„Онче, бонче, счупено законче“

Какви са предимствата на алтернативните форми на обучение
Обновена: 13 дек 2012 08:12 | 12 дек 2012 17:11, Петя Славова
35

Снимка: Булфото
Под съпровода на детски песнички и „Онче, бонче, счупено законче“ стотина родители се събраха в студения 12 декември, за да изразят несъгласието си с новия проектозакон за предучилищното и училищно възпитание, който вече е в парламента и чака да бъде приет на второ четене.

Някои от присъстващите бяха довели и децата си. Недоволството на майките и бащите бе предизвикано от промяната, влизаща в сила от 2016 г., според която задължителното предучилищно възпитание ще започва от 4-годишна възраст. Другото искане на родителите бе да има официално становище за алтернативните форми на обучение, каквито са родителските кооперативи, които в България съществуват от десетина години.

С надписи „Имаме право на избор“ и „Кооператив за нашите деца“ хората постояха известно време пред Народното събрание, след което част от тях участваха в кръгла маса с експертите, изготвили новия проектозакон.

Според Петя Миронова, чието 2-годишно дете посещава родителски кооператив, „в съществуващите в момента форми, с изключение на кооперативите, родителите нямат реална възможност да влияят на методите на обучение и на околната среда, в която расте тяхното дете“. 

Психологът Петя Гиева, която е и учител в родителски кооператив, разясни какво точно означават алтернативните форми на обучение. „Има две много основни разлики в съществуването на един кооператив от държавните градини. Първият изключителен белег е активното участие на родителя, в чиито задължения влизат наема на помещението, плащането на сметките, готвенето, чистенето и подкрепата на учителя, който работи с децата. Другата много голяма разлика е иновативните практики, които се случват вътре. Това е съвременен тип образование с подход, който е изцяло насочен към личността на детето. Това го позволява и самият формат на малката група, отбеляза още специалистът. Много често срещан предразсъдък е това, че ако дете е в по-голяма група, има възможност по-бързо да се социализира. Петя Гиева смята, че подобно твърдение стои с обратен знак, погледнато през психологическата лупа.

Според нея е много трудно да се обърне внимание към индивидуалните нужди на детето и неговия личен темп на развитие, в съществуващите в момента големи групи в държавните детски градини, където има само един адекватен експерт. „Често се пренебрегват базисни нужди и учителят е поставен в ролята само да решава конфликтите между децата и да държи една относително спокойна среда на общуване", отбелязва още психологът. "В кооперативите се дава повод за много по-интензивно протичане на всякакви процеси – общуване и трупане на умения. Децата по-бързо учат, когато са поставени в една спокойна, близка до домашната среда", смята специалистът.

Петя Гиева посочва още, че новият проектозакон променя много малко неща. „Статусът на държавното образование е почти неизменчив, въпреки че търпи много силна критика. В момента държавното образование не е ревизирано от десетки години насам и носи много остарели методи за работа с деца и изключва ролята на семейството като част от този процес на отглеждане и възпитание. Най-противоречивият тезис от закона бе задължителният характер на това образование, както и ниският праг, в който децата се налага да влизат в него. Психологът обясни, че за една такава крехка детска възраст като 4-годишната, подобно институционализиране се съпреживява доста травматично. Рязката и често насилствена раздяла с близък човек разклаща основите на сигурността на детето и много рядко този опит носи някаква позитивна нагласа.

Силният родителски отпор отвори пространство за диалог между Асоциация за кооперативите и Министерството на образованието. „Това е един много голям шанс да се обърне внимание върху критиките, които са насочени в момента към проектозакона", отбеляза Гиева. Има шанс Асоциацията за кооперативите да участва в изработване на стандарти и регулация на родителските кооперативи като допълнение на проектозакона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Ани преди 11 години
Отново виждаме не професионалното поведение на медиите. За пореден път са взети снимки от фейсбук на различни фотографи (някои от които лично познавам) и е написано снимки: Булфото. Господа, това е кражба! Дръжте се професионлано и не излагайте гилдията. Най-малкото може да поискате разрешение да ползвате снимките!
19
0
 
4
 
! Отговори
завършил преди 11 години
С извинение или не, образователната система е един пълен к*р! Живеем в 21 век, тошко от одавна не е лидер, и във връзка със тези обстоятелства, кадърни реформи трябваше да се вземат още преди 2000 година. Откланяйки поглед за момент от маолумната система по която се обучава бъдещето на България, погледнете заплатите на учителите и какво уважение получават се замислете щом тях не ги е*е какво се случва, децата ли да ги интересува. Учителска позиция е престиж, жалко че тук нашите разбирания са дру
18
1
 
11
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 11 години
Пак имитация на дейност и изместване на темата!Ако ще и от 1-годишни да ги искат на предучилищна,проблемът не е в годините до 7-та,а от 7-та до 17-та.Точно тази част от образованието разсипаха от некадърност и алчност-едва ли някой може да изброи всички знайни и незнайни автори на учебници и помагала,които забогатяха за сметка на масовото затъпяване и неграмотност на учениците поне от 15 години насам!
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Детски до трето дете! И да се получават от всички! Не както досега - само от ***!
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Законът е замислен точно за интеграцията на ***, но няма да сработи. Точно те пак няма да го спазват. Трябва ни политика за стимулиране на семейството, а не за разбиването му! В момента в България най неизгодно е да си сключил граждански брак.А за родилите преди 16 да се търси съдебна отговорност от настойниците им. Прилагане на закона за секс при малолетни! Отнемане на децата/и детските/ при безотговорно отношение.Юристите има над какво да поработят.
15
0
 
7
 
! Отговори
Валя преди 11 години
Добре, че израснах по време на лошия, недемократичен, потиснически режим, та родителите ми имаха повече права
14
0
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Е ,чак сега някои от *** ще се научат да говорят български ,а някой и да четат,ако спрат майчинските до три чавета ще трябва да се строят детски градини по гетата на всяка улица ,хем безплатно гледане на децата им КАТО СОЦИАЛНО СЛАБИ ,ХЕМ *** ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ ЩЕ ПРАВИ ОЩЕ ,НИЕ ЗА ТОВА РАБОТИМ ,ЗА ТЯХ.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О-да много добре го мислите, да бъде задължително ходенето на децата в детска градина от 4 год. възраст - нищо напротив.... а единственият ми въпрос е : ОСИГУРИХТЕ ЛИ МЕСТА В ТЕЗИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗА ДЕЦАТА ???? Омръзна ми от тази абсурдна държава, заедно с нейните "мислители " на закони !!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ТРЕТА ГОДИНА ЦЯЛАТА ВЛАСТ Е В ГЕРБ В наше село има кръчма, която не е фалирала още от времето на Василий *** От тогава, та до сега, на стената на кръчмата е написано само едно правило: - УВАЖЕНИЕ, ВСЕКИМУ ВЕРЕСИЯ, НИКОМУ, а Пешо простия е дописал (ДОРИ ЗА РИМЛЯНИН) За интеграция на РИМЛЯНИТЕ е необходимо РЕГЛАМЕНТИРАНО СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО В ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ, накратко казано - АВТЕНТИЧНА ДЕМОКРАЦИЯ НО ЗА ДА НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ НЯКОИ, КАТО ЗАЙЦИ помощите за деца ТРЯБВА да се дават само на пълнолетни родители, защото ТЕ ОТГОВАРЯТ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ СИ ДЕЦА!!! Забранено е ДЕЦА, ДЕЦА ДА РАЖДАТ!!!Конституция:Чл. 47. (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата. - Нека видим и бг. Закона Семеен кодекс:Чл. 6. (1) Брак може да сключи лице, навършило осемнадесет години.ИЗВОД:- ЗА РОДИЛКА ПОД 18 ГОДИНИ ОТГОВАРЯТ САМО И САМО РОДИТЕЛИТЕ И!!! При днешната 97% бедност е КРАЙНО НАЛОЖИТЕЛНО ВЪВЕЖДАНЕ САМО НА СЕМЕЙНО ПОДПОМАГАНЕ (а не детско!):1. СЕМЕЙНАТА ДОБАВКА ЗА ДЕТЕ за подпомагане за отглеждане на за ПЪРВИТЕ ТРИ деца", да се плаща само на СЕМЕЙСТВА, при това само от ПЪЛНОЛЕТНИ РОДИТЕЛИ (както е по Конституция), в размер - 60% от средната работна заплата, НО ако средната заплата за семейството е по-голяма от средната работна за страната, да се взима в предвид средната семейна заплата и СЕМЕЙНАТА ДОБАВКА ЗА ДЕТЕ да се плаща до НАВЪРШВАНЕ НА ТРИ ГОДИНИ - ТОВА СЕ НАРИЧА ЗДРАВНА И ДЕМОГРАФСКА ПОЛИТИКА!2. На ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА на деца от 3 до 7 години, да се плащат Средства за социална интеграция" по 70% от средната работна заплата, ЗА ВСЯКО дете, НО ако средната заплата за семейството е по-голяма от средната за страната да се взима в предвид средната семейна заплата , при това да се плащат САМО КОГАТО децата посещават обществени детски ясли и градини.- ТОВА Е ИНТЕГРАЦИОННА ПОЛИТИКА!!3. На ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА на деца от 7 години, до завършване на средно образование (безплатно по Конституция), на СЕМЕЙСТВОТО да плащаме само "Средства за образоване" 80% от средната работна заплата, НО ако средната заплата за семейството е по-голяма от средната за страната да се взима в предвид средната семейна заплата, при това САМО КОГАТО децата посещават обществено училище...! - ТОВА Е ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА!!!4. Всички ИНДИВИДУАЛНИ социални помощи на едно пълнолетно лице СУМАРНО, да са под минималната пенсия (днес 145 лева)! Особено безкомпромисен да е "Отказа от социална помощ" при "Отказ на предложено работно място отговарящо на ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ ИЛИ ПРОФЕСИЯ!!!- ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!5. Общините да регистрират НЕЗАБАВНО фирми за "Облагородяване на общината", където с нискотехнологичен труд, необразованите и без професия безработни граждани, да си изкарват прехраната...!!!- ТОВА Е ПОЛИТИКА НА ЗАЕТОСТ!6. Неграмотен ЧОВЕК (не ***) се ограмотява за 6 месеца. При отказ без помощи и на трудовата борса...- За 3 месеца се взема професия... При отказ без помощи и на трудовата борса...- Имащия квалификация, но отказал работа отговаряща на квалификацията му - на трудовата борса... и на Жизнен минимум, от 104 до 145 лева..., защото 104лв. бил гарантирания минимум от Световната здравна организация, а в България 145 лева е минималната пенсия за честно положен труд - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!7. За нерегистриран на борсата никакви помощи...!!! - ТОВА Е ОБЩЕСТВЕН РЕД !!!- БОКО, РОСКО, а и ти Тотьо, ето това е КОНСТИТУЦИОННО-СЪОБРАЗНА, КОМПЛЕКСНА, ДЕМОГРАФСКА, ЗДРАВНА, СОЦИАЛНА, ТРУДОВА И ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОЛИТИКА....!!! ПРОСТО е да се направи, но само с ПОБОИЩА НАД ТИЙНЕДЖЪРИ не става, трябва и АКЪЛ, ама акъла не е картоф да го насадиш
11
2
 
18
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ЛЪЖИ, ЛЪЖИ, и манипулации за наивници поддържащи ГЕРБ...- Майчинските били помощи - ЛЪЖА, те са взаимноосигуряване по цели 36+40 = 76 години м/у работещите и мъже и жени...- Майчинските "стрували" на министерството - ЛЪЖА, те са взаимоосигуряване- Майчинските са 240лв., защото "приходите са равни на разходите" - ЛЪЖА защо тогава са "твърда" сума... от години, а заетостта постоянно се променя...- Смесва "майчински"(400 мил), с "детски" (500 мил) - МАНИПУЛАЦИЯ, защото 400 мил. не се плащат от бюджета...- За деца и майки - 900 млн лева, а другите 50% за други социални политики МАНИПУЛАЦИЯ тези пари се дават на неработещите *** и нямат нищо общо със социална политика!!! ГЕРБАДЖИЙСКИ ЛЪЖЦИ!!!
10
3
 
11
 
! Отговори
Николай Савчев преди 11 години
Айде - аман от МАЛОУМИЯ!!!ТОВА, ДЕТО СА ГО ЗАМИСЛИЛИ - НЯМА ДА СТАНЕ!!!АЗ ХЛАПЕТО СИ ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЯМА ДА ГО ДАМ на школо - само ще го пускам да си взема изпитите като частен ученик!!!
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Онче, бонче, счупена държава която няма ВЕЧЕ оправяне
8
1
 
8
 
! Отговори
петко преди 11 години
да не се прибираме в къщи да не си таковаме жените та да не се раждат такива та да взимат решения като това
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еко ***
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 14Малцинствата са българите в Бе-гетото----ВЕЧЕ!
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМАШЕ ЛИ ,...ПРОТЕСТИРАЩИ *** И ***?
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради *** е, да... За да понаучат поне малко български, преди да тръгнат на училище. А че ще побъркат българчетата по този начин, на управляващите не им дреме.
3
7
 
11
 
! Отговори
морски преди 11 години
Долу ГЕРБ,долу ГДБОП,долу крадливия Цветанов.
2
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТИЯ ОТ ГЕРБ НЕ РАЗБРАХА ЛИ, ЧЕ ВСЯКО ТЯХНО ДЕЙСТВИЕ ПРЕДИЗВИКВА ОМРАЗА И ПРОТЕСТИ ? ДА СИ ХОДЯТ, ЧЕ САМО ОЗЛОБИХА ХОРАТА.
1
3
 
25
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Всичко това е направено в ущърб на *** , но страдат българите!!