4-годишните остават и у дома, родителите ще ги учат, както решат

Образователната комисия в НС разреши самостоятелната форма на обучение
Обновена: 17 яну 2013 14:42 | 17 яну 2013 14:09,
64
4-годишните остават и у дома, родителите ще ги учат, както решат
Снимка: архив, Impact Press Group

На извънредно заседание образователната комисия в парламента разреши самостоятелната форма на обучение за 4-годишните, организирана от родителя и съобразена с държавните образователни стандарти. С това решение на практика се разрешава обучението у дома и в родителските кооперативи.

Промяната дойде след редица протести на родители, които се обявиха категорично против въвеждането на задължителна предучилищна за 4-годишните.

На извънредното заседание на комисия присъстваха и министърът на образованието Сергей Игнатов и неговата заместничка Милена Дамянова.

На него депутатите от ГЕРБ предложиха варианта 4-годишните деца задължително да посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя. 

Въпреки че според управляващите става дума само за 0,9% от родителите, които не желаят да пускат 4-годишните си деца на задължителна предучилищна подготовка, компромисното решение беше прието.

То беше гласувано само от депутатите на ГЕРБ, останалите членове на образователната комисия гласуваха с „въздържал се”.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова обясни, че решението се предлага заради протестите на родителите. Тя уточни, че родителите, които изберат самостоятелната форма на обучение, няма да получават финансиране от държавата. Родителските кооперативи могат да получат финансиране, ако следват процедурата за частна детска градина.

Попитана какво става с децата, които остават вкъщи, Дамянова допълни:  „Самостоятелната форма, която се прие от комисията, дава възможност именно на тези 0,9 % от родителите да заявят това в най-близката детска градина или в общината. След което няма да подлежат на глоби.”

Родителите обаче поемали отговорност за обучението на децата и за покриването на държавните стандарти. Как ще става това обаче все още не е ясно.

Според опозицията това по никакъв начин не отговаря на исканията на родителите.

Валентина Богданова от БСП обясниха, че по темата предучилищна подготовка мнозинството флиртува с едни тези, които не може да гарантира. Колегата й Георги Терзийски дори нарече промените козметични и „надут балон -  вмирисан газ”.

В крайна сметка обаче предложението беше прието, независимо че не остана време депутати от опозицията да се изкажат и поискаха отлагане на гласуването.

Предстои в следващите дни този текст да бъде приет окончателно от депутатите в пленарната зала. Числото на чакащите три и четиригодишните за градини е над 4200 само за София.

Междувременно родители и учители от детски градини влязоха в спор в кулоарите на парламента трябва ли задължително обучение за четиригодишните деца.

„Какъв е проблемът, че държавата ще осигури на четиригодишните задължителното място, както и закуска, учебни помагала, обучение от специалисти, попита  Ксения Семизорова, директор на 7 ОДЗ в София. „Къде по света за 60 лева на месец детето се гледа от 7 до 19 часа, като получава квалифицирано обучение чрез игри“, допълни директорката.

Тя заподозря, че за "цялата тази истерия и манипулация стои някой, за да не може законът да бъде
приет". 

Заместник-председателят на Национален съюз "Единство" Гергана Николова коментира обаче, че не могат да бъдат задължавани родителите  да дават децата си в детска градина, а това трябва да е техен избор.

В крайна сметка тези пари за финансирането идват от техния джоб, значи трябва да имат право да решат, мотивира се тя. Не виждаме защо трябва да се налага контрол върху всички родители, допълни Николова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откъде накъде ще задължавате родителите с тъпите си комунистически прищявки.*** комунистическа герберастка ***
56
0
 
3
 
! Отговори
Кака Пена преди 11 години
До АпостолПротеста е за "право на избор" от страна на родителите- дали да ги дават на градина или не. Друг е въпроса, че просто няма толкова места СЕГА в детските градини и се получава един НЕРАБОТЕЩ ЗАКОН.
55
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Както има некадърни учители,така има и некадърни родители-факт.Поне през половиния ден децата ще се научат на нещо-било то вкъщи или в детската градина.Не бива да ги лишаваме от правото на избор.
54
1
 
1
 
! Отговори
3goro преди 11 години
До ка Те някои си гледат децата до 48-50 годишна възраст у дома.И добре им се получава.:)Кой родител може да си гледа детето в къщи , ако ходи на работа ?Като не ви харесва задължително да запишат в закона препоръчително !Да затворят и разпродадат детските градини , като Софиянски ли ??Хубаво е да се протестира и изразява несъгласие, но също така и да се мисли преди това .
53
1
 
4
 
! Отговори
ANGELOVA преди 11 години
Това са недомислени закони и наредби. Моята внучка е с навършени 3 години, живее в София, кв. Павлово и няма свободни места в детската градина, трябва да я даваме в частна за 700лв, ами ако ги нямат родителите, по-добре да си е вкъщи, защото майка и като млад специалист с висше икономическо, ако си намери работа разбира се, няма да ги взима тези пари чисто, е отговорете как ще се реализира това недоносче закон???
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Веднъж да има идеа за държавна политика по отношение на обучението на децата и всички т*паци задружно викат НЕ! Такъв вид реформа дава поне малка гаранция, че подрастващото население ще се научат на български език и общоприет морал! След 10 години мин.20% от населението (в момента е около 5-10%) няма да знаят български език на ниво средно. Малцинствата ще си се дистанцират, което е основна заплаха за нац.сигурност (в страни като Великобритания, Франция и Германия това отдавна са го разбрали)!
51
0
 
3
 
! Отговори
oттука преди 11 години
Абсолютно подкрепям коментар 53. Такава борба е вече за място в детските, такива протести, оплаквания, рушвети...нерви отвсякъде. И сега когато им се дава, що па да е задължително. Е по желание не става....идва хаоса и понякога грешния избор.
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това правителство е обратно,99 процента родители са против закона за предучилищна,щом са против волята на народа видя им се краят ,ЮЛИ-2013Г
49
0
 
2
 
! Отговори
ELI преди 11 години
Abe kakto vinagi vsijko v skapanata ni darjava e skapano Bai Ganio si e Bai Ganio nema opravia
48
2
 
1
 
! Отговори
любка преди 11 години
луди хора и какво на 5 години първи клас ли та те не могат да говорят и ходят с памперс някой
47
0
 
4
 
! Отговори
Апостол преди 11 години
Чета чета и едно нещо не ми става ясно. Хем протестираме че нямало места в детските градини, хем протестираме че децата трябва да ходят на детска градина. Последно какво искаме всъщност?
46
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 11 години
До Ruja:Съгласна съм,има отговорни родители и могат да решават за децата си.Повечето роми,обаче не полагат грижи за своите деца.(Карбовски показа такива.за които децата са заменяеми,важен е броят им за получаване на помощи).
45
2
 
2
 
! Отговори
Ruja преди 11 години
Ей, голямо бързане, голямо нещо! Това е гаранция, че тъпня като този закон ще мине. Безграничната наглост на управляващите не ме интересува в случая, мисля си единствено и само за горките деца. Тея *** някога гледали ли са деца? Знаят ли в тази възраст кога, от какво и колко често боледуват? Знаят ли тези недоносени социални явления, че в тази възраст най-важното и ценно нещо е грижата, вниманието, образованието и ОБИЧТА от родителите? Коя детска градина и кой може да замести това?
44
0
 
3
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Аз уча клас с 90% роми.Знам ,как в 1 клас идват деца владеещи само 15-20 български думи(за букви не са и чували,не са посещавали детска градина).Тези деца нямат равен старт.а и често родителите им са неграмотни. Такъв родител ще решава как да ги "учи",и на какво може да ги научи?Как ще бъде санкциониран?За такива деца ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО посещение на детска градина от 4 годишна възраст.
43
1
 
1
 
! Отговори
Ник преди 11 години
Ксения Семизорова или е *** или няма понятие за какво става на въпрос.Но най вероятно е изпълнителка в осъществяването на тези зловещи по отношение на децата ни програми,иначе нямаше да заема този пост.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И РОДИТЕЛСКИТИ КООПЕРАТИВИ Е ИСТИНАТА!АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО ОТ ГЕРБ , АКЦЕНТИРАТ НА СТРОЕЖА НА ДЕТСКИ ГРАДИНИ!Там ще бъде основно подготовката на децата --ДРУГОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ!ЖИВОТА , ЩЕ ГО ДОКАЖЕ!
41
1
 
2
 
! Отговори
МАКАРЕНКОВА преди 11 години
ГЕРБ като не могат да върнат отново задължителната казарма, решиха да задължат децата да ходят на детска градинаЩом е задължително би трябвало да е безплатно.Как ще плащат примерно работниците от ВМЗ? В момента за едно дете за градина се плаща 60.00 лв и почват да искат още 20.00 лв за чужд език, 20.00 лв за народни танци и 20.00 лв за тоалетни консумативиТова работещ българин не може да си го позволи, камо ли ромчетАТУК ИМА СКРИТА ДАЛАВЕРА ЗА ГЕРБ С КОМИСИОННИ ЗА СТРОЕЖ НА ДЕТСКИ ГРА ДИНИ
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работя над 30 год.в детска градина в голям град,таксата е 48лв,децата са от 7 часа до 18 със своите учителки,а до 19 с дежурна учителка,в градината температурата не пада под 24 градуса,с евросредства е ремонтирана,с изолация,със соларни панели,децата имат великолепна храна по новата наредба с храни по БДС и плод в 10 часа,индивидуалните тетрадки се закупуват от градината,водата също,родителите купуват индивидуални чаши.Допълнителните дейности са по избор и желание на родителите.На час-28 ст.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм за детските градини. Ние само си разнежваме децата - терлици, елеци, лятото е много топло, за да е навън, зимата пък много студено, а пролетта и есента ще се намокри. И после защо нямат изградена имунна система? А да не коментирам колко са грамотни някой родители, та да обучават децата си...
38
2
 
3
 
! Отговори
Freedom преди 11 години
Защо не си подадете носа извън столицата и по-големите градове. Знаете ли в колко села, селца и махали живеят деца на четиригодишна възраст? Къде и как ще ходят на детска градина, да не си мислите, че родителите им ще ги обучават, за да покрият ДОИ? БезУМници са всички тези от това правителство. От *** нагоре са