Веригите срязани, окупацията на Ректората падна

Студентите се чувствали предадени от народа
Обновена: 28 яну 2014 17:07 | 28 яну 2014 08:07, Камелия Цветанова
292
Веригите срязани, окупацията на Ректората падна
Снимка: БТА

Окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е прекратена. Студентите, които на 25 януари окупираха Ректората, сега си изнасят багажа и днес ще е работен ден и за администрацията на учебното заведение, съобщи БТА.

Рано тази сутрин човек от охраната сряза веригите на вратите, с което сложи край на втората окупация. Около десетина студенти напуснаха сградата и обявиха, че се чувствали предадени от народа и се заканиха действията им да имат продължение. Как обаче не стана ясно.

"Не искаме да превръщаме преподаватели и колеги в заложници на политическите борби в страната", обявиха те пред bTV.

На излизане те бяха посрещнати от полицаи, които записаха данни от личните им карти. Студентите обясниха, че не биха се учудили, ако последват арести, но не се страхуват от това.

Окупацията започна в нощта на петък срещу събота, а вчера студентите, които заключиха вратите с вериги настояваха, че ще останат вътре до оставката на правителството. Въпреки че т. нар. ранобудни студенти се разграничиха от тях, исканията  и на новите окупатори бяха същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояваха и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Вчера окупаторите не пуснаха в сградата на Ректората на СУ преподаватели, администрация и студенти на висшето училище, въпреки че още в 9 ч. много от тях бяха пред вратите на сградата.

„Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея”, коментира по този повод преподавателят от катедра „История” проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

„Само терористите не преговарят. Тази малка група, която е вътре, няма нищо общо с университета. Вътре има единствено студенти, които по време на предишната окупация са гласували за оставането ѝ, но са били малцинство. По принципите на демокрацията мнозинството решава. В крайна сметка техните действия се изразяват в окупацията. Това е не само незаконно, но е и гражданско неподчинение, защото нарушава правата на другите”, коментира още проф. Баева.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Той обясни, че окупацията пречи на подготовката на документи за кандидатстване по проект за 5 млн. лева, на изплащането на заплатите на преподаватели и служители, което трябва да стане в петък, на приемането на бюджета за среща на ректори от университети от Черноморския регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
3
 
4
 
! Отговори
mitko преди 10 години
NA IZPITI DA HODIAT BLIADOVETE ,A NE DA STA4KUVAT !!
151
0
 
32
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 10 години
Новите революционери, тези от ХХ в. искат да им е топло, да им дават храна и задължително Интернетът им да е бърз.Затуй бай ви *** казва - *** революционерите!
150
15
 
0
 
! Отговори
Do Korleone преди 10 години
Отлично описа поддръжниците на статуквото - оскотяли овце, които ги устройва всичко, само и само да не им се застраши жалкото и безсмиелено ежедневие.
149
0
 
21
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Аз ви казах, че ще стане като във вица: "Ден първи - руснаците превзеха гората, ден втори немците успяха да си я върнат, ден трети, руснаците отново отблънаха немците и превзеха гората и тн. Накрая дошъл Горския и ги изгонил всичките"...Пс.: вицът ги има в мног разновидности:)))
148
3
 
22
 
! Отговори
мм преди 10 години
Какво-предадени от народа!Вие питахте ли ни като отидохте да окупирате университета?Жалки и продажни келешчета!Ако България ще разчита на вас да ни управлявате-тежко ни и горко!Добре,че свестните деца избягаха от тази държава-държава на *** народ!!!
147
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви студенти са тия ***? Народа застана за истинските студенти, тези които искат да учат и спазват правилата на своя университет. Те са 99,99%!Никой разумен младеж няма да застане зад оперетни фюрерчета като Манол Глистев, или *** като Ивайло Динев, дето си въобразява, че е новия Ботев?!!! Да, ама не!
146
16
 
2
 
! Отговори
не анонимен Петко преди 10 години
До Анонимен 161 То и серГЕЙко е симпатичен на бабките и *** и виж какво направи - нови заеми една камара зам областни от дпс(умишлено е с малки букви името на противоконституционната партия) нови калинки и ТЪРТЕИ , никакви работни места , напротеив закриване на такива. Айде стига популизъм , а !
145
2
 
15
 
! Отговори
случаен преди 10 години
На тези ***, все пак е останало малко акъл за да прекратят окупацията ! И слава Богу !
144
3
 
17
 
! Отговори
Дон Корлеоне преди 10 години
Това не са млади и амбициозни хора от които извира живот, днешните студенти са продукт на пропаднало общество, по голямата си част са мързеливи. искат държавата да им плаща сметките по чалготеките в студентски град и след като това не се случва си намертиха алтернативен начин за изкарване на пари без работа а именно протестите. Така просто неможе глупоста и бездарието водят до това. Дори смислени искания не могат да измислят.
143
5
 
23
 
! Отговори
Не съм за Бсп..Но преди 10 години
По-добре Бсп отколкото тоя изверг и рекетьор Борисов затова и не протестирам! Падне ли правителството идва служебно назначено от Плевнелиев герберско. Оттам тотална фалшификация и идва Бойко премиер .Това е!
142
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
айде сега тия момченца окупатори да ги поосъдят малко.да отиват на село да окупират бостаните на бащите си.
141
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как се "търсят" начини? Ще умоляваме мафията и тя на добра воля ще действа в наша полза? Аман от робски душици
140
3
 
0
 
! Отговори
До 162 преди 10 години
Да де, ама вашето "решение" е просто да си кротувате и да оставите други също толкова вредни гадове да правят каквото си щат.
139
4
 
16
 
! Отговори
Ей малко помислете преди 10 години
Чета някои коментари и се чудя? Какво искате някои тука бе? Да запалите държавата ли, искате да е като в Украйна ли, и за какво? Сега Украйна не може да се възстанови едно цяло поколение, само за да се укроти обстановката и да се върнат инвеститорите и парите ще минат 15-20 години!Трябва разум, да се търсят други начини за да тръгнем напред!
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А добро утро. Народът не иска да му се "нарушава спокойствието" и положението си го кефи. е, тук-там някой не го кефи, но напук си подкрепя едните, че да не дойдели други.Отдавна протестите са неуместни и трябваше да бъдат прекратени.
137
5
 
22
 
! Отговори
Мони преди 10 години
От целия този фарс с "окупацията" поуката е една - щом Реформаторския блок подкрепи нещо, то неминуемо се разпада или безславно отича в канавката....
136
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СУ е университет, хората плащат с триста зор, ЗА ДА УЧАТ. Иначе - първо говорят от името на "народа", после понеже никой не подкрепя този напън, иницииран и най-малкото в полза на РЕАНИМАТОРИТЕ и Боко *** се сърдят на "народа" и обявяват, че то ги бил "предал". Това, че народа не подкрепя "красивия" протест находящ се САМО В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ и той разбира се приключи след 200 дена циркове и окупацията на университети не означава че ви е предал, означава че вие сте малцинство.
135
2
 
13
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Ама чакайте, бе! Аз вчера застанах зад вас и вие веднага избягахте?Таман казах на Пашата да отдели едни пари...ся кво да ги правя? Освен да ида при Коко, да си вземем ***...
134
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЕРИГИТЕ СА СРЯЗАНИ , НО ОКОВИТЕ ТИ РОБЕ ОСТАВАТ
133
5
 
25
 
! Отговори
Човек от соца преди 10 години
Е*авам ти и демокрацията аз!! Какво не ви харесва преди 90 година? Не беше хубаво за лентяите, прекупвачите, тези дето правиха алъш -вериш, за калпазаните и т.н.Който работеше имаше пари и добър живот а сега бачкаш и пак си беден,тъпкан и рекетиран! Едно време беше всичко слънчево с усмихнати хора, навсякъде се чуваше смях и глъчка на деца а сега какво? Сивота, децата изпедерастени с тези компютри и интернет, боища ,насилие,престъпност! Е*авам ти и демокрацията, няма ли дисциплина нищо не става!