Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

Студентите се чувствали предадени от народа
Обновена: 28 яну 2014 17:07 | 28 яну 2014 08:07, Камелия Цветанова
292
Веригите срязани, окупацията на Ректората падна
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно.

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
9
 
! Отговори
do Manol Glishev преди 10 години
Твоята окупация на СУ никога не може да доведе до оставка, защото правителството не го засяга пряко дали ще опропастите една учебна година. Губещите са студентите и техните родители, които ги издържат. А вие окупаторите ще си останете същите *** като вашия вожд Айнщайн Ушанката.
231
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 10 години
Ей, интелигенцията! Кви ги вършите? :) Малко се позамислете, защо Ви се пращат бедите и вижте дали "случайно" Богът на Вашите деди, българските светии като св.св. Борис-Михаил, Кирил и Методий, Йоан Рилски, Евтимий Търновски и още няколко хиляди такива, не е жив... Вземете, "междудругото" така, да прочетете тая голямата книга, дето викат, че била Книгата на книгите - Библията и вижте дали няма малко да ви се проясни... А не е лошо и да видите, кой "аджаба" е тоя Св. Климент Охридски...
230
9
 
1
 
! Отговори
нямам думи преди 10 години
Тук май пишат предимно червени мижитурки... Заслужавате цялата тая помия, която се случва в страната. Та има ли по-големи терористи от БКП?!
229
1
 
12
 
! Отговори
Шуши преди 10 години
Тръгнаха аслани и се върнаха н***срани!Questo e tutto la commedia e finita!Това е всичко, комедията свърши!Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш.....Циркаджиите да си събират куклите, парцалките, балончетатата и книжните пищаци .......... Да си вземат хонорарчетата и бегом на село!!!!Ако целта е била целият български народ да види резила на политическите сили, които организират безобразията в държавата, то целта е постигната.
228
2
 
13
 
! Отговори
+-+-+-+- преди 10 години
До колко време ще има осъдени ?
227
1
 
24
 
! Отговори
The king преди 10 години
Трудна е борбата без хляб и топъл душ. И каква е тази окупация от десетима човека, окупация се прави от 2000 примерно. Много скоро си мисля, че ще си понесат последствията, за завземането на държавна сграда.
226
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко дойде от това че нашите ''демократи''от 1989г насам изпълняваха и изпълняват заръките давани от западните ни ''приятели''. Едно време тичаха в Москва ,а сега в Брюксел и САЩ.Който и да е на власт от сегашните политици ще слушка и изпълнява това което му се каже ,което е пагубно за България.
225
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе стачкувайте някъде другаде бе ***. Вие ли плащате квартирите на другите, които заради вас не могат да учат нормално. Толкова сте жалки и смешни, вижте се от страни само.
224
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безспорен факт е че четвърт век след т.нар демокрация народа живее от зле по зле. Преди 23 години онази България беше самия рай в сравнение със сегашната България - опоскана, слаба, бедна, беззъба, просто слугинаж.
223
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До АнонименТози дето иска да национализира предпочита да се разхожда по плажовете на другия край на света.А тук подпира крадците за които говориш.
222
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До vesko02Веско, какво да последва. Национализираме си всичко (поне това което е останало от него), защото то си е наше. Съградено и построено от нашите бащи и дядовци и най-нагло откраднато ни под носа. Аз помня как Костов продаде Кремиковци за ЕДИН долар. Помня как на безценица "демократи" си купуваха заводи и режеха машините за скрап. Взимаме си всичко, държавата си поема контрол над нещата и започваме да градим нормална предсказуема икономика без чорбаджията да е ояден, а другите гладни.
221
2
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До АнонименМахаме чорбаджиите и какво следва?
220
1
 
7
 
! Отговори
баща на студент су преди 10 години
Абе изпуснахме вече юздите трябваше по няколко политика от различни бои да си отиват в затвора за кражби от народа.Сега вече е късно парите препрани през 10 ръце-ама разни платени мухляри да ми дават наклон на семеините ценности е те тва няма да го бъдеТва да ви кажа баламурниците измряха по петилетките и площадите в очакване на светлото бъдеще,такива дет си мислят че могат да доидат и да ми бъркат в джоба.....
219
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видяхте ли ги вчера помагачите на тея ***. Единия го питат с какво се занимавате, а той вика с частен бизнес и не искаше да каже какъв. Чорбаджията е дошъл да протестира че вече не може да бави заплатите на мизерстващите си работници с по една година. Когато премахнем ей такива елементи като този чорбаджия, като разни лихвари и държавата поеме икономиката в ръцете си както с Ремотекс тогава ще се оправим. Едно време бяхме почти 9 млн. и имаше работа за всички, че и недостиг на работна ръка.
218
3
 
12
 
! Отговори
странни са търтеите преди 10 години
и кво общо има *** с това че твоите протежета попречиха на моето дете да се яви на изпит вчера и кои ще плати мастрафа за това???Навярно няма да си ти,идеологията която изповядваш е общото е мое -другите са будали
217
11
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Странно е да си убеден ,че живееш в *** и да подкрепяш управляващите.Всъщност има ли момент българина да е искрен и добронамерен или е просто първосигнално същество чакащо поредната си дажба .
216
0
 
1
 
! Отговори
петър преди 10 години
До петърКъде?
215
3
 
24
 
! Отговори
Нормално преди 10 години
Нормално е сега да ги осъдят и да си платят,и утре ако други 20шматки решат да окупират пак,да знаят какви са последствията от терористични действия
214
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vidiahte li 4e diktauturata e pylna ,splashiha tia mom4eta, i se otkazaha , za tova niama da ima demokracia nikoga
213
21
 
7
 
! Отговори
Искра Баева преди 10 години
Прекрасно, сега се създава прекрасната възможност, очаквана от целия български народ в захлас Искра Баева да чете лекциите си по Най-нова История на БКП, за която жадуват будните български студенти.Да живее ПартиятаДа живее ИскраДа живеят ученолюбците, жаждащи познанията давани по История на БКП!Ура, другари, давайте по-бързо да крадем (национализираме и приватизираме- то са обратни работи, но и ние сме обратни във всичко, освен в кражбите), че Брюксел ни нагази и огън служба не останаааааа