Дянков не дава бюджетни пари за частни училища

Борисов заръчва на Игнатов да убеждава парламента
31 мар 2012 09:26,
101
Дянков не дава бюджетни пари за частни училища
Симеон Дянков против идеята на Игнатов. Снимка: архив, БТА

Финансовото министерство е против  отпускането на бюджетни пари към частните училища, идея, лансирана от Сергей Игнатов. Тя е залегнала в  проектозакона за предучилищното и училищното  образование

Много министерства са имали забележки, а финансово ведомство е искало отделянето на средства за деца от частни детски градини и частни училища да се отложи за 2016/2017 г. Това става ясно от публикуваната стенограма от последното правителствено образование.

„Има коментари в съгласувателната процедура, че това е било държавна помощ. Аз задавам въпроса защо не е държавна помощ в другите страни членки на Европейския съюз. Мога да ги изброя всички и да кажа кой и как го финансира. Ние казваме, че не финансираме частното училище, но това е принципът парите следват ученика и наше конституционно задължение е да осигурим до 16-годишна възраст достъпа до училище. След като ние частично финансираме българските училища в чужбина, мисля че имаме задължения и към децата на територията на нашата страна.

Естествено е, че това ще повиши достъпа до образование и ще повиши цялата конкурентна среда”, защитава идеята си образователният министър.

„Коректно министърът представи конституционното задължение на държавата да обучава до 16 години, но при положение, че ние все още не сме покрили като финансови необходимости на 100% т. нар. базов стандарт достъпа на всички до държавните училища да се говори, че осигуряваме допълнителен достъп, отделяйки от ограничения ресурс, за да даваме на частни училища, е прибързано и крие доста рискове както по отношение на средното образование, така и по отношение на частните детски градини, където общините ще се наложи в момента да търсят ресурс, за да финансират частните детски градини. Безспорно не започва от утре, но е предвидено в законопроекта”, включва се в дискусията зам.-финансовият министър Владислав Горанов.

„Принципът парите следват ученика е добър. Той е либерален подход, изведен в повечето държави, но той трябва да бъде постигнат тогава, когато базовият стандарт и системата на средното образование, осигурено от държавата, е напълно изградена и всички проблеми в нея са решени”, категоричен е той.

Горанов посочва, че в западните практики, където са въведени и утвърдени тези модели, там когато държавата финансира, до голяма степен таксите, които се заплащат от родителите, са минимални. „Докато при нас такса от 7-8 хиляди лева, която се плаща, например, на година или на срок в едно частно училище, не знам по какъв начин ще бъде намалена с 1000 или 2000 лева, които държавата плаща за този ученик.

Това трябва да бъде гарантирано, за да има наистина равен достъп и да може един ученик да отиде както в държавно, така и в частно училище. В противен случай трансферът от публичната система на средно образование, която е недофинансирана към частната трудно може да се мотивира само с предизборни ангажименти”, казва Горанов.

Компромисен вариант предлага министър Нона Караджова, която предлага да се подпомага там, където не достигат места за детски градини и родителите са принуди да ги записват в частни.

 „Градовете са няколко, София е единият”, вметва Борисов и добавя, че и в двете предложения има логика.
„Тъй като и в двете неща има логика, има логика и в това, че в края накраищата данъкоплатците дали детето им е в частна или държавна, те дават своя данък. Логично е в единия случай или в другия да гледаме равно на тях, но това мисля, че може да стане в следващ период”, казва Борисов.

След това предлага на министъра на образованието да направи среща със сдружението на общините и да оттегли проектозакона. Игнатов обаче казва, че с общините няма проблеми и предлага промяната да влезе в сила от 2016 г., когато "наистина България ще бъде по-богата, а тези 10 милиона лева няма да бъдат решаващи". Премиерът приключва дискусията с думите: "Оставям на теб да ги убедиш в парламента".

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Толкова "добрият" принцип "парите следват ученика" доведе дотам, че се правят цели паралелки с агресивни ***, събирани от път и над път, които ежечасно застрашават живота и на учителите си (в часа), и на другите деца в училището (през междучасието). И това се търпи заради парите! Да дойде Игнатов и да изкара един час по история в такъв клас, пък после ще си говорим! Че и да ги научи на нещо за древния Египет, стига да не бъде улучен от летяща саксия, докато говори.
12
1
 
3
 
! Отговори
Седянко преди 12 години
Ще го изтърпим още малко. ***!
11
2
 
13
 
! Отговори
Равни, по-равни преди 12 години
Дянков е прав! Родителите на децата от частните училища доброволно заплащат по 7-8 хил.лева годишно, така че за тях не е проблем да ги финансират. Учителите там получават достатъчно добри заплати, в сравнение с останалите си колеги. А държавните училища често са в плачевно състояние, директорите им се чудят откъде да намерят средства за ремонти и за модернизиране на материалната база. Там да се вложат средства за да има наистина равнопоставеност. А българските училища в чужбина не са частни.
10
1
 
5
 
! Отговори
valq преди 12 години
Palna glupost e 4astnite u4ili6ta da badat finansirani ot darjavata !
9
2
 
7
 
! Отговори
777 преди 12 години
ОБРАЗОВАНИЕТО ОТ 22Г. Е ,КАТО ПОГОВОРКАТА ,,МНОГО БАБИ ХИЛАВО ДЕТЕ,,.PEЗУЛТАТА Е КАТАСТРОФА!НО СЛЕД ,КАТО ПРИРАВНИХА ДЕЦАТА НИ, СЪС КАСИЧКА СЪС ПАРИ ЩЕ Е ТАКА!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Задавам си въпрос защо на Запад и в САЩ търсят лекари от чужбина? Дали е само заради по-доброто здравеопазване или високите такси за обучение при тях ? Но най-вече пресметливите западняци са преценили,че им излиза да взимат готови продукти, хем могат да си избират най-доброто. Не са инвестирали и половин цент в тяхното отглеждане и образование.Затова който иска да работи в чужбина, да си плаща образованието на българските данъкоплатци, които са потрошили сума ти пари .
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Игнатом съвсем полудя! То не беше Азис и "модерни" автори дето и той не ги е чел. Не беше безплатен транспорт за циганчетата. Не беше какви ли не измишльотини... Образованието ни е в КОЛАПС , а той пари иска за да налива в ЧАСТНИЦИ О.оБоко вместо да му скръцне със зъби ,та поне малко уважение да заслужи ,той го и подкрепя.... Леле мали ,каква наглост!
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В случая е прав! Частното затова е частно- защото не се финансира от държавата. Има достатъчно държавни учелища- стига да искат да учат!
5
4
 
21
 
! Отговори
НЕ преди 12 години
Не на подпомагането на частните училища! Не стига че направихте от децата ни стока и училищата приемат колкото могат повече без да имат база. Учат на две смени и нямат салони за физическо. Не се прилага правилника за да не изгубят деца.Сега ще наливат пари в училища където ще учат богоизбрани, защото започне ли да плаща там държавата ,то те НЯМА да са повече частни! Там класовете са до 10 деца и ги карат с бусче... Неща пак кражби се очертават...
4
3
 
22
 
! Отговори
Shark преди 12 години
Тоя *** можел и правилно да мисли. Разбира се че не е редно да се дават бюджетни средства за частни училища. Те събират достатъчно високи такси. И нормално Игнатов да настоява за това, та нали идва от измисления НБУ. То по тазци логика да се дадат бюджетни средства и на частните фирми. Ами да, частните учебни заведения са си тип частни фирми, това си е частен бизнес, да се оправят на пазара.
3
3
 
21
 
! Отговори
хидко преди 12 години
разбира се,че не е логично да се дават пари на частното образование в момента. трябва да се оптимизира държавното. по-лесно е обаче да се направи другото и да се развява байряка,че видите ли, осигурили сме равни възможности пред всички деца. това е тъпо!
2
2
 
10
 
! Отговори
Калин преди 12 години
Я да видим кои кръгове и около кого щяха да се облагодетелстват!Сергей мисли за чиновниците си, за екипа си :) Тези смешници като започнат да правят Образование тогава да искат !!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между частно и държавно има голяма разлика ..