Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

Студентите се чувствали предадени от народа
Обновена: 28 яну 2014 17:07 | 28 яну 2014 08:07, Камелия Цветанова
292
Веригите срязани, окупацията на Ректората падна
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно.

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
35
 
20
 
! Отговори
П.Славейков преди 10 години
някой някъде си беше казал;НЕ СМЕ НАРОД А ***!
11
9
 
44
 
! Отговори
студ преди 10 години
Спряха им парното и гнусната *** *** се разбяга.Другия път с калориферите на рамо и тогава окупирайте.
10
2
 
11
 
! Отговори
макето преди 10 години
и ся да пийнем ли кана вино
9
16
 
10
 
! Отговори
:( преди 10 години
Народе, къде си?".........................
8
8
 
43
 
! Отговори
assyta преди 10 години
Тези окупаторчета са готови за кралици на бала в Софийския централен затвор. Моята прогноза е, че там ги очакват студени дни и горещи нощи
7
5
 
53
 
! Отговори
окупационния корпус преди 10 години
Окупатори от окупационния корпус! Защо не окупирате електроразпределителните дружества и мошеническите фирми за топлинно счетоводство? Не ми се плащат повече техните фалшиви и надути сметки!
6
6
 
27
 
! Отговори
бай шиле преди 10 години
ЯЗЕ ПЪК СЪМ ОКУПИРАЛ МАЗЪТА С БЪЧВАТА,и не пущам жената праща ми децата в контра-окупация!!!ДОКАТО НЕ СВЪРШИ БЪЧВАТА НЕ МЪРДАМ!!! Пиячката свърши излизам,децата се радват и крещат победихме,ааааа не сте ме победили язе сам си излезнах оти ми свърши пиячката деца,я марш в леглата непрокопсаници неидни...
5
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пашата нещо този път не развързал кесията подобаващо и резултатът е налице.
4
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи е време за едни хубави присъди - за да може пак да са на топло през зимата.
3
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А ранобудните клошари след някой ден пак ще го окупират.
2
15
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Алкохолизираните ранобудни *** май им омръзна да висят на студа и се прибраха по дупките си. Пълни ***!
1
12
 
39
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Без пари толкова.....