Дянков не дава бюджетни пари за частни училища

Борисов заръчва на Игнатов да убеждава парламента
31 мар 2012 09:26,
101
Дянков не дава бюджетни пари за частни училища
Симеон Дянков против идеята на Игнатов. Снимка: архив, БТА

Финансовото министерство е против  отпускането на бюджетни пари към частните училища, идея, лансирана от Сергей Игнатов. Тя е залегнала в  проектозакона за предучилищното и училищното  образование

Много министерства са имали забележки, а финансово ведомство е искало отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г. Това става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено образование.

„Има коментари в съгласувателната процедура, че това е било държавна помощ. Аз задавам въпроса защо не е държавна помощ в другите страни членки на Европейския съюз. Мога да ги изброя всички и да кажа кой и как го финансира. Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище. След като ние частично финансираме българските училища в чужбина, мисля че имаме задължения и към децата на територията на нашата страна.

Естествено е, че това ще повиши достъпа до образование и ще повиши цялата конкурентна среда”, защитава идеята си образователният министър.

„Коректно министърът представи конституционното задължение на държавата да обучава до 16 години, но при положение, че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т. нар. базов стандарт достъпа на всички до държавните училища да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, където общините ще се наложи в момента да търсят ресурс, за да финансират частните детски градини. Безспорно не започва от утре, но е предвидено в законопроекта”, включва се в дискусията зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

„Принципът парите следват ученика е добър. Той е либерален подход, изведен в повечето държави, но той трябва да бъде постигнат тогава, когато базовият стандарт и системата на средното образование, осигурено от държавата, е напълно изградена и всички проблеми в нея са решени”, категоричен е той.

Горанов посочва, че в западните практики, където са въведени и утвърдени тези модели, там когато държавата финансира, до голяма степен таксите, които се заплащат от родителите, са минимални. „Докато при нас такса от 7-8 хиляди лева, която се плаща, например, на година или на срок в едно частно училище, не знам по какъв начин ще бъде намалена с 1000 или 2000 лева, които държавата плаща за този ученик.

Това трябва да бъде гарантирано, за да има наистина равен достъп и да може един ученик да отиде както в държавно, така и в частно училище. В противен случай трансферът от публичната система на средно образование, която е недофинансирана към частната трудно може да се мотивира само с предизборни ангажименти”, казва Горанов.

Компромисен вариант предлага министър Нона Караджова, която предлага да се подпомага там, където не достигат места за детски градини и родителите са принуди да ги записват в частни.

 „Градовете са няколко, София е единият”, вметва Борисов и добавя, че и в двете предложения има логика.
„Тъй като и в двете неща има логика, има логика и в това, че в края накраищата данъкоплатците дали детето им е в частна или държавна, те дават своя данък. Логично е в единия случай или в другия да гледаме равно на тях, но това мисля, че може да стане в следващ период”, казва Борисов.

След това предлага на министъра на образованието да направи среща със сдружението на общините и да оттегли проектозакона. Игнатов обаче казва, че с общините няма проблеми и предлага промяната да влезе в сила от 2016 г., когато "наистина България ще бъде по-богата, а тези 10 милиона лева няма да бъдат решаващи". Премиерът приключва дискусията с думите: "Оставям на теб да ги убедиш в парламента".

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Игнатов да ходи да брои на мумиите зъбите и да не се меси в образованието ! То не е най-силната му страна ! Ако на мумиите не помогне , поне няма да им навреди !
72
0
 
13
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 12 години
И аз да съм на мястото на Дянков няма да дам! Никой не е задължен да осъществява глупостите на Сергей Игнатов. Аман от Сергеевци!
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТОЧНО ТАКА !!! НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВА НИТО СТОТИНКА ЗА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА.БЕДНИТЕ ХОРА НЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ПЛАЩАТ ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА БОГАТАШКИТЕ РАЗГЛЕЗЕНИ ***. НИТО СТОТИНКА ОТ НАРОДНИТЕ ПАРИ ЗА БОГАТИ ТУМБАЦИ.НЕКА ДА СИ ПЛАЩАТ КАТО ПОПОВЕ. НЕ ГИ ЖАЛЕТЕ - В ЧАСТНИ УЧИЛИЩА УЧАТ ИДИОТЧЕТАТА НА РАЗНИ ДЕБЕЛОГЪЗИ БАНКЕРЧЕТА, АДВОКАТЧЕТА , МУТРИ , ПОЛИТИЦИ И ДРУГИ ПОДОБНИ ИЗМЕТИ И *** , КОИТО И БЕЗ ТОВА ГРАБЯТ ОТ БЕДНИЯ НАРОД.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бай Иване,то като са го записали, че това го оставят за 2016, то е ясно че пак ще се занимават.
69
0
 
18
 
! Отговори
друг Иван преди 12 години
Да се прави ДИРЕКТНО финансиране на частното образование странно??? . 1. Няма на планетата развита държава която да го прави. И това не е случайно.Да разпределяш ПАРИ на данъкоплатеца директно в определен частен бизнес си е чист комунизъм и поставянето на въпроса показва че управляващите нямат Идея за Образование!!! Така че братя българи да се надяваме че Бойко Боросиров и Герб ще започнат да мислят и за по-далечното бъдеще и не се излагат повече с тази глупост.
68
0
 
18
 
! Отговори
бай Иван преди 12 години
ТУК не става въпрос за децата на едни и други представители на обществото а за това, че часното образование си е бизнес и държавата няма никакво основание и право директно да финансира. Това показва че министър Игнатов не е наясно с тематиката - така че въпроса е принципен и за съжаление Игнатов няма разбиране по тези проблеми
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Игнатов да седне с представители на частния бизнес и да уточнят стратегията за икономическо развитие през следващите 20 , 30 , а защо не и 50 г. Да се субсидират и подпомагат онези Висши учебни заведение , които ще подготвят кадри за обществения и икономически живот на страната ! Щото някой може да иска да учи история на чукчите в Аляска , ама тогава да си плаща , а не да чака от държавата !
66
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам 29 трудов стаж и редовно съм си плащал данъци , осигуровки и вс.останало ! Само , че ми писна от данъците ми да се подпомагат *** , частни болници , частни училища , *** частни университети идр. подобни глупости ! Айде да ме подпомогнат и мен малко !
65
0
 
12
 
! Отговори
До 32 преди 12 години
Ако родителите на децата посещаващи частните училаща могат да докажат абсолютно и безусловно всичките си доходи , нека да получават държавна субсидия ! Но ми се струва , че повече от тях ще премълчат за "първия милион" !
64
0
 
17
 
! Отговори
иванова преди 12 години
Министърът да осигури повече пари за държавните училища,така че да не бъдат принуждавани децата ни да бъдат по 30 ученика в клас!В колко градове и села в България има частни училища?Медиите гърмят,че хората без заплати ще спират децата си от училище,а министърът явно не е в час!
63
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е луд тоя,който яде баницата,луд е тоя,който му я дава!
62
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като си правят частни училища,да си ги ИЗДЪРЖАТ сами!Моите деца ходят в ДЪРЖАВНО училище!Там плащам!
61
1
 
20
 
! Отговори
За пръв път!!! преди 12 години
За пръв път, откакто е на власт, еврейският зет Шимон Дянков-Фройнд заема позиция, която е в интерес на България и българите. НИКАКВИ ДЪРЖАВНИ ПАРИ ЗА ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА. Това окончателно ще съсипе и без това закъсалото БЕЗПЛАТНО ДЪРЖАВНО образование.
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е!!!!
59
0
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Казвате, че богатите също плащали данъци.Но, обикновено богаташите се осигуряват на минимална заплата.Дори познавам такива, които даже и детски надбавки получаваха, заради "ниските " си доходи.Не е редно частните училища да се финансират от държавата!
58
0
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Прав е Дянков!Ако държавните училища бяха ремонтирани и санирани на 100% и тези училища не бяха със свити делегирани бюджети, т.е. МОН да разполага с достатъчно средства, тогава няма лошо да се финансират и частните училища.Но, по време на криза и с тънещи в разруха държавни училища , това не е справедливо към българските деца, които нямат достъп до частните!
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
" Азащо не е държавна помощ в другите европейски страни "- Игнатов .А какъв е стандарта в другите страни бе другарю египтолог ? Кога ще изравните или поне ще доближите условията на труд и обучение до тези в европейските страни ?Ама като видите пари и освирепявате всички , нали ?
56
0
 
14
 
! Отговори
roni преди 12 години
Дянков е напълно прав! Игнатов си тегли чергата към себе си! Нали е от Измисления университет!
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе къде са данъчните облекчения, то и сега си ги вземат, къде са наливането на милиони и то от една бедна държава, която почти не отпуска пари даже за финансиране на научни изследвания, та учените избягаха от нея.
54
1
 
7
 
! Отговори
до 60 преди 12 години
И кои са тези държави в Европа? Защото Щатите не го правят.