Целите на министерството и родителите от детските кооперативи са едни и същи!

Зам.-министър Милена Дамянова за държавното обучение и алтернативните практики
Обновена: 9 дек 2012 16:48 | 9 дек 2012 09:15, Петя Славова
37
Целите на министерството и родителите от детските кооперативи са едни и същи!
Снимка: Facebook

Недоволни родители планират да излязат на протест в сряда пред сградата на парламента срещу Закона за предучилищното и училищното образование.

Те са против задължителната детска градина за 4-годишните и настояват да имат право на избор за начина на отглеждане на децата си, както и да се разрешат родителските кооперативи.

"Никой не пречи на родителите до 5-годишна възраст, а съответно от 2016 г. – до 4-годишна възраст, да отглеждат децата както и където намерят за добре. Това обясни пред Dnes.bg зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

Идеята задължителното предучилищно възпитание да започва от 4-годишна възраст, обаче предизвиква поредното недоволство на родители, които предпочатита да обучават децата си в родителски кооперативи. Това е  алтернативна форма на обучение, в която родители се грижат сами за обучението на децата си - в безопасна среда, близка до семейната. Всеки родител има различна степен на ангажираност. Участва в заниманията на децата, готви и чисти. Обикновено се наема къща или апартамент в кооперация на първи етаж с двор, където децата да могат да играят.

Самото явление „родителски кооператив“ е познато по света от около 100-тина години. Началото е дадено от университетски преподаватели в Чикаго, които създават първата градина, където участието на родителите е основно. Практиката от добрите резултати бързо се разпространява в Канада, Австралия и Нова Зенландия. А в Европа родителските кооперативи са често срещани във Великобритания, Холандия и други страни.

У нас те съществуват от около 10 години. Според родителите, избрали тази форма на обучение за децата си, предимството им е в малката група, в която учителите имат възможност да обърнат индивидуално внимание на всяко дете, както и в позитивното възпитание, където не се прилага контрол чрез насилие и наказание. „Сегашният закон, който действа, не дава възможност за подобно възпитание", признава и зам.-министър Дамянова. "Частните детски градини имат възможност да прилагат алтернативна форма, подобно на Валдорфска школа или Монтесори, но тези, които го правят са малко.

Аз съм от хората, които твърдят, че тези системи имат много позитиви и положителни похвати", заяви Дамянова и добави: "Новият закон дава възможност на всяка една детска градина, независимо дали е общинска или частна, да прилага всяка една от тези системи. Позитивните климат и нагласи са заложени като текстове в закона.“

Проблем Милена Дамянова намира в разбиране на голяма част от обществото ни, което още смята, че натискът и силовите мерки са начинът на превъзпитание. „Съвременните деца имат нужда от различни похвати и те ни го показват всеки ден“, отбеляза тя.

Зам.-министърката се съгласи, че този нов метод на възпитание все още е дефицит на образователната система, прилагаща се в България. „От една страна, голяма част от учителите не са запознати с тези техники, но и смея да твърдя, че преподавателите в предучилищното възпитание са доста по-напред от тези в училищното", каза още Дамянова. "Вярно е, че има една много стара програма – от средата на 90-те години, която е абсолютно неадекватна на съвремието. След това обаче се изработи ново образователно изискване, по което работят по-иновативните учителите, които са и по-добре квалифицирани", добави тя.

Министерството на образованието предвижда в новия проектозакон и обучение и квалификации на учители. „Няма как да искаме от учителите да работят по нови програми, без да им помогнем те да се запознаят с тях", отбеляза Милена Дамянова. 

В бюджета за следващата година са заложени 30 милиона лв. за строеж на детски градини и допълнителни места, което може да доведе до по-малък брой на децата в групите, което е голям проблем в държавните ясли и детски градини. „Не може в една група да има 35 деца и да искаме оптимално качество“, смята Милена Дамянова. Тя обаче не уточни какъв трябва да е оптималният брой на децата в една група.

В новия закон кооперативите могат да съществуват по начина, по който са били досега, но така няма да получат финансиране. Единствено това ще е възможно, ако родителският кооператив се регистрира като юридическо дружество с нестопанска цел или сключи договор с частна градина, като се превърне в неин филиал. Това ще стане възможно от 2016 г., когато и частните градини ще получават финансиране от държавата, а тяхната мотивация да приемат кооперативи като филиал ще са още допълнително отпуснати средства от държавата.

„Това ще балансира разпределението на местата, защото в момента таксите в тези градини са високи и много хора не могат да си позволят да се възползват от тях, въпреки че материалната база е по-добра и децата в групи са по-малко“, отбеляза Дамянова. Според нея частните детски градини няма да вземат пари от родителите за тези дейности, които държавата покрива. Това автоматично ще намали таксите и те вече няма да бъдат непосилни за тези родители.

Подобно решение ще бъде добро и за учителите в детските кооперативи, които ще получават диференцирано заплащане и придобивки, от които се възползват техните колеги от едно училище. По този начин ще има и регламентирана отговорност, която ще носят преподавателите и директорът на съответното учебно заведение, смята зам.-министърът.

Тя каза още, че законопроектът включва родителите като участници в образователния процес. Дамянова изтъкна, че проблем в образователната система понякога има и от незаинтересоваността на част от родителите. Те трябва непрекъснато да бъдат привличани да участват по най-различни форми, обясни още Дамянова и добави: Много често учителите и директорите срещат нежелание от страна на родителите за едно по-активно участие.“

Родителите, избрали за децата си алтернативната форма на обучение - кооперативите, виждат в новия законопроект опасно вмешателство на държавата в начина, по който се опитват да отглеждат децата си. Милена Дамянова обясни, че от срещите с тези хора е останала с впечатление, че една част от тях са избрали кооперативът, поради липса на места в детските градини за съответната възраст, но от друга, лично го тълкува и като недоверие в образователната система. "Целите на министерството са същите, каквито са и на родителите от кооперативите",  опита се да успокои нарасналото напрежение Милена Дамянова.Оставало само да се намери формата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
11
 
! Отговори
Сюлейман преди 11 години
ГЕРБ въвежда данъка девширме.
13
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такъв филм за задължителност от 4 до 7 г.!Дори ако трябва да се извади медицинско на детото за някаква мнима болест и то да не ходи на градина. Защо родителите трябва да подчинят рожбата си на експериментите на една шайка ***, които просто са решили да усвояват накякви пари и да произвеждат децата като калъпи ***, с който да мият собствената душевна мръсотия и некадърност!
12
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
зарежете това министерство няма нужда от него и без това децата ви не учат а само друсат!Направете си комуни, а не комитети *** дрисльовци и без това откакто учителите са без права и няма казарма само отчети за това че децата за нищо не стават.Бат Боко да са намеси и който сгафи на Ловеч кариерата да отваря!
11
1
 
29
 
! Отговори
даа преди 11 години
По този начин едно е сигурно-че повечето деца никога не проумяват какъв всъщност е истинския смисъл на ученето. Не знаят, че за да научат нещо, първо трябва да го разберат. А какво става сега- още 3 годишните в детските градини имат УЧЕБНИЦИ. На 4г. имат часове по МАТЕМАТИКА и БЕЛ. Я ги питайте колко разходки правят сред природата, колко практически занимания имат? Не говоря за пластилини и др., а например за готвене, раз/глобяване на играчки-такива неща, съвместни игри-проекти и т.н.
10
3
 
13
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Като си толкова навит, прати си детето на 4 г. да се учи от деца възпитани от въпросните родители. Айде цъкни ми минус сега.
9
1
 
22
 
! Отговори
даа преди 11 години
1 е абсолютно прав!Нио не се постига,като се карат 4 годишни деца да се държат и да учат все едно са на 8.Повечето успяват за кратко да наизустят нещо от материала,с цената на много стрес и умора и абсолютно никаква игра.До 2 месеца след това всичко е забравено,защото не е било разбрано,а назубрено,за да е доволна госпожата и да не вика.Такава система е абсолютно безполезна,а някъде има учителки, клоито наказват с шамари и при които е напрво вредна.
8
9
 
12
 
! Отговори
123 преди 11 години
Каквито родителита,такива и децата.Не стават чудеса!!!После друг ни бил виновен .Хайде сега давайте с минусите и дано ви стане по-леко!!!Хубав ден на всички.
7
2
 
27
 
! Отговори
Стига преди 11 години
Тая зам.министърка да ходи да го д на тъпия си началник, щот много нещо се размириса от това министрество.Стига експерименти с дечицата и без това от стрес българите вече и деца не могат да имат.Всичко стана инвитро
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата са голям бизнес, естествено че ще преследват родителите които не искат да се ръсят на близки до властта частни фирми. Ясно е че идеята за детските кооперативи в България ще бъде опорочена. А и е хубаво навреме да лишават децата от домашно възпитание и ценности, та още от малки да ги правят биг-брадър ***.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Учебните програми съсипват децата...изпреварили са ги с 2 години напред поне и децата от толкова много сложна за асимилиране информация се натоварват ужасно много психически. Сега като отварям математиката за 8-ми клас и изпадам в потрес. Задачи които съм ги учил в 11 клас (преди 20 години завърших) има вътре.
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отново варианти как да налеят държавни парици на верни авери. 23 години гледаме как частника е качествен.
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ми кажат- изискаване от Евросъюза.Чакайте бе хора въобще не е известно колко дълго време ще просъществува тоя съюз.Най-вероятно ако нещата продължават в същият дух ще се е разпаднал до 10 години.Във всеки случай не е нещо стабилно.Има 2-3 горе долу добри икономики и останалите са жмел.Сякаш не виждате как си отпускат,кредити,печатат си пари и си подправят резултатите.Само ние се напъваме като един *** Гюро Михайлов в средата на цирково представление.Кога ли българинът е могъл да мисли..
2
1
 
34
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Какво да говорим за детското образование ,като на кориците на тетрадките се мъдрят голите *** на чалгапевиците!!!!
1
1
 
35
 
! Отговори
подител преди 11 години
Я оставете децата на мира ,за да си изживечт нормално детство . Те на 4 год. ходят още с памперси!!! Обърнете внимание на учебните програми ,защото са гола вода!!! На книга трябва да са вундеркини ,а де факто нищо не знаят!!!