Клисарова ще настоява БАН да получи на 100% парите си

В бюджета е предвидено Академията да получи 95 на сто
1
Клисарова ще настоява БАН да получи на 100% парите си
Клисарова присъства на урок по математика за втори клас. Снимка: БТА

Между двете четения на бюджета за 2014 г. ще настояваме БАН да получи 100 процента от средствата си за 2014 г., а не както е предвидено в държавния бюджет - 95 процента. Това заяви днес министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, предаде БТА.

Имаме желание тези 100 милиона лева за образование, които са в националния бюджет, да бъдат разпределени по програми още през януари 2014 г., уточни тя.

Още по темата
Министърът отбеляза, че отдавна е обявила петте приоритета на МОН за идната година и те са свързани с професионалното образование, с делегираните бюджети в училище и с тяхното усъвършенстване, във висшето образование - с обвързването на финансирането с качеството и с реализацията на пазара на труда, както и с осигуряването на достатъчно средства за наука.

Клисарова посети днес СОУ "Летец Христо Топракчиев" в Божурище, където присъства на урок по математика за втори клас. В урока беше използвана уникалната софтуерна система "Jumpido" - за обучение по математика на ученици от първи до четвърти клас.

Програмата включва образователни игри по математика, като е необходимо използването на устройство, наречено кинект, което след като се свърже към компютъра, засича движенията на човешкото тяло. Учениците могат да застанат пред компютъра и да учат математически задачи, като скачат, клякат, играят футбол или протягат ръце. За по-малко от година "Jumpido" вече се използва в около 60 училища в страната, съобщиха от българската софтуерна компания, разработила програмата.

Министърът каза, че в колкото повече училища се използва "Jumpido", толкова по-добре ще се усвоява учебният материал по математика от учениците от началния етап. За 2014 г. са предвидени 21 милиона лева за подобряването на информационните и комуникационните технологии в училище, посочи проф. Клисарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: банбюджетКлисарова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
банаджия преди 10 години
Системата на БАН трябва основно да се реформира с оглед излизане от феодализма и след това да и се удесетори бюджета.
2
0
 
0
 
! Отговори
банаджия преди 10 години
Системата на БАН трябва основно да се реформира с оглед излизане от феодализма и след това да и се удесетори бюджета.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една от многото ервени "КАЛИНКИ"!