирани в точните науки. Последните обикновено получават по-голямо финансиране, което влияе на оценката.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-добре класираният български е СУ и е на 900 и някое място. Пред него има стотина латиноамерикански и индийски.:) Руснаците не участват в класацията и никога не са участвали в нея.
3
2
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 12 години
И разбира се, университетът е частен. Свободният пазар отново триумфира!!!!!!!!!!!!!!
2
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде са руските университети, нещо не ги виждам в първите 200. Бива ли така.
1
10
 
6
 
! Отговори
MOGERATOR преди 12 години
MOQTA KLASACIQ E OSVIENCIM..... ,MAIDANEK. .....DAHAU. .... ZAKSENHAUZEN,....TREBLINKA.....