Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните!

Призивът е на родителски организации, Дамянова обаче бори агресията
14 дек 2012 16:15, Петя Славова
47
Президентът да наложи вето заради забавачката за 4-годишните!
Родители по време на протеста пред парламента на 12 декември. Снимка: Булфото

Ако законопроектът за предучилищното и училищното образование бъде приет на второ четене с текстовете за задължителната предучилищна подготовка от четиригодишна възраст, родителите ще настояват президентът да наложи вето. Това обясни на свикана пресконференция Гергана Николова от Национално сдружение "Единство", пише БТА.

Сред присъстващите бяха представители на родителски организации, които на 12 декември протестираха пред парламента срещу предвидената в законопроекта задължителна предучилищна подготовка от четиригодишна възраст. Предвижда се тя да влезе в сила от 2016/2017 година.

Сред исканията от сдружение "Единство" е родителите да имат право на избор дали да си дадат детето в предучилищна група, когато то е на четири години, или да не го изпращат, като се съобразят с неговите нужди, развитие и индивидуалност.

Още по темата

От родителската организация посочиха, че законопроектът предвижда децата да тръгват на предучилищна подготовка "в годината, в която навършват четири години" и това означава, че под "общ знаменател ще се слагат" деца на 4 години и 9 месеца, ако са родени през януари, и деца на 3 години и 9 месеца, ако са родени през декември.

Родителите имат подкрепата и на БПЦ. Светият синод ще активизира своята позиция, ако законопроектът бъде приет в този му вид и е напълно възможно също да поиска вето от президента, каза Десислава Панайотова от културно-просветния отдел на Синода.

По думите й "Светият синод подкрепя искането на родителските организации за премахване на ранната институционализация на децата и иска да има конкретни текстове в законопроекта за въвеждането на предмета „Религия“, в задължителната учебна програма“.

Според заместник-министъра на образованието Милена Дамянова  въвеждането на задължителна детска градина за четиригодишните деца е една от мерките за преодоляване агресията и насилието в училище, както и за повишаване на грамотността на учениците. По думите й международно изследване е доказало, че възпитанието в детската градина е изключително важно за развитието и нивото на грамотност на учениците.

Установено е, че деца, които са били в детска градина три и повече години, са били оценени с 49 точки повече, в сравнение с деца, които са били една година и по-малко време в градина.

"Политически отговорно отношение е да бъде отчетено това и да бъде предложено като една от мерките за
подобряване на грамотността задължителното посещаване на детска градина за четиригодишните. В момента има места за всички 5-годишни деца в детските градини, 80 на сто от 4-годишните посещават също детска градина", уточни Дамянова. Страната ни върви в правилната посока, отбеляза тя.

Заместник-министърът добави, че в Плевен началниците на регионалните инспекторати от страната имат тридневна национална среща, на която обменят положителни практики в работата си срещунасилието и агресията в училище.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
споко,то и без това няма място нито за дет.градина,нито за ясла. това са си фишеци.
5
1
 
30
 
! Отговори
УЧИТЕЛ преди 11 години
Някой знае ли тази жена М. Дамянова има ли деца? Работила ли е в системата, занимавала ли се е с деца? Много иксма да рзбера! ТОВА, КОЕТО ИЗТЪКВА КАТО ДОВОДИ СА ГЛУПОСТИ!Дали детето ще дойде в училище на 4 или на 6 години въобще не е от значение дали ще бъде занапред агресивно или не. Нито пък ще помогне на грамотността му. И да не си измива ръцете с международни изследвания, защото те не са меродавни за децата от целия свят. Абе, като виждаш, че хората не искат нещо, не им го натрапвай!
4
7
 
11
 
! Отговори
perekly преди 11 години
Със сигурност децата научени да следват модел се справят по-добре от тези, които са възпитавани у дома.Това не е критерии за нищо.Съжалявам децата и родителите, които нямат избор и са принудени да ползват тези "услуги".Вместо обаче да направят необходимото ,за да има наистина грижа и възпитание към децата ,подобно на другите страни, хлапачки и безхаберници се мъчат да "усвояват" опит и пари.Аз не съм,децата ми не са,каквото зависи от мен ще направя за децата на децата си,но няма да ходят в ОДЗ
3
0
 
28
 
! Отговори
родител преди 11 години
Когато направят детски градини с малки групи като в Германия или Франция и преподавателите са млади и иновативни, родителите сами ще искат децата им да ходят в тези градини - дайте ни условия преди да заповядвате и забранявате. Тези неща трябва да имат последователност
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милена Дамянова е взела за пример резултатите от предучилищното възпитание по света как дава висок резултат, между другото ние сме единствената страна, където е точно обратното. Според статистиката, единствено в България децата, посещавали детски градини се справят по-зле от тези, които са гледани у дома. Естествено, че това е заради лошите условия в нашите детски градини. хубаво е да има, но с различни преподаватели, различни методики, в малки групи.
1
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Президентът защо не наложи вето на закона за забрана на пушенето и да го върне в предишния му вид? Около 40% от българите искат това