Задача с предизборни кебапчета възмути родители

Нетрадиционното условие се паднало на второкласници
9 дек 2013 07:36, Петя Славова
74
Задача с предизборни кебапчета възмути родители
Снимка: Фейсбук

Задача по математика, която изисква от децата да изчислят броя на предизборни кебапчета и знаменца взриви социалните мрежи, пише в. "Монитор".

Недоволни родители публикуваха условието във фейсбук. Нетрадиционната задача се била паднала на математическо състезание„Иван Салабашев”, провело се през уикенда.

Деца от втори клас е трябвало да я решават. Ето и условието."Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?" 

Родители не могат да повярват, че подобни условия могат да бъдат задавани на толкова малки деца. Те недоволстват, тъй като учениците ги занимават с политика от невръстна възраст. Също така настояват да бъде потърсена отговорност от автора на изпита.

Според официалния сайт на математическия конкурс „Иван Салабашев” става ясно, че съставител на задачите за 2-ри и 3-ти клас е Ивайло Кортезов.  От образователното министерство са обяснили пред изданието, че турнирът се организирал от Съюза на  математици в България и експертите от ведомството нямали нищо общо с него „От съюза на математици в България са готови да поемат отговорност”, коментират експерти от министерството на образованието. 

Математическият турнир “Иван Салабашев” започва  през 1992 г.   Всяка година в него участват около 8000 ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
19
 
! Отговори
Политик преди 10 години
Явно съм се минал-давах по четири кебапчета.....
45
4
 
10
 
! Отговори
Не е вярно преди 10 години
Не е вярно че децата са карани да се занимават с политика!!Това не е политика.
44
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Възмутени са политиците , а не родителите. Родителите се възмущават от политиците. Оставка!
43
2
 
33
 
! Отговори
аз също преди 10 години
Аз също съм родител ...не за сметка на това изобщо не съм възмутен от задачата...даже не съм възмутен от самата истина упомената в условието....дори по хубаво е децата да знаят колко струва душата на "българина"-2(две) смръдливи кебапчета....какво му е възмутителното....за европейския *** и това е много...
42
5
 
23
 
! Отговори
Петър преди 10 години
Задачата е актуална, така че не виждам какъв в проблема. Пропуснали са само да отбележат, че митинга е на БСП/ДПС, това би допринесло допълнителен реализъм към условието на задачата.
41
2
 
23
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Скандална не е задачата, а че две кебапчета и знаме струват на данъкоплатците 48 лева субсидии (след промените вече "само" 44 лева)
40
3
 
16
 
! Отговори
т преди 10 години
ако бяха написали, че са в сладкарница и имат шапки,и са хапнали по 2 пасти, логиката на задачата нямаше да се промени ,нито начина на решение . Проверяват се знания и умения. Целта е да се мисли логично и да се приложат знания за съответната възрастова група. Дали са кебапчета,пасти или супи, не е от огромно значение относно решението.
39
5
 
23
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
За какво да се извинява Съюза на математиците??? Та нали математиката е най-точната наука и като такава много точно е отразила действителноста, кое от условията в задачата не е верно??Знамената не, кебапчетата не, махалата не еми какво тогава естественно драги родители е, че е отговорът. А отговорът е такъв защото родителите на децата са тъпоумници!!!!!*** народ слаба държава!!!!
38
4
 
20
 
! Отговори
VB преди 10 години
Яка е тази задача, реалността просто е грозна.
37
4
 
29
 
! Отговори
... преди 10 години
Прекрасна задача! Отразява идеално нашенската действителност. Повечко такива и децата съвсем отрано ще проумеят накъде е правилният път- далеч от такива байраци и кулинарни произведения.
36
5
 
27
 
! Отговори
Един преди 10 години
Проблемът на българина е, че е започнал да се обижда от неща, за които си затваря очите. Защо се засягате от нея? ХАЙДЕ ВЕЧЕ ДА НАПРАВИМ НЕЩО, ТАКА ЧЕ ДА БЪДЕЩЕТО НИ ДА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЕДНИ КЕБАПЧЕТА, а не просто да цвилим като ощипани девици и да се обиждаме от това, коетго сами сме допуснали. А като гледам снимката, явно възмущението на родителя не е толкова от задачата, колкото от това, че детенцето му не я е решило правилно и той е решил да търси вина.
35
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
истината е, че родителите са ***, това е математика, а не политика, утре за задача от движение ще има протест защо занимават децата с влакове, а от бдж ще напишат опровержение, че никой влак не се движи с 200 км/ч
34
5
 
34
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
От какво се възмущават?От реалността може би браво на човека измислил задачата!!
33
5
 
19
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Аууу, ужас. Какво ужасно, непоправимо нещо се е случило. И какво точно е смущаващото в тази задача? Дали ще са тръби които ще се пълнят и празнят или кебапчета каква е разликата? Стига сме търсили под вола теле а да обърнем внимание на сериозните проблеми. Като например турска министърка на образванието, която искаше да махне Ботев от учебната програма.
32
3
 
21
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
Не обвинявайте условието на задачата защото детето ви се е сгрешило отговора, все пак това е целта на задачата !Да не говорим, че това е ежедневие по време на избори (лично съм присъствал на такова събитие) :)))
31
4
 
20
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Какво да се чудим, задачата е извадена от реалността. То вече и във втори клас се знае че избори се купуват с кебапчета, нищо че партиите отричат.
30
3
 
13
 
! Отговори
Бръмм... преди 10 години
Задачата - Няма решение ! ;)
29
8
 
12
 
! Отговори
хаха преди 10 години
всяко действие си има противодействие.... искаш Боко и противодействието на глупавата му политика се се вижда..
28
4
 
5
 
! Отговори
дядо Иван преди 10 години
Ашколсун!!!
27
2
 
32
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Трудно се печелят избори само с по две кебапчета.Така задачата е далеч от реалността.Но насочва децата в правилната посока - че им предстои да живеят не в държава, а в помийна яма.