Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

Студентите се чувствали предадени от народа
Обновена: 28 яну 2014 17:07 | 28 яну 2014 08:07, Камелия Цветанова
292
Веригите срязани, окупацията на Ректората падна
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно.

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
GOLEMPROPUSK 4E PREZ 1989 GOD VARHUSHKATA NA BKP NE BQHA STROENI KATO CHAUSHESKU NA STENATA,SEGA SHTQHME DA GI ZABRAVIM A BG SHTESHE DA E KATO SHVEYCARIA
191
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DOKATO NE PUKNE POSLEDNIYA DART KOMUNIST BG NQMA DA SE OPRAVI
190
3
 
17
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Нашета Украйна беше през Февруари , когато сваляхме нашия Янукович, а именно Бойко Борисов.
189
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
206 PREDIMSTVOTO IM E 4E SA MLADI I JIVOTA E PRED TQH I NE ISKAT KATO VAS DARTI KOMUNISTI DA JIVEYAT KATO ROBI
188
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои комунисти бе?ПО голям комунист от Бойко няма!Къде е завършил тоя бе?Да не е учил в Майкрософт бе? Тези които бяха в Симеоново навремето задължително бяха партийни членове и се научи да пишеш на български и после говори за комунисти.
187
9
 
5
 
! Отговори
ivo преди 10 години
DOKATO NE STANE KATO V UKRAINA NIAMA DA SE OPRAVIM! NO TO MAI NABLIZHAVA..........
186
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лелеее,народа ги бил предал.Ей,*** парчета,какво направихте вие за народа,за да имате такива претенции към него.Дали помогнахте на болен човек,дали нахранихте бездомник,дали боядисахте една пейка в парка,дали отказахте наркоман от дрогата/как ще го направите,като много от вас са такива/.Когато си вземете дипломите и направите нещо за тази държава,тогава ще имате претенции към поведението на народа.А сега,дришльовци си налягайте парцалите и залягайте над учебниците.
185
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Komunistite likuvat 4e balgarina ne go biva za protesti ,sled 20 god Balgaria nqma da ya bade ako slu4ayno jiveyat nqkakvi hora tova shte sa pensioneri i stari *** a komunistite otdavna shte sa izpraznili kasata na BG do dano i sa se iznesli v Rusia
184
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Наи после падна окупацията..Пет фъфльовци не могат да кажат за какво бяха там.
183
0
 
3
 
! Отговори
Росица преди 10 години
До 2Кога го сънува този сън,и ходил ли си скоро на лекар? Триста лева един хляб?? Ненормално е да се пускат на свобода луди.
182
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изборите ако променяха нещо щяха да ги забранят, на уръжие братя, това е единствения начин да се освободим от тези тумори!
181
2
 
16
 
! Отговори
Росица преди 10 години
До Анонимен Горепосочените не са магьосници,но поне работят в правилна посока. Сега всяко назначение ви дразни. А Алчната и престъпна Фидосова ви беше кумир,нали? И за три години закупилия 6 апартамента Цветанов ви е идол ? И милиардера от мутренска дейност Борисов молите за подкрепа? Що не се скриете,продажници. НЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАЙТЕ,ЧЕ СТЕ ВЕЛИКИ! ЖАЛКИ СТЕ!
180
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
окупацията не е предизвикана от *** а от боико жадния за власт.
179
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие се карайте за ГЕРБ,БСП и ДПС, те *** ще ви оправят след време!
178
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕньоТова "младите хора" само звучи хубаво. Но кои млади хора?? Тези окупатори ли?? Та те и физономии на нормални млади хора нямат.И претендират ,че са като Ботев! Между тях и идеите,целите и действията на Ботев има непреодолима пропост. Сега да се отзовават на поканата на бойко,да му целунат ръка и да се навеждат ниско за сребърниците. но като се има впредвид резултата ,май няма да получат нищо,освен всеобщо презрение. да бъдат изключени от университета незабавно.
177
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавата ни си отдъхна от тази групичка *** които дори се оказа,че не са и студенти!Шепа неуки платени продажничета от вожда Винету.
176
4
 
22
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
ЗА МЕН ТОВА Е ДИВАШКА И ТЕРОРИСТИЧНА АКЦИЯ НА МАЛКА ГРУПА *** И БРОДЯГИ.ТАЗИ ГРУПА СЕ Е НАДЯВАЛА ХОРАТА ДА ГИ ХРАНЯТ И ДА ИМ ДАВАТ ПАРИ,А ТЕ ОТ СВОЯ СТРАНА ДА ЯДАТ И ПИЯТ,ДА СЕ ДРОГИРАТ И ВЪРШАТ ДРУГИ БЕЗСРАМНИ РАБОТИ.ТОВА ЛИ Е ОКУПАЦИЯТА И КАКВО ЦЕЛИ ТЯ.НА МЕН ТОВА НЕ МИ ХАРЕСВА,ЗАЩОТО ТОВА НЕ СА ХОРАТА,КОИТО СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ.ТОВА СА ***.ТЕ НЕ УМЕЯД ДАЖЕ ДА ГОВОРЯТ УМНО И ПРИЛИЧНО И ПРИЛИЧАТ НА ТЕРОРИСТИ.ЗАТОВА ВЪН ОТ УНИВЕРСИТЕТА.ТАЗИ СГРАДА НЕ Е ТЯХНА СОБСТВЕНОСТ.
175
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Студентите окупираха демонстративно а дори не могат да говорят правилно нашия красив български език.
174
18
 
5
 
! Отговори
Браво, студенти ! преди 10 години
Браво на студентите, които имат дързостта да се опълчат срещу Задкулисието и неговите маши, заради които сме оскотяли и ЕС ни сочи с пръст ! Добре че има такива "нехранимайковци" ! В случая, обaчe, в условията на провеждаща се изпитна сесия, постъпиха разумно, че освободиха сградата на СУ.
173
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Nie mladite shte se iznesem izvan BG A VIE DETO PODKREPQTE KRADCITE zaedno s *** i pensionerite ostanete tuk dokato se obezludi Balgariya nas ne ni 4akayte nqmame namerenie da rabotim za 300 lv a te i tehnite deca da mi karat posleden model mercedesi i djipove