Търсят се: Лекари, инженери, заварчици и стругари

Стратегия ще бори недостига на специалисти у нас
103
Търсят се: Лекари, инженери, заварчици и стругари
Снимка: Булфото, архив

Лекари и инженери, както и асансьорни техници, заварчици и стругари - това са кадрите, които не достигат на пазара на труда, обяви просветният министър проф. Анелия Клисарова.

Недостигът на специалисти с необходимата квалификация за бизнеса и икономиката е един от проблемите, поставени пред Националната стратегия за учене през целия живот 2014-2020 г., приета днес от правителството.

Друго предизвикателство са трудностите, възникнали от финансовата криза и, разбира се, безработицата.

Още по темата
Развитието на технологиите пък поражда нужда от нови професии, затова в следващите години се предвижда увеличаване на дела на придобилите квалификация в областите „Информатика”, „Техника”, „Производство и преработка” и „Архитектура и строителство”.

По данни на НСИ през 2012 година само 1.5% от българите на възраст между 25-64 години са участвали в така нареченото формално и неформално образование или са използвали възможността за учене през целия живот.

„Тези данни са тревожни за България, изоставаме сериозно, защото в развитите европейски страни варират между 10-18%, за някои дори до 30%“, алармира Анелия Клисарова, която се надява чрез стратегията тези негативни резултати да се променят.

До 2020 година се очаква намаляване на преждевременно напусналите образователната система от 12,5% на под 11%, както и намаляване на дела на 15-годишните със слаби постижения.

За реализирането и координацията на стратегията се предвижда да се създаде Национален съвет за учене през целия живот. Ежегодно той ще трябва да изработва планове за изпълнение на стратегията, ще осъществява мониторинг и други необходими дейности. В съвета ще има представители и на неправителствени организации.

Парите за реализирането на стратегията са от държавния бюджет, от Европейския съюз и други източници. Все още не е ясно колко средства ще са необходими за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
6
 
! Отговори
Бивш учител преди 10 години
Не знаех, че индустрията ни е възсановена , и има от кадри за 3 сменен режим на работа...Но пък за сметка на това, поради перфектното прогнозиране и стратегическа мисъл на министерството до сега, имаме в изобилие компютърджии всякакви,езикови специалисти, търговци, счетоводни специалисти.Е друг е въпросът, че са специалисти само на документ, но и това е нещо..
86
0
 
19
 
! Отговори
ТЪРСЕТЕ, преди 10 години
колкото си искате ! Всички лекари вън от тази помия !
85
1
 
10
 
! Отговори
Инженери и доктори преди 10 години
търсят места в младежките организации на ДПС-оттам най-лесно и безпроблемно се става поне зам. министър, без да се мъчи 5 години с учене, упражняване на професия и т.н.
84
0
 
31
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Алоооо, Клисарова наясно ли си, че ни един специалист от изброените професии нема да ви работи за 400лв. *** мухло!!!!! А отгоре на това да го пенсионирате 5год. след като е умрел!!!!!
83
1
 
23
 
! Отговори
Той е преди 10 години
До Анонимен Стругар не е толкова лесна и проста професия, както смятат някои хора тук! Дори бих казал, че е доста сложна, и изисква години, акъл и сръчност, докато я усвоиш, та дори и на средно ниво. И нямаше да е дефицитна, ако беше лесна, нали?
82
0
 
8
 
! Отговори
герберунгел преди 10 години
Аз искам да съм депутат или ако няма места,охрана на някой доктор
81
0
 
10
 
! Отговори
v0da преди 10 години
Tursete i kato gi namerite tezi specialisti da vi rabotqt na po 600-700lv mi se obadete da se posmeq.... Te horata da ne sa prosti che da ne vijdat kak ako otidat v chujbina makar i sega da e mnogo trudno navsqkade po sveta shte izkarat 10 puti poveche za truda si otkolkoto v Balgaria. Ta edin opiten injiner v Evropa pravi blizo 100,000 Evro na godina dokato v Balgaria si broi stotinkite v magazina za hlqb. Za tova se chudq zashto se pravim na Evropeici za neznachitelni raboti kato pusheneto.
80
0
 
29
 
! Отговори
Някой си - навън преди 10 години
А, колко без пари ще ви работят , г-н министър? Вече напуснаха страната такива кадри. Сам си оправяй асансьора и премини на самолечение!
79
5
 
9
 
! Отговори
niki преди 10 години
bulgaristan za men ostava na zaden plan sled 4 dni izlitam za france do skoro
78
0
 
30
 
! Отговори
Няма смисъл преди 10 години
За какво са ви?
77
5
 
16
 
! Отговори
ivan00000 преди 10 години
Аз пък имам само осми клас и взимам по 5000 евро на месец!
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТРУГАРИ МОГАТ ДА НАМЕРЯТ ПРИ герб , МОЖЕ ДА ИМА И ОТ ДРУГИТЕ ДЕ ГИ ТЪРСЯТ ,ТЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТ
75
1
 
44
 
! Отговори
ганчо преди 10 години
ще ги намерят с 500-600 лева хахахаха,***-нека търсят в махалите,там е пълно с инженери по тока,по жиците,по-желязото..хахахахах
74
2
 
26
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
У нас капиталистите до голяма степен са с агентурни псевдоними и на тях специалисти не им трябват .Единственото ,което им е нужно като"слънцето и въздуха", БСП и ДПС да продължат сегашното безвремие.
73
0
 
18
 
! Отговори
wrjth преди 10 години
ЕС ни натрапи и "специални" тапии за заварчиците. От това се правят пари. Надали някой инженер ще ви покаже подписи в книжката си на достатъчно професори, но тапиите на заварчиците се подписват от член-кореспонденти в БАН. И се презаверяват всяка година...
72
1
 
23
 
! Отговори
Лили преди 10 години
Никаква смислена "стратегия" не могат да измислят чиновницитв в министерствата в BG, защото са пълни некадърници! Интелектуално импотентни
71
0
 
65
 
! Отговори
Обява преди 10 години
Фирма търси лекар на възраст до 25 год., с второ висше инженерно образование и с 5 години стаж като заварчик или стругар. Необходимо е да владее поне 3 западни езика и китайски.Предлагаме му възможност да работи... за тоя гдето духа. Всички осигуровки са за негова сметка.Муа-ха-ха... България... Нещастници!
70
0
 
41
 
! Отговори
Стругар преди 10 години
Какви стругари след като 90% от фирмите със стругове и фрези са със машини от 87-*** година бе пичка ви матерна!Къде да се учат бъдещите стругари?На ЗИТ-500 ли да се учат?Защо да се записват да учат в гимназии за инженери след като имат един умрял струг който даже не го пускат!ПЪЛНА МИЗЕРИЯ! ПЪЛНА СКРЪБ!
69
0
 
20
 
! Отговори
SS преди 10 години
ами да - вместо да се мисли навреме, някои в BG ще продължават да търсят лекари и инженери."И все по далече, и все по-назад!"...
68
0
 
49
 
! Отговори
ИНЖ.-безработен преди 10 години
Абе, тез направо се гаврят с нас. Аз и още поне 20 инж. сме без работа вече 4 години от напълно затворена и разрушена фабрика. Всеки се хваща на каквото му падне за по ден по два. Квалифицирани но на дъното на живота. Да ми кажат къде са им работните места. Тези и всички от преди трябва да се разстрелят и да се почне на чисто. Нямат грам срам, поне да не говорят лъжи.МИЛИ ХОРА С ТОВА ТРЯБВА СА СЕ СВЪРШИ ВЕДНЪЖ ЗА ВИНАГИ,НО НЕ ЗНАМ КАК.ДАНО ДА СЕ Е РОДИЛ ЛЕВСКИ, ИНАЧЕ ТЕЖКО НИ ГОРКО.