Търси се "носач на раница на първолак"

Чантите на децата тежат от 7 до 15 килограма
Обновена: 12 сеп 2013 08:19 | 12 сеп 2013 07:48, Петя Славова
48
Търси се "носач на раница на първолак"
Снимка: Булфото

“Носач на раница на първолак” - това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата, пише в. "Труд". Въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали, това няма да се случи и тази година.

Детска раница тежи поне 7-8 кг, пресметна родител на първокласник, ако в нея има буквар, учебник по математика, две тетрадки и 2-3 помагала. Задължително в чантата ще се сложат и 2 бутилки от по 500 мл вода, кутия с храна, гуменки, несесер и екип за физическо възпитание. Изчисленията не включват всички помагала, част от които биха били оставяни в шкафчета в училище. Ако и те се прибавят тежестта надхвърля 10 кг.

Според началник на инспектората по образования в столицата Ваня Кастрева, родителите е добре да оглеждат раниците на децата си, за да следят за всичко ненужно в тях. Рекордът на тежка чанта за миналата година, разказва Кастрева, е раница на момче, която е била 15 кг.

По данни на здравната статистика всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване. Причините са от неправилната стойка от тежката раница. Многото килограми могат да доведат до асиметричен растеж на гръбначния стълб, предупреждават специалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
9
 
! Отговори
Христов преди 10 години
А не казват, че издателствата нарочно правят тези тежки учебници, за да бъдат луксозни и по този начин да източат Министерството за повече пари...всичко е пари, приятели...
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вина имат и учителите - спомням си и аз като ученичка - караха ни да мъкнем по 2 тетрадки, 2 учебника и по 1-2 помагала и сборници - всичко това по един предмет - и в крайна сметка не ги използвахме хич - само си ги влачехме. Не могат ли да си разпределят програмата по-точно и да казват кое кога точно ще им трябва и кога???
40
1
 
14
 
! Отговори
о!о преди 10 години
Душки мили, дето ви се види смехота да се носи вода в училище, в града ни всеки ден водата се спира за по цял ден в по- голямата му част и така- вече втора година. Желая ви искрено да го преживеете и да се чудите откъде да се сподобиете за 8 часов престой с вода. Като я пуснат на цвят наподобява блатна, на мирис- също се докарва на подобна. Да ви е сладко!Айде да се върнем на същността- излишните учебници, тетрадки и помагала и що се мъкнат всеки ден, като решенията са простички.
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма драма някой направиха от водата и храната, която си носят децата.Да 2 шишета от 500 мл. вода, минерална или не вода.Едно време пиехме вода от чешмата.Сега децата си носят. В лафката, цената е 0.80 ст.Не носят 1 кг. храна, а по един сандвич и плод или сладкиш.Но това не е нищо в сравнение с уч., помагалата, тетрадките...по мат. и бъл. ез...Детето ми тежи 23 кг и една се носи раницата, редовно се оплаква, че го боли гърба, но си носи раницата сам, а тази година ще са на втория етаж дори.
38
9
 
4
 
! Отговори
Joy преди 10 години
По времето на соца раницата не тежеше толкова. Имахме един буквар и една математика и две тетрадки - ченгелчета и смятане. Какви са тези тежести? Моят пременник мъкнеше огромна кутия за училище, където да съхранява вещите и помагалата си и в зависимост от програмата да ги примъква да учи у дома. Това е безумие. Не сме носили литър вода в училище. Пиехме от мивките...и на стол ходихме. Всичко се е променило.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учебниците и помагалата са напечатани на луксозна хартия (съответно по-тежка). Всички знаем защо
36
15
 
11
 
! Отговори
Гроздан Маврудиев преди 10 години
Айде сега пък две бутилки от 500ml с вода. Не е ли по-добре едно патронче от 200ml с ракия, хем тежи по-малко, хем ще стигне за целия учебен ден на първолака. Ето, спеситхме 800g от тежестта на раницата.
35
2
 
10
 
! Отговори
37, преди 10 години
Да, Jerry, ти като запознат с целокупното българсдко население си абсолютно наясно кой какво прави и каква вина има. Що реши и раздаде вини на непознати хора- това ще остане неясно. По темата ще напишеш ли нещо нормално или само глупости можеш, като един същий министър на образованието.
34
13
 
4
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До ... 36В нормалния свят има, но в България няма защото не сте нормални хора. Ти също си от хората, които носите лична вина да няма много неща.
33
2
 
29
 
! Отговори
... преди 10 години
В нормалния свят в класните стаи има шкафчета, където се държат всички нужни за седмицата неща- екип за физическо, блокчета, моливи, бои, ножици, тетрадки за работа в клас. Кому е нужно те да се мъкнат постоянно? И защо са нужни толкова допълнителни помагала и други тетрадки? Нужни са основно на производителите, да. Единствено липсата на организация у нас и на желание за решаване на проблема ни пречи, не само в това отношение, а и във всяко друго.
32
9
 
12
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
До mimi_aneliaСега му носиш раницата, а после до 30 г.ще му носиш чехличките да се не преумори момчето.
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, добре толкова ли е трудно да се съхраняват тези топузи в училищата!? Толкова ли е трудно да се закупи по един скенер и да се направи по едно копие на всички учебници и децата да ги получат в дигитален формат!? Държавата какво ми се тутка, да не очаква от децата че един ден всички ще са хамали, та им дава такива 20 килограмови чували да носят, вместо нормални раници!?
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Точно така е, всъщност тежките раници ги мъкнат родителите, които посрещат и изпращат децата. Кому са необходими 10 помощни тетрадки и помагала, и образованието ни е далавера като всичко друго.
29
6
 
13
 
! Отговори
загрижен преди 10 години
Една 10 литрова туба с вода и една тенджера манджа в раницата да не умре от глад и жажда дятето. Задължително килограм плодове и сокове както и няколко телефона със зярядните им за спешни случаи. Също резервен кат дрехи и обувки, ако се намокри с водата от тубата докато пие.
28
5
 
10
 
! Отговори
mimi_anelia преди 10 години
Проблемът не идва от храна и вода - колко са един-два сандвича. В първи и втори клас голямото ми дете имаше средно по 5 допълнителни помагала по български и още толкова по математика. Като се прибавят и учебниците, и тетрадките и ставаше към 5-6 килограма. На отиване сутрин аз съм му носила раницата. Сега и малкия ще е първи клас и мама ще носи 10 килограма сутрин. Спортувайте и вие за здраве като мен!
27
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм възрастен човек,но ако помъкна 2 бутилки с вода и кутии с манджа в чантата и аз ще се озоря.Няма ли вода в тия училища,на сух режим ли са? Ми дайте им по една 10 литрова туба тогава,да не умрът от жажда.
26
6
 
5
 
! Отговори
звънко преди 10 години
Едно време, още от първи клас се научих да не нося нищо и ми беше леко и на мозъка и на ръцете :)
25
1
 
4
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
До JerryА мускалите за търговия със съучениците ?! :)
24
12
 
7
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
"Задължително в чантата ще се сложат и 2 бутилки от по 500 мл вода, кутия с храна, гуменки, несесер и екип за физическо възпитание. "Хайде бе, не всеки ден има физическо, така че няма нужда постоянно да се мъкне екип. Освен това, ако махнат безумното количество храна, сигурен съм, че чантата ще тежи макс. 3.5 - 4 кг. На училиче не се ходи с бохчата с наденица, сирене, доматЕ, сланинка и 2 самунЯ 'ляб кат' бай ви *** навремето.
23
1
 
2
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
По-полека с тези "носачи", щото един дългокос я носи-недоноси на Сарафово!