Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните!

Призивът е на родителски организации, Дамянова обаче бори агресията
14 дек 2012 16:15, Петя Славова
47
Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните!
Родители по време на протеста пред парламента на 12 декември. Снимка: Булфото

Ако законопроектът за предучилищното и училищното образование бъде приет на второ четене с текстовете за задължителната предучилищна подготовка от четиригодишна възраст, родителите ще настояват президентът да наложи вето. Това обясни на свикана пресконференция Гергана Николова от Национално сдружение "Единство", пише БТА.

Сред присъстващите бяха представители на родителски организации, които на 12 декември протестираха пред парламента срещу предвидената в законопроекта задължителна предучилищна подготовка от четиригодишна възраст. Предвижда се тя да влезе в сила от 2016/2017 година.

Сред исканията от сдружение "Единство" е родителите да имат право на избор дали да си дадат детето в предучилищна група, когато то е на четири години, или да не го изпращат, като се съобразят с неговите нужди, развитие и индивидуалност.

Още по темата

От родителската организация посочиха, че законопроектът предвижда децата да тръгват на предучилищна подготовка "в годината, в която навършват четири години" и това означава, че под "общ знаменател ще се слагат" деца на 4 години и 9 месеца, ако са родени през януари, и деца на 3 години и 9 месеца, ако са родени през декември.

Родителите имат подкрепата и на БПЦ. Светият синод ще активизира своята позиция, ако законопроектът бъде приет в този му вид и е напълно възможно също да поиска вето от президента, каза Десислава Панайотова от културно-просветния отдел на Синода.

По думите й "Светият синод подкрепя искането на родителските организации за премахване на ранната институционализация на децата и иска да има конкретни текстове в законопроекта за въвеждането на предмета „Религия“, в задължителната учебна програма“.

Според заместник-министъра на образованието Милена Дамянова  въвеждането на задължителна детска градина за четиригодишните деца е една от мерките за преодоляване агресията и насилието в училище, както и за повишаване на грамотността на учениците. По думите й международно изследване е доказало, че възпитанието в детската градина е изключително важно за развитието и нивото на грамотност на учениците.

Установено е, че деца, които са били в детска градина три и повече години, са били оценени с 49 точки повече, в сравнение с деца, които са били една година и по-малко време в градина.

"Политически отговорно отношение е да бъде отчетено това и да бъде предложено като една от мерките за
подобряване на грамотността задължителното посещаване на детска градина за четиригодишните. В момента има места за всички 5-годишни деца в детските градини, 80 на сто от 4-годишните посещават също детска градина", уточни Дамянова. Страната ни върви в правилната посока, отбеляза тя.

Заместник-министърът добави, че в Плевен началниците на регионалните инспекторати от страната имат тридневна национална среща, на която обменят положителни практики в работата си срещунасилието и агресията в училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
14
 
! Отговори
ввв преди 11 години
Принципно изследванията за детските градини са правилни. Наистина са нещо полезно за малките, ама все пак това са западни изследвания за западните детски градини. Я да видим дали там една жена гледа 30, пуска им филмчета, вкарва ги в коловоза да спят по график и да им бута в устата неща, които не искат да ядат. Първо нашите детски градини не отговарят на западния стандарт. И второ то от сега няма достатъчно места в детските градини...
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Агресията идва от "демократичните" промени,от разбитата през последните 23 години ценностна система.От наложените ни от ЕС *** човешки права и всякакви други глупости,от които постепенно се обезличихме ,като човеци.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност точно заради ромските деца е всичко - много са на брой, не знаят български и после в училище не могат да се справят, това го признаха и вносителите на закона от БСП и Герб го подкрепиха. Управляващите се надяват поне малко *** да научат български, затова ги събират още от 4 годишни, покрай тях и българчетата, защото не става да е само за *** този закон. Това е истината.
23
5
 
6
 
! Отговори
Me преди 11 години
Борбата иска жертви.Всичко що би накарало *** да станат хора трябва да се подкрепя а не да разни *** да се реват егоистично...
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли лигика според вас?Безработна съм, само съпругът ми работи все още. В нашия малък град работа няма.Аз да си стоя в къщи , а да давам децата си на детска градина и да плащам таксите, които ми идват съвсем в повече.Доколкото за четенето, имам образование и си ги уча и в къщи, не по зле от детската градина.
21
1
 
16
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Голямо *** ще падне но,Писна ми от Валонски ***.ерасти и Фламандски ***.офили и от надупени Българи.Имаите малко гордост,малко себеуважение и оставете на мира,децата на България,да си изживеят детството.
20
0
 
14
 
! Отговори
сбъркана работа преди 11 години
По този въпрос има голямо противоречие в политиката на правителството.Значи, ще ни дават да отглеждаме *** от домовете, за да растат в семейна среда, ще ни правят приемни родители, а ще ни принуждават да откъсваме нашите деца от домашни грижи и възпитание и ще ги даваме в детски градини още на 4 годинки.
19
20
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Имам 2 деца. Разликата име много малка под 2 години. И двете ходят на детска градина.Момче и момиче. Мога да ти кажа че са изключително будни, енергични, социални деца. Интересуват се от различни теми развитието им е изключително бързо. На 5 годинки момченце чете доста добре. Може да брои. Да смята до 10. Определено им е обръщано внимание от наша страна, но смятам че детската градина им е влияе добре. По често боледуват заради групата, но и това + тъй като им се засилва имунната система.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аля, ти имаш ли представа какво се учи в този 12 клас? Че се повтарят стари неща от предходните години? И само защото в Европа се правело така, значи и ние трябва да си даваме децата на държавата в най-крехката възраст да им промиват мозъците разни полуграмотни и невъзпитани лелки, които за 400 лв заплата няма да си мръднат пръста? Ти всъщност имаш ли деца?
17
10
 
2
 
! Отговори
Аля преди 11 години
Абе хора, децата ни завършват средно образование на 19 години защото стартират на 7 - в ЕС е задължително 12 класното образование. При това ранно развитие на човешките индивиди в днешни дни, да завършиш средно на 19 си е едно изключително пропиляване на времето. После добавете 4 години бакалавър, стаж 1-2 години и 1-2 години магистратура и какво става - започваме като млади специалисти към тридесетте! И стига с този рев, че било трудно, то това си е детска градина, но ще се води училище.
16
3
 
24
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
До АнонименКолко деца имаш, че си толкова уверен/а?ти за понятието "домашно възпитание", чувал/а ли си?Като си малък - трябва ти малък "социум", семейство, съседи.... на 2 годинки с още 30 себеподобни става "зверилник"!Европейците, дето все с тях се оправдават, правят групите по 6-7 дечиза и то на възраст от 2 до 5! Като семейство и по-големите, помагат на по-малките.......и стига с тая "социализация" - такова кухо клише е вече.. А децата от домовете? Те са най-социализирани, така ли?
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И как ще се борят точно с насилието в училище , като още от детската градина се сблъскват с намръщени "лелки", които ги малтретират и обиждат, и им говорят мръсотии , а като се прибере детенцето и каже на мама и тате какви нови думички го е научила "лелката" родителите изпадат в потрес. Откъде-накъде , институциите ще ми взимат децата насила , да ги облъчват с мръсотия и мизерия от най-ранна възраст ? Нима една зле платена, непозната "лелка" ще ми гледа детето по-добре от мен самата?
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гафът с 4-годишните е заради европейски пари akademika.bg/2012/12/%D0%B3%D0%B0%D1%84%D1%8A%D1%82-%D1%81-4-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8/
13
0
 
19
 
! Отговори
IYI преди 11 години
изверги , не ги е срам няма нещо на , което да не посягат - как може да задължават хората с подобни гадости ........................ааааа по-рано в конвейра и в стадото като , че ли е целта ,а ?
12
0
 
10
 
! Отговори
Несъгласен преди 11 години
...леле каква грешка съм направил...пише се сЪгласявам...неволна грешка от бързане,извинявам се .
11
1
 
23
 
! Отговори
някой преди 11 години
Щяла да бори агресията! Та точно в детската градина малките се учат на агресия. И на псувни също. Дори добре възпитани в семейството деца се развалят, щом бъдает вкарани в общия кюп, заедно с простачетата.
10
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да повярвам колко глупави хора има. Детската градина трябва да е задължителна. По този начин децата се социализират и са сред себеподобни. Учат се на режим. Има специално обучение за тях. Рисуване, игри, театрални постановки и т.н. Ако родителите държат децата си в скута после да не се чудят защо като станат на по 20 години не става и *** за зеле тях. Ако едно дете от рано не се сблъсква с проблеми и не се възпитава да се справя , кога да го направи??? На 30 години ли?
9
0
 
18
 
! Отговори
Несъгласен преди 11 години
Абе в тая държава всичко е или "забранено" или "задължително".Не е въпросът нито в тютюнопушенето,нито в детските градини,важното е хората да свикнат да се подчиняват и да се сагласяват.Аз нямам нито деца около четири години,нито ходя по ресторанти та да ме интересуват тези забрани и задължения и много хора в случая не ги касае това,но леко полеко ограниченията ще започната да се налагат и върху по-голяма група от хора,утре ще подсъдно да удеш на улицата и в други ден ще наложат такса "въздух".
8
0
 
10
 
! Отговори
бати коко преди 11 години
онбутсмана да сезира Конституционния съд опаа ама то нямаше май такъв и кво правим пак Страстбуг ли ? това е противоконституционно
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До pereklyдрън-дрън! Не се справяли!Баба ти и дядо ти като не са ходили на детски градини са били неадекватни в обществото, така ли?Наистина - у дома не можеш да усвоиш "Закона на джунглата", който в пубертета ще избие в страхотна агресия!Странна "социализация" - да те вкарат в калъпа, още от майчината утроба! нЕма що!А такива ***, капризни и нервозни деца има, дето ходят на детска градина, ама тях никой не ги "изследва" и обобщава статистически.