Целите на министерството и родителите от детските кооперативи са едни и същи!

Зам.-министър Милена Дамянова за държавното обучение и алтернативните практики
Обновена: 9 дек 2012 16:48 | 9 дек 2012 09:15, Петя Славова
37
Целите на министерството и родителите от детските кооперативи са едни и същи!
Снимка: Facebook

Недоволни родители планират да излязат на протест в сряда пред сградата на парламента срещу Закона за предучилищното и училищното образование.

Те са против задължителната детска градина за 4-годишните и настояват да имат право на избор за начина на отглеждане на децата си, както и да се разрешат родителските кооперативи.

"Никой не пречи на родителите до 5-годишна възраст, а съответно от 2016 г. – до 4-годишна възраст, да отглеждат децата както и където намерят за добре. Това обясни пред Dnes.bg зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Идеята задължителното предучилищно възпитание да започва от 4-годишна възраст, обаче предизвиква поредното недоволство на родители, които предпочатита да обучават децата си в родителски кооперативи. Това е  алтернативна форма на обучение, в която родители се грижат сами за обучението на децата си - в безопасна среда, близка до семейната. Всеки родител има различна степен на ангажираност. Участва в заниманията на децата, готви и чисти. Обикновено се наема къща или апартамент в кооперация на първи етаж с двор, където децата да могат да играят.

Самото явление „родителски кооператив“ е познато по света от около 100-тина години. Началото е дадено от университетски преподаватели в Чикаго, които създават първата градина, където участието на родителите е основно. Практиката от добрите резултати бързо се разпространява в Канада, Австралия и Нова Зенландия. А в Европа родителските кооперативи са често срещани във Великобритания, Холандия и други страни.

У нас те съществуват от около 10 години. Според родителите, избрали тази форма на обучение за децата си, предимството им е в малката група, в която учителите имат възможност да обърнат индивидуално внимание на всяко дете, както и в позитивното възпитание, където не се прилага контрол чрез насилие и наказание. „Сегашният закон, който действа, не дава възможност за подобно възпитание", признава и зам.-министър Дамянова. "Частните детски градини имат възможност да прилагат алтернативна форма, подобно на Валдорфска школа или Монтесори, но тези, които го правят са малко.

Аз съм от хората, които твърдят, че тези системи имат много позитиви и положителни похвати", заяви Дамянова и добави: "Новият закон дава възможност на всяка една детска градина, независимо дали е общинска или частна, да прилага всяка една от тези системи. Позитивните климат и нагласи са заложени като текстове в закона.“

Проблем Милена Дамянова намира в разбиране на голяма част от обществото ни, което още смята, че натискът и силовите мерки са начинът на превъзпитание. „Съвременните деца имат нужда от различни похвати и те ни го показват всеки ден“, отбеляза тя.

Зам.-министърката се съгласи, че този нов метод на възпитание все още е дефицит на образователната система, прилагаща се в България. „От една страна, голяма част от учителите не са запознати с тези техники, но и смея да твърдя, че преподавателите в предучилищното възпитание са доста по-напред от тези в училищното", каза още Дамянова. "Вярно е, че има една много стара програма – от средата на 90-те години, която е абсолютно неадекватна на съвремието. След това обаче се изработи ново образователно изискване, по което работят по-иновативните учителите, които са и по-добре квалифицирани", добави тя.

Министерството на образованието предвижда в новия проектозакон и обучение и квалификации на учители. „Няма как да искаме от учителите да работят по нови програми, без да им помогнем те да се запознаят с тях", отбеляза Милена Дамянова. 

В бюджета за следващата година са заложени 30 милиона лв. за строеж на детски градини и допълнителни места, което може да доведе до по-малък брой на децата в групите, което е голям проблем в държавните ясли и детски градини. „Не може в една група да има 35 деца и да искаме оптимално качество“, смята Милена Дамянова. Тя обаче не уточни какъв трябва да е оптималният брой на децата в една група.

В новия закон кооперативите могат да съществуват по начина, по който са били досега, но така няма да получат финансиране. Единствено това ще е възможно, ако родителският кооператив се регистрира като юридическо дружество с нестопанска цел или сключи договор с частна градина, като се превърне в неин филиал. Това ще стане възможно от 2016 г., когато и частните градини ще получават финансиране от държавата, а тяхната мотивация да приемат кооперативи като филиал ще са още допълнително отпуснати средства от държавата.

„Това ще балансира разпределението на местата, защото в момента таксите в тези градини са високи и много хора не могат да си позволят да се възползват от тях, въпреки че материалната база е по-добра и децата в групи са по-малко“, отбеляза Дамянова. Според нея частните детски градини няма да вземат пари от родителите за тези дейности, които държавата покрива. Това автоматично ще намали таксите и те вече няма да бъдат непосилни за тези родители.

Подобно решение ще бъде добро и за учителите в детските кооперативи, които ще получават диференцирано заплащане и придобивки, от които се възползват техните колеги от едно училище. По този начин ще има и регламентирана отговорност, която ще носят преподавателите и директорът на съответното учебно заведение, смята зам.-министърът.

Тя каза още, че законопроектът включва родителите като участници в образователния процес. Дамянова изтъкна, че проблем в образователната система понякога има и от незаинтересоваността на част от родителите. Те трябва непрекъснато да бъдат привличани да участват по най-различни форми, обясни още Дамянова и добави: Много често учителите и директорите срещат нежелание от страна на родителите за едно по-активно участие.“

Родителите, избрали за децата си алтернативната форма на обучение - кооперативите, виждат в новия законопроект опасно вмешателство на държавата в начина, по който се опитват да отглеждат децата си. Милена Дамянова обясни, че от срещите с тези хора е останала с впечатление, че една част от тях са избрали кооперативът, поради липса на места в детските градини за съответната възраст, но от друга, лично го тълкува и като недоверие в образователната система. "Целите на министерството са същите, каквито са и на родителите от кооперативите",  опита се да успокои нарасналото напрежение Милена Дамянова.Оставало само да се намери формата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Дядото преди 11 години
Давате ли си сметка колко пари ще взема една *** с десет деца ,засрамете се едно дете не можете да гледате, от вас няма място в кафетата , и цигарки от 5-6 лв. Вашето искане е политическо ,пенсионерите живеят с 150лв. И не мъркат като вас. Тези преговарящи като ги гледам как са облечени не ми се вярва парите да не им стигат Хайде серГей ви зове,да свалим правителството.
33
3
 
8
 
! Отговори
hjk преди 11 години
Защо институции ще възпитават децата на любящи родители? Ние родителите само да ги раждаме ли? Искат да ги вземат от малки и да ги държат по цял ден? Половината майки са безработни -какъв е проблема да си гледат децата Защо строят ясли вместо да оставят децата при майките им?
32
5
 
16
 
! Отговори
Отново преди 11 години
В педагогическите факултети влизат най-слабите кандидат-студенти,които не са приети никъде другаде!Защо е така?Защото след 40-годишен педагогически стаж вземам пенсия около 250 лв.Спрете "новия"проекто -закон и да започне ново общонародно обсъждане на поблемите в образованието,и във висшето,и как ще се решават!Този министър-боксьор и заместничката му,която мига като мишка в трици да се оттеглят!
31
0
 
9
 
! Отговори
djon преди 11 години
Безплатна ли ще бъде услугата защото не виждам как ще те задължават иначе-а за *** кой ще плаща,а безработните.......
30
1
 
14
 
! Отговори
Алтер преди 11 години
Какъв абсурд-родителите изпревариха МОМН по разбирания и практика за демократичност и хуманно отношение към децата!?В духа на 18-ти век е и "новият" образователен закон-напълно се разминава ,както и самото министерство,със съвременните тенденции и практики в развитието на училището."Мухлясали" в далечното минало са и преподавателите с хаджигенчовите си виждания.Колко от тях владеят чужди езици,имат публикациис импакт фактор,участват в международни конференции!?В педагогическите факултети влизат
29
0
 
2
 
! Отговори
Hamamov преди 11 години
detzata ot selata Tihomir i Strashimir sabirat stotinki da kupyat bileti za bg vlaka ot Sofia do Tihomir i Strashimir za bg Koleda na vsichki bg deputati ot bg parlamenta, na bg ministrite i bg prezidenta . ste ima ukraseni elhi s podaratzi pod elhite za bg politicheskite maje i jeni. patuvaneto s bg vlaka v 2 posoki ste e plateno s stotinkite na detzata. kolko li dushi ste doidat da si vzemat lichno podaratzite?!
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изключително жестоко е да отнемеш детето от семейството му на 4 години!!
27
2
 
17
 
! Отговори
Молба преди 11 години
Гледах едно предаване, в което Дянков каза, че знаел как се отглеждат деца - самият той имал две.О, Боже, моля те, дай очи на тези управници, да видят истинския хал на народа, не само себе си!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мамка ви...като става въпрос за децата ни евала ни прави,че сме единодушни!Във връзка с панаира на книгата,нещо ми направи впечатление.Дори с процент отстъпка,отново са надули цените на книгите с по 2-3 лв.Това нормално ли е?И цялата тая пошлост-кой следи за съдържанието на детските книжки-освен че нямат никаква естетика на графичното оформление,езикът им е неграмотен!
25
2
 
14
 
! Отговори
лобист преди 11 години
Ми то само с любопитство не става! Трябват и знания, и опит, и далновидност! Пълен хаос цари в главите на управниците ни и по отношение на обучението и възпитанието на децата ни! Законът за образованието е запъртък - ще създаде много повече проблеми, отколкото ще реши!
24
1
 
17
 
! Отговори
Дядо Петър преди 11 години
Щом има заложена програма с пари - връщане няма.Парите трябва да напълнят гушките на приятелчетата, а комисионните - нашите джобчета и партийната ни касичка.А пък децата - на конвейр за верноподаници.На "управляващата" ни разбойническа шайка.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За ви е честит ЕВРЕЙСКИЯ съюз!!!Да ви е честита и туземната кратуна!
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Три години и половина се движим без двигател.ДРУГИ НИ БУТАТ.
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМАМЕ ПРАВИТЕЛСТВО!!!
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе не можахте ли да разберете,че ония от Брюксел само да кихнат,и мутро-милиционерите,както ги наричате,кашлят цяла година.Нямаме собствена политика,нямаме собствена стратегия,нямаме собствен суверенитет,нямаме...,защото нямаме акъл.
19
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е в интерес на новия световен ред - колкото по-рано децата се отделят от семейството толкова по-лесно е промиването на мозъците. Целта е ясна да станат послушен митрял.
18
0
 
30
 
! Отговори
-10 преди 11 години
Сами си ги натресохме мутро-милиционерите да ни управляват. А сега се възмущаваме на простотиите им. От една страна няма достатъчно места в детските градини, от друга свалят непрекъснато възрастта за задължително посещаване на такива. Моля, да излезе някой герберски *** и да ми обясни как ще се случи всичко това? По бай Тошово време се редяхме на опащки за хляб, сега, по времето на неговите охранители се редим на опашки за детски градини за да не нарушаваме закона. Демек, вечните престъпници!
17
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз лично съм ходил по мъките за да настаня детето си в детска градина но считам този закон за *** и недемократичен. Ами ако живея далече от големия град???? Как аджаба ще водя детето си всяка сутрин на детска градина? Това нещо започва да ми понамирисва на Северна Корея или нещо от сорта.
16
1
 
30
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ЗАМ-МИНИСТЪР Милена ДАМЯНОВА: ""Никой не пречи на родителите до 5-годишна възраст, а съответно от 2016 г. до 4-годишна възраст, да отглеждат децата..."КОМЕНТАР: Това е изказ на зам-министър на ОБРАЗОВАНИЕТО- т.е. чиновник, който е призван да се грижи за ограмотяването на нацията! Правилно е да се каже- родителите на ДЕЦА до 5-годишна възраст!
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мен това е начин да набутат циганчетата в детските градини и принудително да ги интегрират с българските деца. Не разбират ,че нормалните родители веднага ще дръпнат децата си и скоро ще има обособени градини само на българчета и само на ***. При положение ,че знаем как си плащат те ,то вторите ще бъдат типична извадка на *** битие и няма да намират лесно учителки...Не виждам никакъм смисъл в това вкарване на децата задължително да "учат"....!