Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните!

Призивът е на родителски организации, Дамянова обаче бори агресията
14 дек 2012 16:15, Петя Славова
47
Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните!
Родители по време на протеста пред парламента на 12 декември. Снимка: Булфото

Ако законопроектът за предучилищното и училищното образование бъде приет на второ четене с текстовете за задължителната предучилищна подготовка от четиригодишна възраст, родителите ще настояват президентът да наложи вето. Това обясни на свикана пресконференция Гергана Николова от Национално сдружение "Единство", пише БТА.

Сред присъстващите бяха представители на родителски организации, които на 12 декември протестираха пред парламента срещу предвидената в законопроекта задължителна предучилищна подготовка от четиригодишна възраст. Предвижда се тя да влезе в сила от 2016/2017 година.

Сред исканията от сдружение "Единство" е родителите да имат право на избор дали да си дадат детето в предучилищна група, когато то е на четири години, или да не го изпращат, като се съобразят с неговите нужди, развитие и индивидуалност.

Още по темата

От родителската организация посочиха, че законопроектът предвижда децата да тръгват на предучилищна подготовка "в годината, в която навършват четири години" и това означава, че под "общ знаменател ще се слагат" деца на 4 години и 9 месеца, ако са родени през януари, и деца на 3 години и 9 месеца, ако са родени през декември.

Родителите имат подкрепата и на БПЦ. Светият синод ще активизира своята позиция, ако законопроектът бъде приет в този му вид и е напълно възможно също да поиска вето от президента, каза Десислава Панайотова от културно-просветния отдел на Синода.

По думите й "Светият синод подкрепя искането на родителските организации за премахване на ранната институционализация на децата и иска да има конкретни текстове в законопроекта за въвеждането на предмета „Религия“, в задължителната учебна програма“.

Според заместник-министъра на образованието Милена Дамянова  въвеждането на задължителна детска градина за четиригодишните деца е една от мерките за преодоляване агресията и насилието в училище, както и за повишаване на грамотността на учениците. По думите й международно изследване е доказало, че възпитанието в детската градина е изключително важно за развитието и нивото на грамотност на учениците.

Установено е, че деца, които са били в детска градина три и повече години, са били оценени с 49 точки повече, в сравнение с деца, които са били една година и по-малко време в градина.

"Политически отговорно отношение е да бъде отчетено това и да бъде предложено като една от мерките за
подобряване на грамотността задължителното посещаване на детска градина за четиригодишните. В момента има места за всички 5-годишни деца в детските градини, 80 на сто от 4-годишните посещават също детска градина", уточни Дамянова. Страната ни върви в правилната посока, отбеляза тя.

Заместник-министърът добави, че в Плевен началниците на регионалните инспекторати от страната имат тридневна национална среща, на която обменят положителни практики в работата си срещунасилието и агресията в училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bg-bg.facebook/btvnews/posts/462461880474297
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Времената са други. Не може да се прокарват закони, без да се вземе мнението на редовите учители.ЯнкаТакева винаги е била *** на работодателите.
44
0
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
АРО-О-О... ГЕРБАДЖИЙТЕ...- ИМА И ДРУГИ НАЧИНИ ДА ИЗДЪРЖАТЕ ДЕЦАТА НА ЕДИНСТВЕНИТЕ СИ ИЗБИРАТЕЛИ - ***...
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Na zapad detsata sa ot 4 mesechna vazrast na detska gradina a vie na 4 godini ne gi puskate. Kak si mislite che ste se nauchat da obshtuvat. Tezi maiki ako ima kak i v uchilishte s tjah ste hodjat.
42
1
 
3
 
! Отговори
kuk преди 11 години
*** народ,слаба държава. Амсалаци на работа ходите ли, кой ви гледа децата? Или тук ми се правите на интересни,а тези на улицата са организирани на политическа основа от агентите на бесните социални ***. И сега си ходят децата на градина и доброволно ги водите и искате повече градини. Нали по някакъв начин трябва да се свъзжат нещата, за да може ромчетата да се интегрират. Или и това не искате,значи сте расисти. Нямам време трябва да работя. Две год.майчинство няма в ЕС ...европейциииии....
41
3
 
5
 
! Отговори
една майка преди 11 години
Не искам да се заяждам с никого, но често казано не виждам какъв е проблема. От една страна всички искат да си пускат децата на детска градина още от 3 години, която не е задължителна и реват, че нямало места, от друга, като искат да им направят задължителна детска градина от 4 години (каквото и да си говорим за това става дума) с образователна програма и всичко се появиха протести. Честно, обяснете ми, че не разбирам къде е пожара, наистина...
40
0
 
4
 
! Отговори
perekly преди 11 години
До БРАННИК-Логиката на "борбата с живота" ,която "калява" не издържа.Много са примерите на съсипани от "грижи и борба" хора в зряла възраст.
39
0
 
7
 
! Отговори
учителка с 37 деца преди 11 години
Министерството на образованието не знае ли,че според наредба 7/ДВ бр.27,2008/ максималният брой деца е 22 , а за детски градини с делегирани бюджети нормативът може да бъде завишен не повече с 10 на сто,т.е.25 деца.Защо групите са с 33,35 че и 37 деца,като за всяко се полага 1,5 - 2 кв.м. площ.Отглеждаме щастливи кокошки и прасета,а това,което става с децата ни е престъпление.Осигурете достатъчно детски градини ,за да се спазва нормативът и изискванията на РЗИ-стига безумия в предучилищното обр
38
0
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 11 години
Работя в сферата на образованието и ви казвам,че на бесилото да ме качат няма да си дам детето на 4 год.в градина!Видяла съм много за времето,в което съм учител и знам ,че това е безумие...
37
0
 
8
 
! Отговори
stefy преди 11 години
това министерство съвсем се е дезориентирало в коя държава живеят и за какъв контекст става въпрос - преводаческата им дейност не спира....., докога ще търпим да се упражняват с децата ни...
36
0
 
8
 
! Отговори
111 преди 11 години
дамянова, вслушвай се в родителите, защото те са много по-компетентни от теб....и научи най-после български, стига си превеждала механично от английски източници...мисли, мисли, преди да сътворяваш поредната поразия...
35
0
 
14
 
! Отговори
девин преди 11 години
Правилно! Даже не на 4 ами от родилния дом да ги вземат! И майките им да не се мотаят, а да тръгват на работа! И учителките ще работят - докато са живи - никакви пенсии! Само данъци и осигуровки да плащат. И как като го вземат това бебе на градина ще ограничат агресията в училище след 5 години? Оценени били децата с 49 точки повече!Пълна глупост!Но това го казва човек,който няма представа от ученици, училищно образование и училищна обстановка в момента.Да не говорим за състоянието на учителите
34
0
 
3
 
! Отговори
perekly преди 11 години
До Анонимен 8- Чети преди да пишеш!Това което съм написал ,подкрепя тезата, че няма причина да се дават децата за "отглеждане",ако родителите могат и имат възможност да ги възпитават сами у дома.
33
0
 
7
 
! Отговори
az преди 11 години
Похвално е ,че много хора са разбрали целта на управляващите :Ограмотяване на електоралнитециганчета,защото родителите им не са способни да ги научат на това.Те знаят само да искат пари за ядене и пиене.За другото да му мисли държавата.До кога ще търпимтази наглост?Протестът трябва да продължи!
32
0
 
17
 
! Отговори
уъ преди 11 години
Тази програма е американска. Идеята е била, че децата като са на градина, майките ще работят и ще им се отдържат данъци като на всички.Децата се уеднаквяват и стават роботи, научени от малки само да изпълняват. Нали разбирате, че не работи този план в днешно време и точно в БГ.
31
3
 
12
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
До до 17Смешник!От честите боледувания се разбива имунната система на детето и на всеки човек! Или тези боледувания са доказателство, че хич я няма тая имунна система!Явно добре си се "социализирал" и ограмотил, щом плещиш такива глупости!
30
0
 
5
 
! Отговори
sikonko преди 11 години
samo shte vi kaja che az deteto si nqma da go pusna da uchi s *** I oshte po malko da izuchava religiq kato zaduljenie tova mogat samo hora koito ne sa vijdali *** I nqmat deca
29
2
 
16
 
! Отговори
Факт преди 11 години
Целта на този закон е да се смесят мръсните и сифилистични *** с нашите деца.
28
2
 
24
 
! Отговори
един преди 11 години
Оставете поне дечицата да дишат и се развиват нормално ! Гадост след гадост!
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милена Дамянова е ПОРЕДНАТА КАЛИНКА. Учила-недоячила но станала замминистър на 31 г. Какъв опит има ? Никакъв!Но е от ГЕРБ!